Έφτασε στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου ο Ερντογάν – Υπό καταρρακτώδη βροχή (pics)

Στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου έφτασε λίγο μετά τις 15:00 ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδεία του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Όπως μεταδίδεται από τ/κ ΜΜΕ, ο χώρος στον οποίο έφτασε ο Ταγίπ Ερντογάν είναι η Λεωφόρος Κέννεντι κοντά στην περιοχή όπου βρίσκονται τουριστικά καταλύματα, από τις οροφές των οποίων έχουν κρεμάσει κατά μήκος των κτιρίων σημαίες της Τουρκίας, του ψευδοκράτους και του «δήμου» Αμμοχώστου.

Ο τούρκος πρόεδρος κατευθύνθηκε

υπό βροχή στο λευκό σπίτι – κιόσκι που κατασκευάστηκε στην παραθαλάσσια περιοχή ενώ δίπλα είναι ο χώρος του πικνίκ.

Αρκετός κόσμος υπό βροχή τον υποδέχθηκε στην είσοδο της περιοχής του Βαρωσίου που άνοιξε, ενώ υπάρχουν πολλοί δημοσιογράφοι.

Οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται επιτόπου στο Βαρώσι μεταδίδουν ότι η βροχή είναι έντονη και δεν μπορούν να πλησιάσουν τον χώρο όπου θα καθίσουν ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Τ/κ ηγέτης. Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν «πρώτα να δούμε τη θέα και μετά να τα πούμε».

Ερντογάν: Θύματα οι Τουρκοκύπριοι

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έφτασε στην κατεχόμενη Κύπρο στις 12:30 από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

Στη συνέχεια συμμετείχε στα προκλητικά πανηγύρια για την μαύρη επέτειο, παρακολουθώντας την στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο Φαζίλ Κιουτσιούκ.

Στις 11:40, ο Τούρκος πρόεδρος προσγειώθηκε μαζί με τη σύζυγό του, Εμινέ, και τους έμπιστους υπουργούς του στο κατεχόμενο αεροδρόμιο Τύμπου και έγινε δεκτός από τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Αμέσως, μετέβη στο Μνημείο Aτατούρκ  στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Έπειτα, γύρω στις 2 το μεσημέρι, έφτασε στη λεωφόρο Φαζίλ Κιουτσιούκ, όπου θα λάβει χώρα στρατιωτική παρέλαση. Οι πολίτες υποδέχτηκαν τον Ερντογάν στον χώρο της παρέλασης πετώντας γαρύφαλλα στο όχημά του.

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν και ο πρόεδρος του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ανέβηκαν σε στρατιωτικό τζιπ, το οποίο έκανε έναν γύρο έτσι ώστε οι δύο ηγέτες να χαιρετήσουν τον κόσμο.

Για δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο έκανε λόγο ο Ερντογάν

Σε μια μακρά ομιλία, πριν τη στρατιωτική παρέλαση, ο ηγέτης της Τουρκίας έκανε ξεκάθαρες τις βλέψεις του για άλλη μια φορά, επιμένοντας στη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο.

«Ευτυχώς οι Τουρκοκύπριοι ζουν στα εδάφη τους με ελευθερία και αξιοπρέπεια, παρά τις δεκάδες επιθέσεις εναντίον τους. Παρά τη βία, τα βασανιστήρια και την προδοσία, δεν τα παρατήσαμε ποτέ και πετύχαμε τη νίκη», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στα 37 χρόνια από την παράνομη ίδρυση του ψευδοκράτους.

Πρόσθεσε ότι: «Είναι προτεραιότητά μας να βρούμε μια βιώσιμη λύση για το Κυπριακό με τρόπο που θα διαφυλάσσει τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια των Τουρκοκύπριων».

«Σήμερα υπάρχουν δύο διαφορετικοί λαοί, δύο διαφορετικά κράτη στην Κύπρο. Η λύση των δύο κρατών πρέπει να διαπραγματευτεί υπό το πρίσμα της εθνικής ισότητας».

Συνεχίζοντας σε προκλητικό τόνο, δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει πια συνεργασία με τους Έλληνες στην Κύπρο. «Υπάρχει μόνο ένα θύμα στο Κυπριακό και αυτό είναι η Τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία έχει μείνει στην αφάνεια εδώ και χρόνια και της οποίας τα δικαιώματα τα έχουν σφετεριστεί».

O Eρντογάν επέμεινε και στο θέμα των παράνομων γεωτρήσεων, επισημαίνοντας ότι θα συνεχιστούν οι σεισμογραφικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο «μέχρι να βρεθεί μια δίκαιη συμφωνία». Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα ανεχθούμε άλλα διπλωματικά παιχνίδια. Δεν υπάρχει κάποια εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου θα μένει εκτός η χώρα μας και η ΤΔΒΚ – μόνο έτσι θα υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα».

Για το άνοιγμα των Βαρωσίων, σχολίασε ότι δεν γίνεται για να δημιουργήσει νέες έχθρες, αλλά για να εξαλείψει τις ήδη υπάρχουσες.

Στρατιωτική παρέλαση μετά τις ομιλίες Τατάρ – Ερντογάν.

Στο διάγγελμά του για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο Ερσίν Τατάρ επέμεινε στην λύση των δύο κρατών και αναφέρθηκε στη σχέση με την Τουρκία.

«Βιώσιμη είναι η λύση δύο κρατών και μια συμφωνία είναι δυνατή μόνο στη βάση της κυρίαρχης ισότητας, το καλύτερο πράγμα είναι να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε σαν δύο λαοί, που ζουν κάτω από μία στέγη δύο ξεχωριστών κρατών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τατάρ, προσθέτοντας ότι «αν εγκαταλείψουμε το κράτος μας και δεν συνεχίσουμε τη αδελφική σχέση και τη σχέση εγγύησης με την μητέρα Τουρκία, μπορεί να έχουμε δυσκολίες για να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα