Ετσι αρχίζουν τα πρωταθλήματα: Δύο σεζόν σε… μία

11:56 1/4/2020 - Πηγή: To10.gr

Ποδόσφαιρο στην εποχή του κορωνοϊού. Ποδόσφαιρο στην αβεβαιότητα. Ποδόσφαιρο χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες. Ποδόσφαιρο χωρίς προπονήσεις. Χωρίς χρονικές σταθερές. Ποδόσφαιρο με ξεκάθαρη πρόθεση της πλειοψηφίας του ποδοσφαιρικού κόσμου και των αρμοδίων, να έχουμε σέντρα. Και να ολοκληρωθεί η σεζόν. Κανονικά. Με αγώνες, πρωταθλητές, με «Ευρωπαίους», με υποβιβασμούς, με ανόδους. Ποδόσφαιρο με… κανονικότητα. Εστω και προσαρμοσμένη στις ανάγκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, την Τετάρτη (01/04) το μεσημέρι θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη των 55 μελών ενώσεων της UEFA,

όπου θα συζητηθούν θέματα όπως ο σχεδιασμός των αγώνων, οι μισθοί των ποδοσφαιριστών και η μεταγραφική περίοδος. Και φυσικά, θα τεθεί εκ νέου επί τάπητος το τι μέλλει γενέσθαι με την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων, την έναρξη της επόμενης σεζόν και την έγκαιρη ολοκλήρωσή της, ώστε να είναι μέσα στα χρονικά όρια που θα τεθούν, λόγω και της διεξαγωγής του Euro.

Αυτή τη στιγμή, όλα δείχνουν ότι ένα είναι το μοναδικό ρεαλιστικό πλάνο για να γίνουν όλα αυτά μαζί. Και αυτό δεν είναι άλλο από το πλάνο «δύο σεζόν σε… μία». Πλάνο που ήδη έχει τεθεί στο τραπέζι και σύμφωνα με πληροφορίες του to10.gr, κρίνεται ως το μοναδικό που μπορεί να προσφέρει λύση. Με δεδομένο ότι η UEFA θέλει να ολοκληρωθούν κανονικά όλα τα πρωταθλήματα, αλλά και οι δικές της διοργανώσεις (σ.σ. Europa League, Champions League).

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕ… ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Το πλάνο θα ακολουθηθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του  ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Και για να εφαρμοστεί θα πρέπει να γίνουν κάποια πολύ συγκεκριμένα βήματα. Το πρώτο θα είναι η ενημέρωση προς όλες τις ομάδες της Ευρώπης, ότι η φετινή σεζόν θα συνεχιστεί με… προετοιμασία. Μετά από σίγουρα δύο μήνες αποχής ακόμη και από τις προπονήσεις, οι ποδοσφαιριστές θα χρειαστούν τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες προετοιμασίας, για να επανέλθουν σε ασφαλή επίπεδα φυσικής κατάστασης, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν.

Επί της ουσίας, οι σύλλογοι θα κληθούν να επιστρέψουν στις προπονήσεις κατά τα μέσα Μαΐου ή και ακόμη αργότερα. Και ουσιαστικά θα κάνουν την… καλοκαιρινή τους προετοιμασία. Καθώς πρακτικά δεν υπάρχει χρόνος για άλλη διακοπή. Και αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο, λόγω της ανυπαρξίας χρονικών περιθωρίων. Διότι μπορεί η UEFA να επιμένει να τελειώσουν όλες οι φετινές διοργανώσεις έως τις 30 Ιουνίου, αλλά αυτό πρακτικά δεν γίνεται να συμβεί. Ετσι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η σεζόν θα παραταθεί έως ίσως και μετά τον Ιούλιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα συμβόλαια και τους δανεισμούς που λήγουν.

Σε αυτό το διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν και το Champions League με το Europa League. Διοργανώσεις που επείγουν να τελειώσουν ομαλά. Και για οικονομικούς, αλλά και για πρακτικούς λόγους. Καθώς επιβάλλεται να ξεκινήσουν άμεσα τα προκριματικά των διοργανώσεων της σεζόν 2020-21.

ΑΜΕΣΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ 2020-21

Με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, ξεκινούν αμέσως οι διοργανώσεις της σεζόν 2020-21. Και τα εγχώρια πρωταθλήματα, αλλά και οι διεθνείς διοργανώσεις. Κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν «καλοκαιρινές διακοπές» για τους ποδοσφαιριστές και τους ανθρώπους των ομάδων. Αλλά αυτές γίνονται τώρα. Καθώς το μόνο ρεαλιστικό πλάνο είναι να ξεκινήσουν άμεσα τα παιχνίδια της… επόμενης σεζόν. Και όταν λέμε άμεσα, εννοούμε με απόσταση το πολύ 10 ημερών από το τέλος των αγώνων της σεζόν 2019-20.

