Κοροναϊός : Αναζητούν τα… αντίδοτα για την οικονομία

07:13 6/3/2020 - Πηγή: To10.gr

Με το δάχτυλο στην σκανδάλη είναι οι Ευρωπαίοι προκειμένου να αποτρέψουν οδυνηρές συνέπειες στην οικονομία από τον κοροναϊό.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει βάλει στο τραπέζι όλα τα σενάρια αντιμετώπισης των κινδύνων.

Στόχος παραμένει η ανεμπόδιστη εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, προκειμένου να μην υπάρξουν εντάσεις με τους Θεσμούς.

Σημαντικότερο στοιχείο όμως είναι η εξεύρεση του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών για μείωση φόρων και εισφορών.

Στο Εuropgroup ο κοροναϊός

Στις πρώτες θέσεις

της ατζέντας του Eurogroup της 16ης Μαρτίουη θα βρεθεί η Ελλάδα και ο έλεγχος της έκθεσης από την 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της οικονομίας.

Παρά το γεγονός ότι στην έκθεση τους οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών δεν διατυπώνουν σημαντικές ανησυχίες για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, θεωρείται δεδομένο ότι στο επίκεντρο θα βρεθεί η πορεία του σχεδίου μείωσης των κόκκινων δανείων και η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων.

Η συνεδρίαση του Eurogroup αποτελεί τον πρώτο σταθμό για το νέο γύρο επίσημων διαβουλεύσεων που ξεκινά η κυβέρνηση με τους εταίρους, με βασικό στόχο την αλλαγή της χρήσης των κερδών από τα Ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (ANFA’s και SMP’s).

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα βρεθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup, έχοντας πρώτα σχηματίσει μια σαφή εικόνα για τις προθέσεις των εταίρων.

Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να μείνει έξω από το γκρίζο σκηνικό που διαμορφώνει ο κοροναϊός σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ετσι, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, το ΔΝΤ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε δραστική επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2020, βάζοντας τον πήχη πολύ κάτω από το 2%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,2%.

Το θέμα είναι ότι μαζί με αυτές τις προβλέψεις θα αναθεωρηθούν προς κάτω και οι ήδη συντηρητικές εκτιμήσεις του Ταμείου για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας. Εάν οι φθινοπωρινές εκτιμήσεις (Οκτώβριος 2019) του διεθνούς οργανισμού για το πλεόνασμα ήταν 2,6% του ΑΕΠ για το 2020 και 2,5% του ΑΕΠ για το 2021 και το 2022 -δηλαδή και πάλι κάτω από τον μνημονιακό στόχο του 3,5% του ΑΕΠ-, οι φετινές εαρινές προβλέψεις του (Fiscal Monitor) θα είναι σε ακόμη πιο σκούρο φόντο.

Keywords
Τυχαία Θέματα