Φορολογικό: Οι μεγάλοι κερδισμένοι των ανατροπών που έρχονται

Μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα, ελεύθεροι επαγγελματίες, φορολογούμενοι με παιδιά, επιχειρήσεις αλλά και οι φορολογούμενοι που ανακαινίζουν και αναβαθμίζουν τα ακίνητά τους καθώς και οι κατασκευαστές ακινήτων είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των αλλαγών που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Με τις αλλαγές στο φορολογικό πεδίο η κυβέρνηση θέλει να δώσει ανάσα στον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, προσδιορίζοντας μάλιστα σε μισή ποσοστιαία μονάδα το όφελος για το ΑΕΠ.

Δείτε επίσης: Ο μικρός Μιχάλης που συγκίνησε
στον 37ο Μαραθώνιο

Οι διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου αγγίζουν κυρίως 15 κατηγορίες φορολογουμένων:

1. Μισθωτοί – συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα: Η νέα φορολογική κλίμακα, με τον χαμηλό συντελεστή 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως τα 10.000 ευρώ και τους μειωμένους κατά μία μονάδα συντελεστές, θα ελαφρύνει περισσότερο τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με αποδοχές έως και 12.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ πολύ μικρό  έως μηδαμινό όφελος θα έχουν οι έχοντες εισοδήματα από 12.000 έως 50.000 ευρώ. Το όφελος για τη μεσαία τάξη ουσιαστικά εκμηδενίζεται λόγω της αλλαγής στην έκπτωση φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με τον μισθό ή τη σύνταξη του Ιανουαρίου 2020 θα δουν αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους. Μισθωτός ή συνταξιούχος χωρίς προστατευμένα παιδιά με μεικτές αποδοχές 800 ευρώ τον μήνα θα δει μια αύξηση 8,55 ευρώ στον καθαρό μισθό του, ο οποίος θα διαμορφωθεί από τα 663 ευρώ που είναι σήμερα στα 673 ευρώ.

2. Φορολογούμενοι με παιδιά: Για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται στα 810 ευρώ, για δύο παιδιά στα 900 ευρώ, για τρία παιδιά σε 1.120 ευρώ και για τέσσερα παιδιά στα 1.340 ευρώ. Για όσους έχουν πάνω από τέσσερα παιδιά, το ποσό της έκπτωσης θα προσαυξάνεται κατά 220 ευρώ ανά παιδί. Ετσι, το αφορολόγητο όριο το οποίο διατηρείται στα 8.636 ευρώ αυξάνεται στα 9.000 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, στις 10.000 ευρώ για φορολογούμενους με δυο παιδιά, στις 11.000 ευρώ για τρία παιδιά, 12.000 ευρώ για φορολογούμενους με τέσσερα παιδιά. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα έως 20.000 ευρώ θα ωφεληθούν έως και 177 ευρώ τον χρόνο αν δεν έχουν παιδιά, έως και κατά 160 ευρώ αν έχουν ένα παιδί, έως και κατά 200 ευρώ αν έχουν δύο παιδιά και έως και κατά 320 ευρώ αν έχουν τρία παιδιά.

3. Μισθωτοί με εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα θα δουν ελάφρυνση ακόμα και άνω των 1.000 ευρώ λόγω της μείωσης του ανώτατου συντελεστή από το 45% στο 44%.

4. Ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι: Περισσότερο κερδισμένοι της νέας φορολογικής κλίμακας θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα δουν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται από 650 ευρώ τον χρόνο έως και πάνω από 2.000 ευρώ τον χρόνο, μείωση η οποία θα φανεί το 2021 με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

5. Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω – κάτοικοι μικρών χωριών και νησιών: Εξαιρούνται από την υποχρέωση ηλεκτρονικών δαπανών για το 30% του εισοδήματός τους:

– Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους.

– Ατομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

– Οσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

– Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

– Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

– Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

– Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

– Oι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).

– Οσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

– Οι φυλακισμένοι.

Διαβάστε επίσης: Ποιες αλλαγές έρχονται και ποιοι επηρεάζονται με το νέο φορολογικό

6. Φορολογούμενοι με δανειακές και φορολογικές υποχρεώσεις: Ηλεκτρονικές αποδείξεις στο 20% αντί 30% του πραγματικού εισοδήματός τους θα πρέπει να συλλέγουν από το 2020 οι φορολογούμενοι οι οποίοι δαπανούν πάνω από το 60% του εισοδήματος για την πληρωμή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες και ενοίκια. Στον φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο λογαριασμός το ανώτατο όριο δαπανών περιορίζεται στα 5.000 ευρώ. Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου θα πρέπει να καλύπτεται το 30% με e-αποδείξεις περιλαμβάνονται και τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία. Το ανώτατο πλαφόν ηλεκτρονικών πληρωμών που θα πρέπει να εμφανίζουν οι φορολογούμενοι ορίστηκε στα 20.000 ευρώ.

7. Οφειλέτες της Εφορίας: Mε νέα πάγια ρύθμιση 24 ή 48 μηνιαίων δόσεων θα μπορούν να ρυθμίζουν τα χρέη τους προς την Εφορία και τα τελωνεία τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Οι τακτικές οφειλές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) ρυθμίζονται χωρίς κριτήρια, ενώ οι έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς, οφειλές έπειτα από έλεγχο) ρυθμίζονται με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων. Η νέα πάγια ρύθμιση αφορά οφειλές οι οποίες βεβαιώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά. Οι οφειλέτες που θα σπάσουν την οφειλή τους σε περισσότερες από 12 δόσεις θα επιβαρύνονται με προσαύξηση επιτοκίου κατά 1,5%, ενώ η ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται σε 30 ευρώ.

Για τους συνεπείς στη ρύθμιση οφειλέτες, το υπουργείο Οικονομικών δίνει ένα «μπόνους». Προβλέπεται ότι οι οφειλέτες που είναι συνεπείς στην εκπλήρωση των όρων της νέας ρύθμισης μέχρι το πέρας αυτής, κατά την καταβολή της τελευταίας δόσης, απαλλάσσονται από την πληρωμή ποσού που ισούται με το 25% των τόκων και έχουν επιβαρύνει το ποσό των δόσεων της ρυθμιζόμενης οφειλής. Η απαλλαγή αυτή όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος της τελευταίας δόσης. Αν η ρύθμιση δεν τηρηθεί και ο οφειλέτης κάνει δεύτερη φορά αίτηση υπαγωγής των ίδιων οφειλών σε ρύθμιση, ως βάση υπολογισμού του ποσού των τόκων που απαλλάσσονται λαμβάνεται το σύνολο των τόκων που επιβαρύνουν τις οφειλές από την πρώτη υπαγωγή τους στη ρύθμιση και ως την εξόφλησή τους.

Οφειλές που είχαν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία έχει απολεσθεί μέχρι την 1.1.2020, δύνανται να ενταχθούν στην παρούσα ρύθμιση υπό τους όρους και προϋποθέσεις αυτής μόνο μία φορά, με το επιτόκιο που καθορίζεται, και ο αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των δόσεων που υπολείπονταν κατά τον χρόνο απώλειας της ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής.

8. Κατασκευαστές ακινήτων: Με αίτηση του κατασκευαστή οικοδομών αναστέλλεται υποχρεωτικά μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022 η εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα. Η αναστολή αφορά και τα αδιάθετα ακίνητα. Η αίτηση υποβάλλεται εντός προθεσμίας 6 μηνών από την έναρξη ισχύος του μέτρου.

9. Οικοπεδούχοι: Απαλλάσσονται από την καταβολή ΦΠΑ για τα ακίνητα που λαμβάνουν από τους κατασκευαστές ως αντιπαροχή.

10. Ιδιοκτήτες ακινήτων: Εκπτωση φόρου θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι που προχωρούν στην ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων τους. Ο δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από 1.1.2020 μέχρι και 31.12.2022, μειώνουν ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο τεσσάρων ετών, σε ποσοστό 40% του ύψους τους, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, με ανώτατο όριο δαπάνης τις 48.000 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του φόρου από το ποσό των δαπανών αποτελεί η απόδειξή τους με νόμιμα παραστατικά και η εξόφλησή τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

11. Επιχειρήσεις: Ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών μειώνεται από το 28% στο 24% για τη χρήση του 2019, ενώ ο φόρος στα μερίσματα μειώνεται από 10% σε 5%. Επίσης θεσπίζεται η υπό όρους απαλλαγή νομικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από τον φόρο υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής. Ακόμα απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης οι τόκοι εταιρικών ομολόγων εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά. Στο νομοσχέδιο ενσωματώνεται και η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου που προκύπτει για τα νομικά πρόσωπα (για το 2018).

12. Αγροτικοί συνεταιρισμοί: Καθιερώνεται χαμηλός φορολογικός συντελεστής 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.

13. Εργαζόμενοι: Δίνονται κίνητρα στις επιχειρήσεις για τη χορήγηση παροχών σε είδος στους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα για:

– δαπάνη αγοράς μηνιαίων ή ετήσιων καρτών απεριορίστων διαδρομών μέσων μαζικής μεταφοράς προσαυξημένη κατά 30%,

– δαπάνη παροχής ηλεκτρικών ή υβριδικών οχημάτων προσαυξημένη κατά 30%.

Παροχές σε είδος έως 300 ευρώ δεν φορολογούνται για τον εργαζόμενο, ενώ εξορθολογίζονται οι φόροι για χρήση οχημάτων, παροχή δανείων, μετοχών κ.λπ.

14. Οικογένειες με μικρά παιδιά: Μειώνεται στο 13% από 24% ο ΦΠΑ για παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα κάθε είδους ή το γάλα, περιλαμβανομένων των παρασκευασμάτων για τη διατροφή των βρεφών και παιδιών, συσκευασμένων για τη λιανική πώληση. Στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% τα παιδικά καθίσματα και οι απορροφητικές πάνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα