Γιατί η Τουρκία ανακινεί ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου
Η αποκάλυψη του Βήματος και του Άγγελου Αθανασόπουλου ότι η Τουρκία θέτει ξανά ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου ήρθε να θυμίσει τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία τις τελευταίες δεκαετίες ανακυκλώνει συστηματικά τα ίδια ζητήματα, με απώτερο σκοπό να διαμορφώσει μια εικόνα γενικευμένης ύπαρξης «γκρίζων ζωνών», κάτι που κατά τη γνώμη της τουρκικής διπλωματίας θα διευκολύνει μια συνολική αναδιαπραγμάτευση του καθεστώτος στο Αιγαίο
Είναι αλήθεια ότι προηγούμενες συνθήκες όρισαν ένα καθεστώς μερικής ή ολικής αποστρατιωτικοποίησης για αρκετά νησιά του Αιγίου.
Το θέμα του καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου τέθηκε καταρχάς μετά την απελευθέρωσή τους στο τέλος των Βαλκανικών Πολέμων. Η απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων της 1/14ης Φεβρουαρίου 1914, με την οποία αναγνωρίστηκε η ελληνική κυριαρχία όντως έθετε ζήτημα μη οχύρωσης και αποστρατιωτικοποίησης.
Αργότερα με τη Συνθήκη της Λωζάννης η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος και η Ικαρία ορίζονται ως μερικώς αποστρατιωτικοποιημένες περιοχές. Απαγορεύτηκαν οι ναυτικές εγκαταστάσεις ή τα μεγάλα οχυρωματικά έργα και επιτράπηκε μόνο μικρή παρουσία στρατιωτικής δύναμης («εις στον συνήθη αριθμόν δια την στρατιωτικήν υπηρεσίαν καλουμένων») και δύναμης χωροφυλακής και αστυνομίας.
Η Σύμβαση της Λωζάννης για το καθεστώς των Στενών, που συνδέεται με τη Συνθήκη της Λωζάννης και αφορούσε την ασφάλεια στα Στενά, ρητά όριζε πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου και της Σαμοθράκης και αντίστοιχα της Ίμβρου, της Τενέδου και των Λαγουσών Νήσων. Όμως, η Σύμβαση του Μοντραί του 1936 κατήργησε τη Σύμβαση της Λωζάννης και κατά την πάγια θέση της ελληνικής πλευράς δεν επέτρεψε μόνο την επαναστρατιωτικοποίηση της Ίμβρου και της Τενέδου αλλά και της Λήμνου και της Σαμοθράκης.
Η Συνθήκη των Παρισίων του 1947 εκχώρησε τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα και έχει ρητή αναφορά σε πλήρη αποστρατιωτικοποίησή τους. Αυτό είχε να κάνει και με το κλίμα του αναδυόμενου Ψυχρού Πολέμου (ενδεικτικά υπήρξε πρόβλεψη αποστρατιωτικοποίησης άλλων περιοχών).
Η ελληνική επιλογή για επαναστρατιωτικοποίηση
Τα πράγματα άλλαξαν σημαντικά μετά την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ιδίως μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Η εκτίμησε ότι η Τουρκία προχωράει σε μια νέα επιθετική κατεύθυνση οδήγησε τις ελληνικές κυβερνήσεις στην επιλογή για επαναστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Σε αυτό συνετέλεσε και η ίδρυση το 1975 από την Τουρκία της «Στρατιάς του Αιγαίου» (Τέταρτη Στρατιά) με έδρα τη Σμύρνη.
Σε αυτό το πλαίσιο επιλέχτηκε η επαναστρατιωτικοποίηση των νησιών με βάση το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ που ρητά επιτρέπει σε μία χώρα την αναγκαία αμυντική προπαρασκευή για να μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας.
Ουσιαστικά, τις τελευταίες δεκαετίες η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι σε σχέση με το καθεστώς των νησιών υπάρχει μια συνολική αλλαγή των συνθηκών σε σχέση με την εποχή της υπογραφής των Συνθηκών (π.χ. δεν υπάρχει πλέον ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-ΕΣΣΔ), ότι υπάρχει θέμα απειλής, νόμιμης προληπτικής άμυνας και αντιμέτρων απέναντι σε προπαρασκευή επιθετικών ενεργειών.
Πάγια θέση της ελληνικής πλευράς είναι το δικαίωμα αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο, εξ ου η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης το 1994 ρητά να εξαιρέσει από την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου οποιαδήποτε διαφορά συνδέεται με στρατιωτικά μέτρα αμυντικού χαρακτήρα που έχουν ληφθεί από την Ελλάδα για λόγους εθνικής άμυνας.
Η τουρκική θέση: σύνδεση αποστρατιωτικοποίησης και κυριαρχίαςΗ Τουρκία εδώ και δεκαετίες αμφισβητεί ποικιλοτρόπως το δικαίωμα παρουσία αμυντικών δυνάμεων πάνω στα νησιά του Αιγαίου, καταγγέλλοντας την Ελλάδα για παραβίαση των σχετικών συνθηκών.
Ωστόσο, ο πυρήνας της τουρκικής αμφισβήτησης δεν αφορά στενά το ζήτημα της παρουσίας ή όχι ελληνικών ενόπλων τμημάτων πάνω στα νησιά. Η Τουρκία κυρίως θέλει με αυτό τον τρόπο να θεμελιώσει ζήτημα κυριαρχίας.
Σύμφωνα με την τουρκική ερμηνεία της ακολουθίας των συνθηκών που διαμορφώνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην Ελλάδα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παραχωρήθηκαν με την απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων του Φεβρουαρίου 1914 που ρητά αναφέρεται σε αποστρατιωτικοποίηση. Για την τουρκική ερμηνεία αυτό σημαίνει ότι η αποστρατιωτικοποίηση είναι αναγκαία συνθήκη για την παραχώρηση και άρα η επαναστρατιωτικοποίηση εγείρει ζήτημα αμφισβήτησης της παραχώρησης και της ελληνικής κυριαρχίας.
Επιπλέον, υπάρχει και ένας ακόμη λόγος που η Τουρκία εδώ και δεκαετίες εγείρει αυτό το θέμα. Ενώ στα περισσότερα ζητήματα των ελληνοτουρκικών διαφορών η Τουρκία κατά βάση αμφισβητεί το εάν έχουν εφαρμογή κανόνες διεθνούς δικαίου (π.χ. θεωρεί casus belli την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. ή αμφισβητεί την αναγνωρισμένη από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αυτοτελή υφαλοκρηπίδα των νησιών), το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης είναι το μόνο για το οποίο μπορεί να επικαλείται το γράμμα των συνθηκών, αν και όχι απαραίτητα το πνεύμα του διεθνούς δικαίου.
Η λογική των γενικευμένων «γκρίζων ζωνών»
Προφανώς κανείς δεν πιστεύει ότι το επιχείρημα για τη σύνδεση κυριαρχίας και αποστρατιωτικοποίηση θα μπορούσε να έχει κάποια τύχη. Ούτε είναι εύκολο, ιδίως στον σύγχρονο κόσμο με την αυξημένη αστάθεια, να έχει κάποια απήχηση ένα αίτημα παραίτησης από λήψη αμυντικών μέτρων τα οποία όλες οι χώρες θεωρούν αυτονόητα.
Όμως, η Τουρκία γνωρίζει ότι όσο πιο πολλές αμφισβητήσεις εγείρει, όσο πιο πολλά θέματα ορίζει ως διαφιλονικούμενα, όσο περισσότερο υπογραμμίζει υποτιθέμενα προβλήματα παραβίασης του διεθνούς δικαίου, όσο περισσότερες περιοχές θεωρεί ότι δεν έχουν αποσαφηνισμένη κυριαρχία, τόσο περισσότερο διευκολύνεται στο στρατηγικό της στόχο για μια διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης που θεωρεί ότι είναι και ο τρόπος για την ικανοποίηση του μεγαλύτερου εύρους αξιώσεών της.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Η Βαλένθια του 1998-2004 είναι η ομάδα που αγάπησε όλη η Ελλάδα
- Οι Τούρκοι θέλουν την Κρήτη και άλλα 12 νησιά - 100 ΜΚΟ προσφεύγουν στην Χάγη
- Τούρκοι: Διεκδικούν «επιστροφή» Κρήτης και 12 νησιών!
- Διαβάστε σήμερα στο Sportime: «Κάτι κινείται»
- Επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού ο Μουφί
- Ροναλντίνιο: Ομόφωνα απορρίφθηκε το αίτημα επιστροφής στη Βραζιλία
- Βοτανικός: Η τοποθέτηση της Hines στέλνει αισιόδοξα μηνύματα
- Ο ημιτελικός των... 41 λεπτών!
- Πόσοι Αντετοκούνμπο θα παίξουν σε Παναθηναϊκό ή Ολυμπιακό τη νέα σεζόν σύμφωνα με τις στοιχηματικές! (poll)
- Αρετή Τέζα: Τίτλοι τέλους στην καριέρα της
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις To10.gr
- Βοτανικός: Η τοποθέτηση της Hines στέλνει αισιόδοξα μηνύματα
- Έκθεση – βόμβα της CIA για την Κίνα: Έκρυβε την αλήθεια για τον κορωνοϊό
- ΠΑΟΚ: Ο Φερέιρα θέλει να κρατήσει τον Μαουρίτσιο, αλλά…
- Μουφί: «Υπάρχει ενδιαφέρον από Ολυμπιακό»
- Η ΑΕΚ έχει σφυγμό, οφείλει να έχει και… αντανακλαστικά
- ΑΕΚ: Προτεραιότητα τα συμβόλαια που λήγουν
- Ροναλντίνιο: Απορρίφθηκε αίτηση επιστροφής στη Βραζιλία
- Ευρωλίγκα: Υποψήφια και η Λιθουανία
- Σύψας: Θα έχουμε μέτρα για τον κορωνοϊό και του χρόνου το καλοκαίρι
- Γιατί η Τουρκία ανακινεί ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου
- Τελευταία Νέα To10.gr
- Γιατί η Τουρκία ανακινεί ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου
- Ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάντσεστερ φοβάται πως θα υπάρχει κόσμος έξω από τα γήπεδα
- Ντέλε Άλι: «Σας ευχαριστώ για την υποστήριξη, ήταν φρικτή εμπειρία»
- Η ΑΕΚ έχει σφυγμό, οφείλει να έχει και… αντανακλαστικά
- ΑΕΚ: Προτεραιότητα τα συμβόλαια που λήγουν
- Σύψας: Θα έχουμε μέτρα για τον κορωνοϊό και του χρόνου το καλοκαίρι
- Μουφί: «Υπάρχει ενδιαφέρον από Ολυμπιακό»
- ΠΑΟΚ: Ο Φερέιρα θέλει να κρατήσει τον Μαουρίτσιο, αλλά…
- Ροναλντίνιο: Απορρίφθηκε αίτηση επιστροφής στη Βραζιλία
- Έκθεση – βόμβα της CIA για την Κίνα: Έκρυβε την αλήθεια για τον κορωνοϊό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- Η Βαλένθια του 1998-2004 είναι η ομάδα που αγάπησε όλη η Ελλάδα
- Θλίψη στο χώρο του θεάτρου – «Έφυγε» γνωστός ηθοποιός
- Ολυμπιακός: Σενάρια για Ονιεκούρου
- Η οικογένεια των συσκευών της Nokia με Android 10 μεγαλώνει
- Καθηγητής Γώγος για τις παραλίες: «Απόσταση μικρότερη του 1 μέτρου δημιουργεί πρόβλημα»
- Mάσκες στον πάγκο και στις συνεντεύξεις, δεν φτύνουν και δεν φυσούν τη μύτη οι παίκτες
- 19 Μαΐου: Μέσω… διαδικτύου η Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
- Πράντε: «Εφερα τον κορονοϊό στο σπίτι μου»
- Facebook vs Instagram: O «άγριος Μάρκ» απέναντι στον «ήπιο Κέβιν»
- Γερμανία: 89 θάνατοι, 933 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες