Έρχονται ευνοϊκά μέτρα από το Υπουργικό Συμβούλιο

Με το γερό χαρτί της θα παίξει η κυβέρνηση επιχειρώντας να βρεθεί στο επίκεντρο το πακέτο ευνοϊκών μέτρων, με τους υπουργούς να συνεδριάζουν σήμερα το πρωί υπό τον πρωθυπουργό στην Ηρώδου Αττικού, με κεντρικό θέμα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Το μήνυμα που περνά το Μέγαρο Μαξίμου είναι η υλοποίηση των εξαγγελιών, αποδεικνύοντας πως γίνεται πράξη το προεκλογικό πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, επανατοποθετώντας την οικονομία ψηλά στην ατζέντα, θυμίζοντας πως το πολιτικό κεφάλαιο της παρούσας κυβέρνησης και η διαφοροποίηση της από τον αντίπαλο ΣΥΡΙΖΑ

αποτελεί  η αξιοπιστία. Όπως διαμήνυσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Όπως είπε «αποδεικνύεται, από όσα θεσπίζει, ότι κάνουμε πράξη όλα όσα είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ό,τι είπαμε, το κάνουμε».

Μετά την παραφωνία που έφερε η αντιπαράθεση για το διορισμό γαλάζιου κομματικού  στελέχους στον τομέα της Υγείας, η κυβέρνηση προχωρά σταθερά το νομοθετικό της έργο, με το φορολογικό, το ασφαλιστικό, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση ΑΔιΠ να είναι μερικά από τα θέματα που τεθούν επί τάπητος στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το σχέδιο νόμου, που αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Δεκεμβρίου, περιλαμβάνει ελαφρύνσεις ύψους 1,18 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα καταβάλλουν από το νέο έτους λιγότερους φόρους, καθώς μειώνονται σημαντικά οι συντελεστές φορολόγησης.

Όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας με το νομοσχέδιο μειώνονται αντί να αυξάνονται -όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια- οι φόροι εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στηρίζεται η επιχειρηματικότητα προς όφελος των εργαζομένων και της πραγματικής οικονομίας, κινητροδοτούνται δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και παροχές, σε είδος, υπέρ των εργαζομένων, και θεσπίζονται κίνητρα που προσελκύουν ξένους επενδυτές.

Όπως ανέφερε, βασικός πυλώνας των διατάξεων του νομοσχεδίου είναι η φορολογική ελάφρυνση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων που τα τελευταία χρόνια επιβαρύνθηκαν σημαντικά, καθώς οι μισθωτοί και συνταξιούχοι της κατηγορίας εισοδήματος από 12 έως 18 χιλιάδες ευρώ, θα έχουν μείωση φόρου από 80 έως 200 ευρώ, ενώ ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας θα έχει μείωση φόρου έως 1.300 ευρώ.

Τα φορολογικά μέτρα

Το νέο φορολογικό προβλέπει εισαγωγικό συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και 22% για τα επόμενα 10.000 ευρώ. Από εκεί και πάνω οι υφιστάμενοι φορολογικοί συντελεστές μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα.  Η νέα φορολογική κλίμακα:

• Εισοδήματα έως 10.000 θα φορολογούνται με συντελεστή 9%.

• Εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 22%.

• Εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 28% (από 29%).

• Εισοδήματα από 30.000 έως 40.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 36% (από 37%).

• Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής περιορίζεται από το 45% σήμερα στο 44%.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, για τα φυσικά πρόσωπα προβλέπονται:

-Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, από 22% που είναι σήμερα.

-Μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα των συντελεστών για τα υψηλότερα εισοδήματα.

-Αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ενώ ειδικά για τους πολύτεκνους με 5 παιδιά και άνω δεν ισχύει η μείωση κατά 20 ευρώ της έκπτωσης φόρου για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από τις 12.000 ευρώ.

-Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας.

-Μείωση του Φ.Π.Α. για τα βρεφικά είδη από το 24% που είναι σήμερα στον χαμηλό συντελεστή 13%.

-Μείωση του Φ.Π.Α. για τα κράνη των μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα από το 24% που είναι σήμερα στο μειωμένο συντελεστή 13%.

Σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα:

-Μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα στο 24% για το 2019, γεγονός που ενισχύει εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

-Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5%.

-Καθιερώνεται χαμηλός φορολογικός συντελεστής 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.

-Μειώνεται η προκαταβολή φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου που προκύπτει για τα Νομικά Πρόσωπα.

-Δίνονται στις επιχειρήσεις φορολογικά κίνητρα για τη διανομή μετοχών στους εργαζόμενους, καθώς και για παροχές σε είδος.

-Θεσπίζονται κίνητρα για δράσεις που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε δράσεις που στόχο έχουν να ανακτήσουν τα σπίτια την αξία που έχασαν. Συγκεκριμένα, μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά κατά 22%, που ήδη εφαρμόστηκε από την τρέχουσα χρονιά, η κυβέρνηση προχωρά σε τρία ακόμη μέτρα:

Αναστέλλεται ο Φ.Π.Α. στις οικοδομές για 3 χρόνια.

-Αναστέλλεται, επίσης για μια τριετία, ο φόρος υπεραξίας στην αγοραπωλησία ακινήτων.

-Προβλέπεται μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 40% για τις δαπάνες εργασιών -όχι για τα υλικά- που πραγματοποιούνται για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων.

Σε ό,τι αφορά την προσέλκυση άμεσων ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων τόνισε πως θεσπίζεται εναλλακτικός τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης με πληρωμή ετήσιου κατ’ αποκοπή φόρου με την προϋπόθεση ότι ο συγκεκριμένος αλλοδαπός φορολογούμενος θα κάνει εντός τριετίας επένδυση άνω των 500.000 ευρώ.

Τα θέματα που θα συζητηθούν στο υπουργικό είναι:

– το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο,

– το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση ΑΔιΠ

– το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις προμήθειες.

– το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα,

– ο προγραμματισμός προσλήψεων για το 2020 και

– η προεπιλογή των δικαστικών λειτουργών για τις θέσεις των Αντιπροέδρων του ΣτΕ και του Αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα