Εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζει ο φετινός «προγραμματισμός» του ΠΑΟΚ

Δεν είναι μία και δύο περιπτώσεις. Είναι πολλές. Και σημαντικές. Για παίκτες που πρόσφεραν πολλά στον ΠΑΟΚ και τον οδήγησαν το 2019 στο πρώτο του πρωτάθλημα μετά από 34 ολόκληρα χρόνια. Αλλά η διαχείριση και ο σχεδιασμός του δικεφάλου; Αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων.

Το θέμα του Λέο Μάτος που φεύγει για να επιστρέψει στη χώρα του είναι το πιο πρόσφατο δείγμα πως στον ΠΑΟΚ φέτος δεν πήγε τίποτα καλά. Ο σχεδιασμός θυμίζει ομάδα

τοπικού πρωταθλήματος, που κανείς δεν ξέρει ποιος θα πάρει το… δελτίο του και θα αποχωρήσει για το διπλανό χωριό.

Βιεϊρίνια, Μαουρίσιο, Μάτος, Μίσιτς, Μπίσεσβαρ, Άκπομ είναι μια σειρά περιπτώσεων που οι χειρισμοί τους αποδείχτηκαν τραγικοί από τον ΠΑΟΚ. Ένα ατελείωτο «φύγε εσύ, έλα εσύ», ένα απερίγραπτο σκηνικό με ποδοσφαιριστές να αποχωρούν, να αποχαιρετούν (!) και στη συνέχεια να επιστρέφουν στην ομάδα.

«Φεύγεις» – «μένεις» – «ξανά φεύγεις»

Αυτό που συνέβη με τον Λέο Μάτος δεν έχει προηγούμενο. Πιθανότατα στα… παγκόσμια χρονικά. Ο Βραζιλιάνος δεξιός μπακ δεν ήταν στα πλάνα του Αμπέλ Φερέιρα στο ξεκίνημα του καλοκαιριού. Είδε την πόρτα της εξόδου. Παρέμεινε στο ρόστερ αφού δεν υπήρξε πρόταση για εκείνον και μετά από κουβέντα με Ρέμπε, Φερέιρα και Σαββίδη αποφασίστηκε να επιστρέψει.

Γύρισε λέγοντας πως ο ΠΑΟΚ είναι το… σπίτι του, πως ποτέ δεν εξέφρασε επιθυμία να αποχωρήσει από την ομάδα, πως είναι διατεθειμένος να τα δώσει όλα και να βοηθήσει τον ΠΑΟΚ να επιστρέψει στους τίτλους. Τι συνέβη τελικά; Έπαιξε δύο ματς και πριν από λίγο ανακοινώθηκε πως αποχωρεί για τη Βάσκο Ντα Γκάμα της Βραζιλίας, μετά την έγκριση του Ιβάν Σαββίδη. Ο Μάτος έφυγε, γύρισε για να… ξανά φύγει.

«Φεύγεις» – «μένεις»

Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ είναι ένα ακόμα παράδειγμα του τραγικού σχεδιασμού του ΠΑΟΚ. Ο Ολλανδός μεσοεπιθετικός ήταν στην «κατηγορία Μάτος». Δεν υπολογίζονταν από τον Αμπέλ Φερέιρα. Η πρόταση της Αλ Αΐν από τη Σαουδική Αραβία έφερε τον παίκτη να γεμίζει τη βαλίτσα του ώστε να μπει στο αεροπλάνο προκειμένου να υπογράψει εκεί.

Λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο, όμως, η μεταγραφή «χάλασε». Η συμφωνία του ΠΑΟΚ με τους Σαουδάραβες δεν προχώρησε και ο Μπίσεσβαρ όχι μόνο παρέμεινε στο ρόστερ, αλλά σε μια μέρα μπήκε εκ νέου στα πλάνα του προπονητή του, σε έναν ακόμα λάθος χειρισμό του οργανισμού του ΠΑΟΚ.

Μαουρίσιο – Βιεϊρίνια: Ίδιες περιπτώσεις, διαφορετική κατάληξη

Είχε ειδοποιηθεί από νωρίς ο Μαουρίσιο πως δεν υπολογίζεται στον νέο ΠΑΟΚ. Πως δεν… χωράει στα πλάνα του Φερέιρα. Και αναζήτησε ομάδα προκειμένου να συνεχίσει την καριέρα του. Έμεινε ελεύθερος, δεν μπήκε καν σε διαδικασία συζήτησης μαζί του ο ΠΑΟΚ, με τον Βραζιλιάνο να έχει προτάσεις από τη χώρα του για να επιστρέψει εκεί. Δίχως, όμως, να επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Στη… ζωή του Μαουρίσιο εμφανίστηκε ο Παναθηναϊκός κι όταν ο ΠΑΟΚ αντιλήφθηκε πως ο παίκτης θα καταλήξει σε άλλη ελληνική ομάδα, άλλαξε και πάλι γνώμη. Έκανε επίσημη πρόταση στον Μαουρίσιο, που δύο μήνες πριν δεν τον ήθελε, όμως ο Βραζιλιάνος είχε δώσει ήδη τον λόγο του στον Παναθηναϊκό. Και έβαλε εκεί την υπογραφή του.

Ο δε Βιεϊρίνια; Ίδια περίπτωση με του Μαουρίσιο, αλλά λόγω «δεσίματος» η κατάληξη ήταν διαφορετική. Κυρίως γιατί ο Πορτογάλος ήταν εκείνος που ήθελε μέχρι τελευταία στιγμή και πίεζε προς την κατεύθυνση της παραμονής του. Ο ΠΑΟΚ του έκανε μια πρόταση ανανέωσης το καλοκαίρι που επί της ουσίας του έδειχνε την έξοδο.

Συν τω χρόνω, ο Βιεϊρίνια παρέμενε χωρίς ομάδα, έχοντας ωστόσο αποχαιρετήσει τους συμπαίκτες του και τον κόσμο. Αλλά ποτέ δεν του έφυγε η σκέψη να συνεχίσει στον ΠΑΟΚ. Και από τη στιγμή που και στον δικέφαλο ο φετινός σχεδιασμός ήθελε πολλά… «πήγαινε – έλα», οι δύο πλευρές τα βρήκαν.

Η πώληση πριν τη χρυσή ευκαιρία του Τσάμπιονς Λιγκ

Οι χειρισμοί του ΠΑΟΚ δεν ήταν τραγικοί μόνο για τους παίκτες που εν τέλει κράτησε ή έχασε ως ελεύθερους, αλλά και με αυτούς που πούλησε. Ή που δεν μπόρεσε εν τέλει να τους πείσει να παραμείνουν. Ο Μίσιτς είναι μια ειδική περίπτωση, όχι όμως και ο Τσούμπα Άκπομ. Μία μέρα μετά τη μεγάλη πρόκριση επί της Μπενφίκα και με τον ΠΑΟΚ να γνωρίζει πως έχει να αντιμετωπίσει – όχι κάποιο μεγαθήριο, αλλά – την Κράσνονταρ για την πρόκριση στους ομίλους του Champions League, δε θεώρησαν σωστό στην Τούμπα να «οχυρώσουν» το ρόστερ τους. Αλλά να πουλήσουν έναν από τους λίγους σέντερ φορ που είχαν.

Ο Τσούμπα Άκπομ έφυγε μέσα σε μια μέρα, με τον ΠΑΟΚ να «ρισκάρει» το χρυσάφι του Champions League για κάτι περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο ευρώ από την Μίντλεσμπρο. Διότι από τα τρία εκατομμύρια που έδωσαν οι Άγγλοι για τον Άκπομ, το 40% πήγε στην Άρσεναλ.

Το αποτέλεσμα γνωστό. Ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Όλος αυτός ο πολύ κακός έως… ερασιτεχνικός χειρισμός σε κρίσιμες υποθέσεις έχει άσχημες συνέπειες στο αγωνιστικό. Ο ΠΑΟΚ έχει ξεκινήσει πολύ άσχημα στο πρωτάθλημα, ενώ και η ευρωπαϊκή του πορεία στο Europa League ξεκίνησε με γκέλα ολκής απέναντι στην Ομόνοια. Δικαιολογώντας την ελληνική παροιμία πως «ό,τι θερίζεις σπέρνεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα