Η αλήθεια για την Πάρο και την Αντίπαρο και το μπάχαλο με τον κορωνοϊό

11:44 15/8/2020 - Πηγή: To10.gr

Η αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα, κατά την πρώτη φάση της ανέδειξε τη χώρα μας σε παράδειγμα προς μίμηση.

Κάτι ο φόβος, κάτι το ξύπνημα της ατομικής ευθύνης, κάτι ο Τσιόδρας που μας έπειθε με την επιστημοσύνη του και την πραότητά του, και ο κόσμος συμμορφώθηκε σε πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Και το κράτος, αυτό το ελληνικό κράτος που βρίζουμε μέρα – νύχτα, τα έβγαλε πέρα κουτσά – στραβά.

Οι περισσότεροι συμπαραταχθήκαμε με τους αρμόδιους,

με τους επιστήμονες, με τους πολιτικούς. Και καλό λόγο είχαμε να πούμε και να γράψουμε, και κριτική όπου χρειαζόταν κάναμε.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποια όρια στην ανοχή απέναντι σε προβληματικά, για να μην πω διαλυτικά φαινόμενα, στην κρατική μηχανή, κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι καταγγελίες για έλλειψη συντονισμού, για στρατηγικό σχεδιασμό που πήγε περίπατο, για μεγάλα προβλήματα στα νοσοκομεία, στους ελέγχους ή στο πώς εφαρμόζονται τα μέτρα (αλληλοσυγκρουόμενα πολλές φορές) είναι πλέον πολλές.

Και κάποιοι πρέπει να απαντήσουν, κάποιοι να λογοδοτήσουν τώρα που ξεφεύγει η κατάσταση.

Ας διαβάσει κάποιος τις καταγγελίες της οικογένειας της 27χρονης γιατρού που διασωληνώθηκε στη Λάρισα. Για τεστ που έγιναν σε απόλυτο συνωστισμό. Για δείγματα που δεν ελέγχθηκαν, για έλλειψη αντιδραστηρίων κ.λπ.

Ας διαβάσει κάποιος και τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για το χάος που επικρατεί στα νησιά και για τα περιστατικά κορωνοϊού που αποκρύπτονται.

«Υπερβολές», θα πει κανείς. «Κάνουν πόλεμο στην κυβέρνηση» θα πει άλλος. Αλλά δεν είναι έτσι.

Όποιος είχε την… τύχη ή την ατυχία να βρεθεί αυτές τις ημέρες στην Πάρο και την Αντίπαρο, γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει.

Μακριά από προπαγάνδες, από fake news ή από προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

Κι εξηγούμαστε:

Η Πάρος και η Αντίπαρος είναι αυτή την ώρα στο «κόκκινο» εξ ου και τα πολύ σκληρά μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Όμως, εδώ και μία εβδομάδα ήταν κοινό μυστικό στα δύο νησιά ότι υπάρχει έξαρση του κορωνοϊού. Στο Κέντρο Υγείας Πάρου, όποιος μιλήσει με γιατρό ξέρει την αλήθεια.

Δεκάδες πολίτες, κυρίως τουρίστες, έχουν σπεύσει με συμπτώματα.

Έχουν ελεγχθεί και έχουν βρεθεί θετικοί περισσότεροι από 30 ενώ κάποιοι άλλοι μιλούν για πάνω από 50 κρούσματα.

Φαρμακοποιός στην Αντίπαρο λέει ότι έχουν γίνει δειγματοληπτικά τεστ τις προηγούμενες ημέρες και βρέθηκαν πολλοί θετικοί στον ιό.

Γιατί δεν καταγράφονται αυτά τα περιστατικά στην καθημερινή ενημέρωση;

Και που βρίσκονται όλοι αυτοί; Είναι στο νησί και αναρρώνουν, κάνουν βόλτες στα σοκάκια και τις παραλίες ή έχουν φύγει για την Αθήνα ή για άλλους προορισμούς;

Μήπως υπάρχουν εκατοντάδες ασυμπτωματικοί οι οποίοι κόλλησαν καθώς ήρθαν σε επαφή με νοσούντες όλες τις προηγούμενες ημέρες;

Στην Πάρο και την Αντίπαρο, εδώ και 10 ημέρες επικρατεί το αδιαχώρητο. Πολλές φορές της ημέρας επικρατεί το αδιαχώρητο: Στη Νάουσα, στην Παροικιά, στην Αντίπαρο ο κόσμος συρρέει κατά εκατοντάδες στα σοκάκια. Κάθεται στα τραπέζια που έχουν καθίσει νοσούντες, αναπνέει τον ίδιο αέρα, οι περισσότεροι χωρίς μάσκες.

Οι έλεγχοι ελάχιστοι και μόνο με «καρφώματα» που γίνονται μεταξύ καταστηματαρχών ή από πελάτες που έχουν αγανακτήσει.

Ελάχιστα τα μέτρα υγιεινής που λαμβάνονται. Στα περισσότερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος οι αποστάσεις δεν τηρούνται στα τραπέζια.

Λίγοι είναι εκείνοι που απολυμαίνουν ενώ οι δύσμοιροι υπάλληλοι τρέχουν με τις ίδιες μάσκες σε βάρδιες 8 και 10 ωρών.

Ακόμη και το Σάββατο, όπου ξεκίνησε η εφαρμογή των νέων μέτρων, με υποχρεωτική χρήση της μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, λίγοι είναι αυτοί που το κάνουν.

Για να μη μιλήσουμε για το τι συμβαίνει τα βράδια, μετά την απαγόρευση λειτουργίας των μαγαζιών μετά τις 12.

Σε πολλές ταβέρνες και μπαρ υπάρχουν ακόμη πελάτες για πολύ ώρα. Σε άλλες σε διώχνουν κακήν κακώς και γύρω στις 12 επικρατεί το αδιαχώρητο στα σοκάκια.

Πολλοί παίρνουν ποτά και κάνουν πάρτι στις παραλίες και στις πλατείες, χωρίς έλεγχο. Ένα γενικό χάος…

Στην Πάρο και την Αντίπαρο συμβαίνουν πολλά που ξεφεύγουν της λογικής. Και πολλά αποκρύβονται για να μην πληγεί ο τουρισμός. Γιατί φέτος αυτά τα δύο νησιά γέμισαν με τουρίστες, όσο σε καμιά περιοχή της Ελλάδας.

Εχουμε, λοιπόν, απόκρυψη περιστατικών κορωνοϊού ή την καταγραφή τους στις αστικές περιοχές, όταν επιστρέφουν από τις διακοπές τους.

Έχουμε χιλιάδες τουρίστες, κυρίως από τη Γαλλία, οι οποίοι ενδεχομένως δεν ελέγχθηκαν όταν ήρθαν στην Ελλάδα, να συνωστίζονται στα σοκάκια.

Έχουμε την ατομική ευθύνη να έχει πάει περίπατο, μιας και δεν λειτουργεί ούτε το κράτος.

Έχουμε παντελή αδυναμία ελέγχου για το αν τηρούνται τα μέτρα.

Έχουμε μια εικόνα παντελώς διαστρεβλωμένη, είτε σκόπιμα είτε ακούσια.

Πώς λοιπόν θα αισθάνεται κάποιος ασφαλής όταν επιστρέψει στο σπίτι του;

Πώς θα αισθάνεται ότι κάποιοι έκαναν καλά τη δουλειά τους και ότι το κράτος ήταν οργανωμένο ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση;

Πώς δεν θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες νέα έξαρση του κορωνοϊού αφού και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν εφαρμόζονται επί της ουσίας;

Είπαμε, να βοηθήσουμε τον τουρισμό να πάρει ανάσα;

Να βγάλουν και οι επιχειρηματίες χρήματα, να έχουν δουλειά και χιλιάδες εργαζόμενοι.

Αλλά δεν είπαμε ποτέ ότι μπορούμε να ανεχόμαστε την επικράτηση του μπάχαλου.

Και στην Πάρο και την Αντίπαρο αυτές τις ημέρες απλά επικρατεί το απόλυτο μπάχαλο. Αυτό που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα μας και που μόνο στην πρώτη φάση της πανδημίας καταφέραμε να ελέγξουμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα