Ελ Αραμπί: The Hitman

20:49 8/10/2019 - Πηγή: To10.gr

Δεν είναι ο επιθετικός που… θα κάνει θόρυβο. Δεν έχει πολλές κατοχές στο παιχνίδι. Σπανίως έχει και πολλές «τελικές». Παρά ταύτα: Όσο ο καιρός περνά τόσο ο Ολυμπιακός νιώθει δικαιωμένος για την επιλογή να επενδύσει το καλοκαίρι στον «οίστρο» του Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Του 32άχρονου σέντερ φορ

από το Μαρόκο που μοιάζει να έχει το γκολ στο τσεπάκι του.

Με αυτή τη φήμη αποκτήθηκε. Αυτή τη φήμη επιβεβαιώνει ως εδώ. Και οι αριθμοί σε αυτές τις περιπτώσεις σαφώς και οδηγούν την κουβέντα προς τη σωστή κατεύθυνση. Γιατί οι Ερυθρόλευκοι έχουν πλέον στις τάξεις τους έναν επιθετικό που σκοράρει κατά ριπάς. Ένα γκολ κάθε δύο τελικές προσπάθειες δεν είναι ποσοστό ποδοσφαίρου. Παραπέμπει σε… μπάσκετ! Και όσο κοιτάζεις περισσότερο τα στατιστικά; Γίνεται ολοένα και πιο ενδιαφέρον. Διότι για παράδειγμα ο έμπειρος επιθετικός έχει χρησιμοποιηθεί ως τώρα βασικός σε έξι αναμετρήσεις των Ερυθρόλευκων σε Ελλάδα και Ευρώπη. Από αυτές έχει σκοράρει στις πέντε, και στη μοναδική που δεν το κατάφερε (ΑΕΛ-Ολυμπιακός 0-1) ακυρώθηκαν δύο –πανομοιότυπα- γκολ του ως οφσάιντ.

Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί βρέθηκε για πρώτη φορά στην εντεκάδα κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης (24/8): Έβαλε το γκολ της νίκης (1-0). Τρεις νύχτες αργότερα (27/8) γύρισε «μόνος» του το ματς στη Ρωσία με τη Κράσνονταρ (1-2) «χτυπώντας» δύο φορές, σαν… ταχυδρόμος της πρόκρισης στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ακολούθησε το ματς της Λάρισας (1/9), όπου οι περισσότεροι θυμούνται πως ακυρώθηκαν τα δύο γκολ του. Κάποιοι λιγότεροι ίσως θυμούνται ότι εκείνος ήταν που κέρδισε το πέναλτι με το οποίο ο Ματιέ Βαλμπουενά (0-1) έβαλε το τρίποντο στις αποσκευές για την επιστροφή στον Πειραιά.

H επόμενη παρουσία του στην εντεκάδα ήταν κόντρα στον Βόλο (14/9) σε μια αναμέτρηση που αποδείχθηκε δυσκολότερη από ότι μαρτυρά το τελικό 5-0. Ήταν εκείνος που έβαλε το 2-0 (71΄) καθαρίζοντας τη μπουγάδα της νίκης. Ακόμη ουσιαστικότερη η παρουσία του κόντρα στη Λαμία (28/9). Η ασίστ για το 1-0 (61΄) στον Σουντανί. Η εκτέλεση του τελικού 2-0 (70΄). Και βέβαια η συμμετοχή του στην ανατροπή της Κυριακής (6/10) στη Θεσσαλονίκη. Ο σκόρερ του τελικού 1-2. Σε 42 νύχτες λοιπόν: Έξι γκολ που μέτρησαν, δύο που δεν μέτρησαν, μια ασίστ και ένα κερδισμένο πέναλτι λέει ο λογαριασμός σε έξι παρουσίες στο αρχικό σχήμα των Ερυθρόλευκων. Και για να αντιληφθεί κανείς τη διαφορά μιας και σε αυτές τις περιπτώσεις οι «συγκρίσεις» έχουν πάντα την αξία τους; Ο Αχμέντ Χασάν που πέρσι είχε την θέση του Ελ Αραμπί στο Ερυθρόλευκο ρόστερ, πέτυχε το έκτο του γκολ –από τα 15 με την οποία ολοκλήρωσε τη σεζόν- στις 17 Φλεβάρη κόντρα στην ΑΕΚ.

Ο φετινός Ολυμπιακός είναι διαφορετικός από τον περσινό στην επιθετική του λειτουργία. Ο βασικός λόγος δεν αφορά τόσο στους ποδοσφαιριστές που ήρθαν, αλλά κυρίως στον τραυματισμό του Κώστα Φορτούνη. Μιας «μηχανής» δημιουργίας και εκτέλεσης ο οποίος μπορούσε να εξασφαλίσει στον Πέδρο Μαρτίνς μια σειρά από χαρακτηριστικά που προσδίδονταν σε ολόκληρο το σύνολο. Χωρίς τον αρχηγό τους οι Ερυθρόλευκοι έχουν επιχειρήσει να σχηματίσουν μια διαφορετική αγωνιστική φιλοσοφία. Πέρσι τέτοια εποχή το «πρόβλημα» που είχε στρογγυλοκαθίσει στην κουβέντα αφορούσε στην ικανότητα των Πειραιωτών να δημιουργούν έναν σωρό από τελικές φάσεις, δίχως όμως τα επιθυμητά ποσοστά ευστοχίας. Φέτος χάρη κυρίως στον Ελ Αραμπί ο Ολυμπιακός σκοράρει περισσότερο από ότι μαρτυρούν οι τελικές του προσπάθειες.  Για την ακρίβεια η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς είναι η 3η πιο εύστοχη στο πρωτάθλημα πετυχαίνοντας ένα γκολ κάθε 5.4 τελικές προσπάθειες (1/3.9 η Ξάνθη, 1/5.2 ο ΠΑΟΚ).

Πέρσι έπειτα από 6 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός είχε σκοράρει 10 γκολ, φέτος έχει 12. Πέρσι είχε 13 βαθμούς, φέτος είναι στους 16 κρατώντας εδώ και δύο αγωνιστικές το προνόμιο της πρωτοπορίας. Συμβαίνει γιατί διάφορους λόγους και μάλιστα στη σεζόν που οι Ερυθρόλευκοι είναι η ομαδική ελληνική ομάδα με ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Προκύπτει στο… πιάτο, αν διαβάσει κανείς τον συσχετισμό άμυνα επίθεσης. Ο Ολυμπιακός που σκοράρει ένα γκολ κάθε 5.4 τελικές (12 σε 65), ο Ολυμπιακός που δέχεται ένα γκολ κάθε 15.5 τελικές (2 σε 31). Την ίδια στιγμή ο βασικός ανταγωνιστικής ΠΑΟΚ βάζει εξίσου εύκολα γκολ (1/5,2) με 13 σε 67 τελικές προσπάθειες έχοντας για… Ελ Αραμπί τον Κάρολ Σφιντέρσκι (5 γκολ) αλλά έχει δεχτεί 9 σε 41 τελικές προσπάθειες (1 κάθε 4,55). Είναι δύο διαφορετικά κομμάτια η άμυνα και η επίθεση. Ανήκουν όμως στο ίδιο παζλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα