Κοροναϊος : Ετοιμαστείτε για πανδημία λέει ο ΠΟΥ – Στο κόκκινο συναγερμό η Ιταλία

20:44 24/2/2020 - Πηγή: To10.gr

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανή εξέλιξη του κοροναϊού σε πανδημία, κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, την ώρα που στη γειτονική Ιταλία επικρατεί πανικός εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού.

Τα κρούσματα του νέου κοροναϊού αυξήθηκαν από 6 σε 219 σε διάστημα τεσσάρων ημερών στην Ιταλία, την πλέον πληγείσα χώρα στην Ευρώπη και την τρίτη κατά σειρά πλέον πληγείσα παγκοσμίως μετά την Κίνα και τη Νότια Κορέα, όπου έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 800 ασθενείς και 7 θάνατοι.

Συνολικά,

σχεδόν 2.600 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Κίνα εκ των 77.000 κρουσμάτων.

Ο τρόμος έχει κυριεύσει τους Ιταλούς, με πόλεις του ιταλικου βορρά να θυμίζουν πόλεις – φαντάσματα, ενώ αστυνομικοί περιπολούν στους δρόμους στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που έχουν επιβληθεί. Τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν αδειάσει, ενώ οι μάσκες εξαντλήθηκαν.

Ενδεικτικό είναι ότι όσοι βρίσκονται, στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, στην κίτρινη ζώνη, ζουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, έχοντας περιορίσει τις μετακινήσεις στο ελάχιστο.

ΠΟΥ : Πιθανή η πανδημία

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάλεσε σήμερα τον κόσμο να προετοιμαστεί για το «ενδεχόμενο πανδημίας» του νέου κοροναϊού, κρίνοντας πως είναι «πολύ ανησυχητική (…) η ξαφνική αύξηση» των νέων κρουσμάτων στην Ιταλία, στη Νότια Κορέα και στο Ιράν.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στη συγκράτηση (της επιδημίας), κάνοντας ό,τι μπορούμε για να προετοιμαστούμε για ενδεχόμενη πανδημία» δήλωσε ο Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η επιδημία του covid-19 δεν έχει φθάσει σε επίπεδα πανδημίας κι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει κανείς για πανδημία.

«Το να χρησιμοποιούμε τον όρο πανδημία δεν ανταποκρίνεται στα γεγονότα», τόνισε.

«Προς το παρόν, δεν είμαστε μάρτυρες της ανεξέλεγκτης διάδοσης αυτού του ιού παγκοσμίως και δεν βλέπουμε σοβαρά κρούσματα ή θανάτους σε ευρεία κλίμακα» είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Αυτό που βλέπουμε είναι επιδημίες σε διαφορετικά σημεία στον κόσμο», υπογράμμισε.

Στο Ιράν ομάδα του ΠΟΥ

Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για την εξάπλωση του ιού σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, το Ιράν και η Ιταλία, ο Τέντρος σημείωσε ότι τα κρούσματα στην Κίνα καταγράφουν πτώση από τις αρχές Φεβρουαρίου, στοιχείο που αποδεικνύει ότι ο ιός μπορεί να περιοριστεί.

Σχετικά με το Ιράν, ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του ΠΟΥ για το πρόγραμμα επειγουσών καταστάσεων είπε ότι τα υψηλά ποσοστά θανάτων ενδέχεται να αντανακλούν τον εντοπισμό μονάχα σοβαρών κρουσμάτων και όχι ήπιων μολύνσεων κατά την έναρξη της επιδημίας. Ομάδα του ΠΟΥ αναμένεται αύριο στο Ιράν, σύμφωνα με τον ίδιο.

Τρίτη πληγείσα χώρα παγκοσμίως η Ιταλία

Έντονη είναι η ανησυχία και ο φόβος των Ιταλών για τον κοροναϊό. Τα κρούσματα αυξήθηκαν από 6 σε 219 σε διάστημα τεσσάρων ημερών στην Ιταλία, την πλέον πληγείσα χώρα στην Ευρώπη και την τρίτη κατά σειρά πλέον πληγείσα παγκοσμίως μετά την Κίνα και τη Νότια Κορέα.

Οι νεκροί στη γειτονική χώρα έφτασαν τους 6, ενώ πόλεις του ιταλικου βορρά να θυμίζουν πόλεις – φαντάσματα. Αστυνομικοί περιπολούν στους δρόμους στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που έχουν επιβληθεί, τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν αδειάσει, ενώ οι μάσκες εξαντλήθηκαν.

Supermarket shelves have been emptied in Milan, as residents stockpile food and supplies ahead of a government-enforced #coronavirus quarantine.

A dozen towns in Italy are in lockdown as authorities race to contain #COVID19 in Europe.

Read more here: https://t.co/6Zht40T43s pic.twitter.com/JbKmFwwI9Z

Sky News (@SkyNews) February 24, 2020

Στο Μιλάνο, παραμένουν κλειστά σχολεία, δημόσια κτίρια και μνημεία, ενώ ακόμη και οι γάμοι γίνονται παρουσία λίγων στενών συγγενών.

Έρευνες για τον «ασθενή μηδέν»

Oι ιταλικές αρχές ανησυχούν ιδιαιτέρως για το γεγονός πως δεν έχει εντοπιστεί ο «ασθενής μηδέν», δηλαδή ο άνθρωπος που νόσησε πρώτος στη γειτονική χώρα. Κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί ακριβώς η πορεία της ασθένειας.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι αρχές θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο ο «ασθενής μηδέν» να είναι ένας 60χρονος από το χωριό Albettone στη Βιτσέντζα.

Μέτρα και στη Γαλλία

Η Γαλλία εξέδωσε μια σειρά συστάσεων για τα πρόσωπα που επιστρέφουν από δύο περιοχές της Ιταλίας, που έχουν πληγεί από τον νέο κοροναϊό, τη Λομβαρδία και τη Βενετία, απευθύνοντας έκκληση κυρίως να αποφεύγουν «κάθε μη αναγκαία έξοδο».

Επιπλέον, τα παιδιά που επιστρέφουν από αυτές τις περιοχές «δεν πρέπει να σταλούν στον παιδικό σταθμό, στο σχολείο, στο Λύκειο», σύμφωνα με τις κυβερνητικές συστάσεις, που αφορούν τις 14 ημέρες μετά την επιστροφή τους (και θεωρούνται επαρκείς για την κάλυψη της περιόδου επώασης του ιού).

Αυτές οι συστάσεις βρίσκονται ήδη σε ισχύ για την Κίνα (ηπειρωτική Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Μακάο) και επεκτάθηκαν την Παρασκευή για τη Σιγκαπούρη, κατόπιν χθες για τις δύο επαρχίες της Ιταλίας όπως και τη Νότια Κορέα, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι γαλλικές αρχές συστήνουν,  στα πρόσωπα που επιστρέφουν από τις πλέον πληγείσες χώρες να αποφεύγουν «κάθε περιττή έξοδο (τις μαζικές συγκεντρώσεις, τα εστιατόρια, τον κινηματογράφο…)».

Οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές πρέπει «στο μέτρο του δυνατού» να προτιμούν «την τηλεργασία» και να αποφεύγουν «τις στενές επαφές (συγκεντρώσεις, ασανσέρ, καντίνες…), σύμφωνα με τις συστάσεις που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της γαλλικής κυβέρνησης.

Όλοι οι άνθρωποι που προέρχονται από αυτές τις περιοχές πρέπει να μετρούν τη θερμοκρασία τους δύο φορές την ημέρα και να παρατηρούν «την εμφάνιση συμπτωμάτων μόλυνσης του αναπνευστικού (βήχας, δυσκολίες στην αναπνοή…). Συστήνεται, επίσης, να φορούν μάσκα όταν έρχονται σε άμεση επαφή με άλλα πρόσωπα κι όταν χρειαστεί να βγουν.

Η εξάπλωση του ιού

Την ίδια ώρα στην Κίνα, έγινε γνωστό ότι περισσότερα από 3.000 μέλη ιατρικού προσωπικού προσβλήθηκαν από τον νέο κοροναϊό.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, οι περισσότεροι από αυτούς που προσβλήθηκαν βρίσκονταν στην επαρχία Χουμπέι. Τα κρούσματα μεταξύ του ιατρικού προσωπικού οφείλονται πιθανόν στην έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού και την κόπωση.

Συνολικά, σχεδόν 2.600 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Κίνα εκ των 77.000 κρουσμάτων.

Δεύτερη κατά σειρά πλέον πληγείσα παγκοσμίως χώρα μετά την Κίνα και πριν την Ιταλία, είναι η Νότια Κορέα, όπου έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 800 ασθενείς και 7 θάνατοι.

 Ο real time χάρτης

Την ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας καταγράφει και ο διαδραστικός χάρτης, σχεδόν real time, ο οποίος έχει  κοκκινίσει.

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία του αντλούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Επιτροπή Υγείας της Κίνας, τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC) και άλλους οργανισμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα