Καθηγητής Σύψας για κορωναϊό : Στην πορεία θα φανεί αν η θεραπεία με χλωροκίνη έχει κάποια κλινική αξία

08:41 19/3/2020 - Πηγή: To10.gr

Τα ενθαρρυντικά μηνύματα για τη θεραπεία του κοροναϊού με τη βοήθεια της χλωροκίνης, μετά τις σχετικές ανακοινώσεις γάλλων και κινέζων επιστημόνων, κοινοποιήθηκαν ως γνωστόν και στην Ελλάδα από τον καθηγητή Παθολογίας και λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

Ποια είναι, όμως, η άποψη των ελλήνων επιστημόνων για τα ανωτέρω μηνύματα, για τα νέα αυτά ευρήματα;

Το iatropedia.gr επικοινώνησε

με τον Νικόλαο Σύψα, παθολόγο – λοιμωξιολόγο, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ και υπεύθυνο Μονάδας Λοιμώξεων του ΓΝΑ «Λαϊκό».

Ακολουθούν οι απαντήσεις του καθηγητή στα ερωτήματα που τέθηκαν σε αυτόν:

ΕΡ: Κύριε καθηγητά, εάν το φάρμακο αυτό είναι τόσο αποτελεσματικό όσο λέγεται, γιατί ενώ χορηγήθηκε και σε ασθενείς στην Ιταλία δεν έφερε αποτελέσματα; Εκεί είχαμε πρωτοφανή αριθμό θανάτων.

ΑΠ: Για να δούμε αν δουλεύει ή όχι, πρέπει οι μισοί ασθενείς να το πάρουνε και οι μισοί να μην το πάρουν και να τους συγκρίνουμε. Και στη φάση αυτή είναι unethical να το κάνουμε, γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε κανέναν ασθενή χωρίς θεραπεία. Επομένως, δεν ξέρουμε ποια είναι η πραγματική του επίδραση πάνω στους πληθυσμούς αυτούς που πήραν το φάρμακο, όπως στην Ιταλία. Έχουμε, όμως, στοιχεία για τη χλωροκίνη από άλλους κορωνοϊούς και φαίνεται ότι δουλεύει. Οπότε το δίνουμε και ο Θεός βοηθός.

ΕΡ: Πόσο αισιόδοξος είστε σε σχέση με τη δημοσίευση του καθηγητή Ντιντιέ Ραούλ, από τη Μασσαλία; Τα αποτελέσματα που παρουσίασε εμφανίζονται εντυπωσιακά.

ΑΠ: Τα δημοσίευσε πράγματι ο Ντιντιέ Ραούλ, αλλά στην ιατρική έχουμε μια μεγάλη αρχή που λέει, μία μελέτη ίσον με καμία μελέτη. Χρειάζεται επιβεβαίωση όλων αυτών. Ο Ραούλ είναι στη Μασσαλία καθηγητής, σεβαστός καθηγητής, τα ακούμε αυτά που λέει και το φάρμακο χορηγείται ανεξαρτήτως αυτών των αποτελεσμάτων, με βάση παλαιότερες μελέτες που έγιναν σε άλλους κορωνοϊούς. Να ξέρετε, όμως, ότι το φάρμακο δεν έχει πάρει έγκριση να χορηγείται από κανέναν Οργανισμό, ούτε γι’ αυτόν τον ιό ούτε για κανένα άλλον ιό. Είναι -εάν θέλετε- μια πειραματική θεραπεία, η οποία υπάρχει, γιατί δεν υπάρχει κάτι άλλο πρακτικά. Όχι για κανέναν άλλο λόγο.

Τώρα εάν αυτά τα ευρήματα του κ. Ραούλ έχουν κάποια κλινική αξία ή όχι, είναι κάτι που θα το δούμε στην πορεία. Τα στοιχεία που δημοσίευσε ο καθηγητής τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Χορηγούμε χλωροκίνη σε ασθενείς -ούτως ή άλλως θα τη χορηγούσαμε- αλλά η κλινική του σημασία και το πώς θα μεταφραστεί στην κλινική πράξη είναι κάτι που θα το δούμε στο μέλλον.