Μάλιστα, το ουσιαστικό πρόβλημα αφορά στα προκριματικά παιχνίδια του Europa και του Champions League. Τα οποία, επειδή θα πάνε πιο αργά –πιθανότατα τέλος Αυγούστου έως Σεπτέμβριο- θα πάνε και πιο πίσω την έναρξη των διοργανώσεων. Ενώ παράλληλα είναι σχεδόν βέβαιο ότι για πρώτη φορά δεν θα υπάρξει η καθιερωμένη διακοπή των ευρωπαϊκών διοργανώσεων από τον Δεκέμβριο έως τον Ιανουάριο. Αντίθετα, δεν αποκλείεται να έχουμε παιχνίδια έως τα Χριστούγεννα, αλλά και μέσα στον Ιανουάριο.

Οι ημερομηνίες πιέζουν. Και οι διοργανώσεις πρέπει να τελειώσουν άμεσα. Το καλοκαίρι του 2021 υπάρχει Euro, Ολυμπιακοί Αγώνες, Κόπα Αμέρικα, Nations League… Και οι ημερομηνίες είναι πάρα πολύ λίγες. Αρα, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να χωρέσουν όλα. Με την Ενωση των παικτών να διαφωνεί ρητά με τη διεξαγωγή αγώνων ανά 48 ώρες, αλλά και για τη σφιχτή διεξαγωγή των αναμετρήσεων στη διάρκεια της σεζόν.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ… ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Ζωτικής σημασίας θα είναι και οι αποφάσεις για τις μεταγραφές. Διότι αυτή τη στιγμή καμία ομάδα, πουθενά στον πλανήτη, δεν μπορεί να προγραμματίσει τι θα κάνει. Όλα είναι στον αέρα όσο δεν τελειώνει η σεζόν και είναι σαφές ότι θα υπάρξει τροποποίηση στον τρόπο που γίνονται οι μεταγραφές. Κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με το πότε γίνονται. Δεν είναι μυστικό ότι η UEFA και η FIFA αναμένεται να ανοίξουν το σύστημα TMS μέχρι νεωτέρας. Κάτι που σημαίνει ότι οι ομάδες θα μπορούν να κάνουν μεταγραφές έως και για έξι ή επτά μήνες.

Βεβαίως, σημείο κλειδί στη συνέχιση των φετινών διοργανώσεων θα είναι το τι μέλλει γενέσθαι με δανεικούς και ελεύθερους παίκτες, οι οποίοι θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις ομάδες τους στις 30/06 ή ακόμη και νωρίτερα. Και αυτό είναι ένα «αγκάθι», καθώς ήδη οι ατζέντηδες αντιδρούν την πρόταση των ομοσπονδιών για μηνιαία συμβόλαια στους παίκτες, έως ότου τελειώσουν τα διοργανώσεων. Καθώς θεωρούν ότι οι ομάδες μπορεί να «εγκλωβίσουν» τους πελάτες τους, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος τραυματισμών ή ακύρωσης άλλων συμφωνιών που τυχόν έχουν κάνει. Μάλιστα στη δεύτερη περίπτωση, για παράδειγμα για έναν ελεύθερο παίκτη που έχει υπογράψει ήδη σε άλλον σύλλογο, από 01/07/2020 θα ανήκει στον νέο σύλλογο. Αρα δεν θα έχει δικαίωμα να συνεχίσει να αγωνίζεται. Και αυτή είναι μια τεχνική δυσκολία που απλά δεν λύνεται.

Αντί επιλόγου: Όλα τα παραπάνω θα έχουν βάση εφόσον τα πράγματα ομαλοποιηθούν και… κορωνοϊού επιτρέποντος. Εκείνο, πάντως, που πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο είναι ότι τα πρώτα παιχνίδια της τρέχουσας σεζόν θα διεξαχθούν χωρίς φιλάθλους. Ενώ αναμένεται να φανεί σήμερα εάν η UEFA θα αποφασίσει να αλλάξει τον τρόπο ολοκλήρωσης του φετινού Champions League και Europa League. Διοργανώσεις που έχει ξεκαθαρίσει πως πρέπει να ολοκληρωθούν. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα