Η ΕΠΟ ζητάει τα… ρέστα και απειλεί

Η απόρρητη έκθεση της FIFA, που αποκάλυψε η εφημερίδα «ΑΥΓΗ» και αναφέρει ότι υπάρχει κακοδιαχείριση στα οικονομικά της ΕΠΟ, προκάλεσε πολλά ερωτηματικά στη φίλαθλη κοινή γνώμη για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. 

Η ΕΠΟ, μία ημέρα μετά την δημοσίευση του ρεπορτάζ, πήρε θέση για την απόρρητη έκθεση της FIFA

και το δημοσίευμα της εν λόγω εφημερίδας. Η Ομοσπονδία με ανακοίνωση που εξέδωσε ζητάει τα… ρέστα και απειλεί, ενώ παράλληλα προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να δικαιολογήσει τα αδιακαιολόγητα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη στη Διοίκηση της Ε.Π.Ο. το ρεσιτάλ συκοφαντίας και λάσπης, το οποίο έχει εξαπολύσει από το προηγούμενο Σάββατο η γνωστή συγκεκριμένη ομάδα ΜΜΕ, με αφορμή τη διαρροή στον τύπο έκθεσης διεθνούς ελεγκτικού οργανισμού που συνεργάζεται με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) και τιτλοφορείται «Διαγνωστική αξιολόγηση των λειτουργιών του Οικονομικού Τμήματος της ΕΠΟ – Οκτώβριος 2020».

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, η ΕΠΟ αποσαφηνίζει τα εξής:

1. Η συγκεκριμένη εσωτερική διεργασία, που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2020 και περιγράφεται στο εν λόγω πόρισμα, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση οικονομικό έλεγχο ορκωτών λογιστών, παρά μόνο έλεγχο των λειτουργιών του λογιστηρίου της Ομοσπονδίας, σε σχέση με διεθνή υφιστάμενα πρότυπα. Τα οικονομικά στοιχεία της ΕΠΟ έχουν ελεγχθεί σε ετήσια βάση από ορκωτούς λογιστές, έχουν δημοσιευθεί, έχουν περιέλθει σε γνώση της ποδοσφαιρικής οικογένειας και έχουν εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση χωρίς καμία αμφισβήτηση.

2. Στόχος του εν λόγω πορίσματος είναι η υιοθέτηση συγκεκριμένων διαδικασιών από την ΕΠΟ, στο πλαίσιο του προγράμματος Good Financial Governance, όπως επιχειρείται στο σύνολο του Ποδοσφαίρου διεθνώς. Ήδη η Ελληνική Ομοσπονδία βρίσκεται σε διαδικασία ενσωμάτωσης συγκεκριμένων πρακτικών εκσυγχρονισμού στις οικονομικές της υπηρεσίες, με βάση τις σχετικές οδηγίες.

3. Από κανένα εκ των αναφερομένων στο άρθρο στοιχείων δεν προκύπτει ότι «τα συμπεράσματα αφήνουν μια έντονη …οσμή κακοδιαχείρισης και δημιουργούν σοβαρό ζήτημα ακεραιότητας στους χειρισμούς του οικονομικού τμήματος», όπως η -προφανώς- εξειδικευμένη περί τα οικονομικά συντάκτρια του άρθρου, αναφέρει και σύντομα θα κληθεί να εξηγήσει…

4. Αντιστοίχως η αύξηση των λειτουργικών εξόδων δε συνιστά καθ’ οιοδήποτε τρόπο «κακοδιαχείριση», «έλλειψη διαφάνειας» και «έξοδα που στερούνται …ορατότητας», πολύ περισσότερο όταν το 2019 η ΕΠΟ επωμίστηκε κατ΄εντολή της Παγκόσμιας και της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας (FIFA – UEFA) το σύνολο των καταβολών για τις λειτουργικές διαδικασίες της Διαιτησίας στο σύνολο των εθνικών διοργανώσεων (Super League 1, Super League 2, Football League, Κύπελλο Ελλάδος και Beach Football), συμπεριλαμβανομένων και των καταβολών των ασφαλιστικών εισφορών των διαιτητών και λοιπών αξιωματούχων του Παιχνιδιού.

Οι ειδήμονες-αναλυτές των οικονομικών δεδομένων της ΕΠΟ αγνοούν προφανώς ακόμα ότι οι διεθνείς δραστηριότητες των 16 εθνικών μας ομάδων έχουν αυξηθεί μέσα σε έναν χρόνο κατά 55% και η Ομοσπονδία κλήθηκε να υποστηρίξει τη διεξαγωγή 42 διεθνών αγώνων εντός κι εκτός συνόρων, με φυσιολογική αύξηση δαπανών 52% σε σχέση με το 2018. Κι ακόμα: τις νέες επιπρόσθετες οικονομικές υποχρεώσεις που προέκυψαν το 2019 από τη χρήση του VAR, τη λειτουργία του τελευταίας τεχνολογίας νεότευκτου κτηρίου Command Center, σε νέο κτήριο που νοικιάστηκε κατ’ εντολή των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών μακριά από την έδρα της Ομοσπονδίας, τις συνδρομές σε πλατφόρμες αξιολόγησης της απόδοσής των διαιτητών, το διαρκώς αυξανόμενο κόστος από τον ορισμό, τη μετάβαση και διαμονή των ξένων διαιτητών στην Ελλάδα κοκ.

Άνθρακες ο θησαυρός, λοιπόν, για όσους επιδιώκουν ασταμάτητα τη διάλυση του Ελληνικού Ποδοσφαίρου, αλλά και τη διαρκή αποσταθεροποίηση της Ομοσπονδίας ενόψει των επικείμενων εκλογών της.

Κι επειδή κάποιοι τιμητές των πάντων έχουν ασθενή μνήμη: η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA), ήρε το 2016, επί διοικήσεως ΠΔΕ, τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Ποδοσφαίρου μέσω των προγραμμάτων της, επικαλούμενη το πόρισμα των ελεγκτών της για τη διαχείριση των κεφαλαίων της τα προηγούμενα χρόνια. Στις 8 Σεπτεμβρίου 2020 ,μετά από 4 χρόνια σε περιορισμό χρηματοδότησης και σειρά οικονομικών ελέγχων, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) αξιολόγησε θετικά τη βελτίωση των λειτουργιών της ΕΠΟ και αποκατέστησε το καθεστώς χρηματοδότησης του Ελληνικού Ποδοσφαίρου.

Αιδώς, Αργείοι…

Keywords
Τυχαία Θέματα