ΕΡ: Κύριε καθηγητά, ποια είναι η ομάδα ασθενών που έχει ένδειξη χορήγησης της χλωροκίνης; Εμείς στην Ελλάδα τη χορηγούμε σε περιστατικά βαριάς μορφής ή ηπιότερης;

ΑΠ: Αυτή είναι μια εξαιρετική ερώτηση, αλλά δεν ξέρω την απάντηση (γέλιο). Γιατί η σωστή απάντηση είναι ότι δεν έχει μελετηθεί σε ασθενείς σε πρώιμα στάδια. Η λογική πάντα στην ιατρική λέει ότι όσο πιο νωρίς τη χορηγήσεις, τόσο καλύτερα. Και για να πάμε και σε ένα πιο πρακτικό ζήτημα. Αν πιάσουμε όλους τους ασθενείς που έχουνε θετικό τεστ για κορωνοϊό και τους χορηγήσουμε χλωροκίνη, θα ξεμείνουμε από χλωροκίνη. Άρα θα τη δώσουμε σε ασθενείς που ήδη κινδυνεύουν και είναι βαρύτερα. Αλλά δεν ξέρουμε εάν δουλεύει καλύτερα στους βαρέως πάσχοντες, απ’ ό,τι εάν τη δίναμε νωρίτερα σ’ αυτούς που έχουν πιο ήπια συμπτώματα. Άρα βλέπουμε ότι έχουμε πολλά ερωτήματα ακόμα.

ΕΡ: Στην Ελλάδα σε ποιους ασθενείς χορηγείται;

ΑΠ: Το παίρνουν όσοι είναι στην Εντατική και έχουν βαρεία νόσο. Δεν το παίρνουν αυτοί που βρίσκονται στο σπίτι τους. Όμως, κάποιοι συνάδελφοι το χορήγησαν και σε ασθενείς που ήταν στο σπίτι τους και που είχαν ήπια νόσο, το οποίο είναι κι αυτό σεβαστό. Πάντως, η αρχή μας είναι ότι το δίνουμε σ’ αυτούς που δεν έχουν ήπια, αλλά σοβαρά συμπτώματα. Δεν ξέρω αν θα αλλάξει αυτό αύριο.

ΕΡ: Ποιες άλλες θεραπείες λαμβάνουν οι 13 ασθενείς μας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας;

ΑΠ: Υπάρχει ένα φάρμακο για το AIDS, που είναι κοκτέιλ – συνδυασμός των φαρμάκων lopinavir και ritonavir, για το οποίο και πάλι δεν έχουμε κανένα στοιχείο, καμία ένδειξη. Υπάρχουν κάποια πειραματικά μοντέλα κυρίως σε ζώα, ή σε λίγους ασθενείς και το δίνουμε κι αυτό, γιατί πρακτικά δεν έχουμε να δώσουμε κάτι άλλο.

ΕΡ: Μόνο αυτές οι δύο θεραπείες χορηγούνται σε έλληνες ασθενείς αυτή τη στιγμή;

ΑΠ: Σωστό. Δηλαδή, οι ασθενείς που ήδη νοσηλεύτηκαν σε μονάδες έχουν πάρει τα φάρμακα αυτά σε συνδυασμό. Τώρα υπάρχει και το φάρμακο Remdesivir, αυτό είναι πειραματικό. Αυτό δοκιμάζεται σε τρεις μεγάλες κλινικές μελέτες στην Κίνα και στην Αμερική, και φαίνεται ότι αυτό είναι μια καλή ελπίδα για να έχουμε ένα πραγματικό φάρμακο για τον κορωνοϊό, δοκιμασμένο σε κλινικές μελέτες με αποδεδειγμένη αξία. Οι απαντήσεις σ’ αυτήν την μελέτη θα βγουν τέλος Απριλίου, εάν είμαστε τυχεροί και έχουμε καλά αποτελέσματα και φαίνεται ότι το φάρμακο έχει δράση. Η εταιρεία είναι έτοιμη να το παράγει σε μεγάλες ποσότητες και μπορεί να το έχουμε το καλοκαίρι.

Keywords
Τυχαία Θέματα