Κορωνοϊός : Άρση μέτρων από αύριο στις φυλακές

11:08 17/5/2020 - Πηγή: To10.gr

Σε αποκλιμάκωση των μέτρων για τον κορονοϊό στις φυλακές προχωράει από αύριο, Δευτέρα 18 Μαΐου 2020, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, ενώ στην τελική ευθεία μπήκε το θέμα της λειτουργίας του νέου Καταστήματος Κράτησης Δράμας, στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των φυλακών, αλλά και της Πειθαρχικής Φυλακής Υψίστης Ασφαλείας στον Δομοκό Φθιώτιδας.

Το Κατάστημα Κράτησης Δράμας παραδίδεται επίσημα στις 4 Ιουνίου

και η λειτουργία της, που αναμένεται τον Σεπτέμβριο ή το αργότερο Οκτώβριο, ανοίγει το δρόμο και για την Πειθαρχική Φυλακή Δομοκού, (η οποία έρχεται ως συνέχεια των πολυσυζητημένων φυλακών Γ΄ Τύπου), που εκτιμάται ότι θα ανοίξει με τη νέα της μορφή το πολύ 15 μέρες μετά.

Ήδη υπολογίζεται ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες για την τοποθέτηση υπερσύγχρονων συστημάτων ασφαλείας που θα εξασφαλίζουν απόλυτη αποκοπή των κρατουμένων από το εξωτερικό περιβάλλον και θα αποτρέπουν τυχόν απόπειρα απόδρασης.

Παράλληλα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, ανάσα στο θέμα της συμφόρησης αναμένεται να δώσουν και 200 θέσεις στην πτέρυγα του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ, που διαμορφώθηκε για να υποδεχθεί τυχόν κρούσματα κορονοϊού και θα λειτουργήσει ως παράρτημα της Δικαστικής Φυλακής Κορυδαλλού προκειμένου να μετάγονται κρατούμενοι των Καταστημάτων Κράτησης για τις δίκες τους.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα λόγω κοροναϊού συζητήθηκε η απελευθέρωση, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και συγκεκριμένους όρους, περίπου 1.000 κρατουμένων με πολύ ελαφριές παραβάσεις, αλλά δεν υλοποιήθηκε γιατί δεν κρίθηκε απαραίτητο.

«Μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν κρούσματα κοροναϊού σε κανένα κατάστημα κράτησης της χώρας και με τα μέτρα που έχουν ληφθεί πιστεύουμε πως δεν θα υπάρξουν», δήλωσε η κ. Νικολάου και συμπλήρωσε: «Η θέση σε λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης Δράμας όπως και της πτέρυγας του Κ.Κ. Κορυδαλλού ΙΙ θα λύσει σημαντικά το πρόβλημα της συμφόρησης των φυλακών».

Σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση των μέτρων, όπως είπε η κυρία Νικολάου, ήδη από τις 11 Μαΐου ξεκίνησε η λειτουργία της Γ’ Λυκείου για όσους μετέχουν στα προγράμματα εκπαίδευσης στα Καταστήματα Κράτησης, ενώ από αύριο θα επιτρέπονται τα εξής:

Κατ΄ εξαίρεση μεταγωγές σε δικαστήρια (δίκες που παραγράφονται, λήξη 18μηνης προσωρινής κράτησης κ.λ.π.) και μεταγωγές που πραγματοποιούνται εκτάκτως για λόγους ασφαλείας.

Επιτρέπονται τα κλειστά επισκεπτήρια.

Οι άδειες του προσωπικού.

Η εισαγωγή τροφίμων και ρουχισμού.

Η λειτουργία των Γυμνασίων και των υπόλοιπων δύο τάξεων του Λυκείου, καθώς και των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, των ινστιτούτων επαγγελματικής εκπαίδευσης των Καταστημάτων Κράτησης και του Ι.Α.Α. Βόλου.

Από 29/5/2020 σύμφωνα με το πρόγραμμα θα επιτρέπονται :

· Όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και λοιπές εκδηλώσεις.

· Οι μεταγωγές κρατουμένων για ιατρικές εξετάσεις.

· Οι συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, με πρώτο θέμα τις μεταγωγές στις αγροτικές φυλακές.

Επίσης, όπως λέει η κυρία Νικολάου, όταν οι συνθήκες και οι μετρήσεις το επιτρέψουν, θα ακολουθήσει άρση όλων των υπολοίπων μέτρων ( ελεύθερα επισκεπτήρια, τακτικές άδειες κρατουμένων ).

Η αποκλιμάκωση των μέτρων γίνονται με βάση τη σύμφωνη γνώμη και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ενώ θα γίνονται τεστ για κορονοϊό σε όλους του νεοεισερχομένους κρατούμενους, στο σωφρονιστικό προσωπικό και σε όσους μπαίνουν για ελέγχους στους χώρους κράτησης.

Κατάστημα Κράτησης Δράμας

Στις 4 Ιουνίου 2020 θα γίνει παράδοση – παραλαβή του Καταστήματος Κράτησης Δράμας παρουσία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριου Οικονόμου, της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βουλευτών.

Το ΚΚ Δράμας σύμφωνα με την κυρία Νικολάου, πληροί σύγχρονες προδιαγραφές, είναι συνολικής δυναμικότητας 600 θέσεων κρατουμένων και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πλήρως εξοπλισμένη μονάδα υγείας, εγκαταστάσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις.

Το σωφρονιστικό προσωπικό, το οποίο θα απασχοληθεί στο ΚΚ Δράμας ανέρχεται στα 258 άτομα, διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων.

Αυτή τη στιγμή τρέχει η διαδικασία για τον διαγωνισμό πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ και στόχος είναι το κατάστημα να λειτουργήσει Σεπτέμβριο η Οκτώβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η περίπτωση της πρόσληψης με τον τρόπο που έγινε και των ειδικών φρουρών, παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Είναι ένα έργο που έπρεπε να είχε παραδοθεί και να έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του από το 2016», δήλωσε η κυρία Νικολάου και πρόσθεσε: «Καταφέρνουμε να το ολοκληρώσουμε ακόμα και υπό τις αντίξοες τρέχουσες συνθήκες. Χάρη στις άοκνες προσπάθειες όλων, κάνουμε ένα ακόμα πολύ σημαντικό βήμα προς τη λύση, στο μείζον πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών της χώρας μας».

Η Πειθαρχική Φυλακή Δομοκού

Αμέσως μετά τη λειτουργεία του ΚΚ Δράμας θα λειτουργήσει και το ΚΚ Δομοκού, που προορίζεται να μετατραπεί σε Πειθαρχική Φυλακή, στην οποία θα κρατούνται κυρίως κρατούμενοι που έχουν υποπέσει σε κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα σε άλλο κατάστημα κράτησης (κατοχή ναρκωτικών, απείθια, άσκηση βίας σε προσωπικό του Κ.Κ και σε συγκρατούμενους κ.λ.π), καθώς και καταδικασμένοι για πολύ βαριά εγκλήματα και τρομοκρατία.

Η Πειθαρχική Φυλακή θα τεθεί σε λειτουργία όταν λειτουργήσει και το κατάστημα κράτησης της Δράμας, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα να γίνει διαχωρισμός κρατουμένων, δηλαδή να μην είναι μαζί κρατούμενοι για τα λεγόμενα ελαφριά αδικήματα με βαρυποινίτες.

Θα πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα «τιμωρητικό» κατάστημα κράτησης, με κελιά των ενός ή δύο ατόμων, με περιορισμένα επισκεπτήρια, με συνεχείς ελέγχους κρατουμένων και με πυκνή φρούρηση και από την ΕΛ.ΑΣ.

Είναι, ήδη, σε εξέλιξη οι εργασίες για την τοποθέτηση υπερσύγχρονων συστημάτων ασφαλείας, με κάμερες παντού, με αντι- drone συστήματα για την αποτροπή τυχόν απόπειρας προσέγγισης της φυλακής από drone ή ελικόπτερο, πύλες εισόδου με ανιχνευτές ακτίνων (X-ray) τελευταίας τεχνολογίας, με συσκευές εντοπισμού και αδρανοποίησης κινητών και άλλων ηλεκτρονικών μέσων κλ.π.

Το συγκεκριμένο κατάστημα έχει χωρητικότητα κρατουμένων επίσης 600 άτομα, αλλά υπολογίζεται ότι θα έχει πολύ λιγότερα σε μόνιμη βάση (150-200 άτομα).

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν… κλείσει σχεδόν οι θέσεις, καθώς η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει λίστα με ονόματα κρατουμένων που έχουν παραδώσει οι διευθυντές όλων των καταστημάτων κράτησης και οι οποίοι θα μεταχθούν αμέσως στην Πειθαρχική φυλακή.

Παράλληλα με τα παραπάνω θα δοθεί η δυνατότητα για τη δημιουργία Οικονομικών Φυλακών.

Αναφερόμενη στις φυλακές υψίστης ασφαλείας η Σοφία Νικολάου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Στην Πειθαρχική Φυλακή Δομοκού θα μεταφέρονται κρατούμενοι με βαριά πειθαρχικά παραπτώματα, αλλά και υπαίτιοι ειδεχθών εγκλημάτων και εγκλημάτων σχετιζόμενων με την τρομοκρατία. Σκοπός μας η μέγιστη δυνατή ασφάλεια σε περιπτώσεις κρατουμένων που δύνανται να διαταράξουν την ομαλή λειτουργία των φυλακών, αλλά και του διαχωρισμού κρατουμένων που έχουν τελέσει ηπιότερης μορφής αδικήματα. Στόχος μας κάθε μικρό και μεγάλο κεφάλαιο της σωφρονιστικής μας πολιτικής να κλείνει με επιτυχία, με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια όλων».

Η Σοφία Νικολάου, πάντως, διευκρινίζει ότι ακόμα και στην Πειθαρχική Φυλακή, αν κάποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στα προγράμματα εκπαίδευσης των κρατουμένων, δεν μπορεί να του στερηθεί το συγκεκριμένο δικαίωμα, αλλά ακόμα δεν έχει καταρτιστεί το τελικό «καταστατικό» λειτουργίας του καταστήματος.

Σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση, αναφέρει:

«Η σχολική και επαγγελματική εκπαίδευση, αλλά και η επιμόρφωση των κρατουμένων σε διάφορες δεξιότητες, αποτελούν ίσως τα ισχυρότερα μέσα σωφρονισμού και κατ’ επέκταση τα βασικότερα «οχήματα» για την επιτυχή επιστροφή στην κοινωνία. Πρωταρχικό μας, λοιπόν, μέλημα, ήταν η θωράκιση των υφιστάμενων δομών εκπαίδευσης στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας, ήτοι τα δημοτικά, τα γυμνάσια, τα λύκεια, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) και τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.), για τα οποία σημειώνεται ότι για το σχολικό έτος 2019-2020 λειτουργούν σε 19 από τα 34 Καταστήματα Κράτησης».

Για το ίδιο θέμα η κυρία Νικολάου προσθέτει ότι η ΓΓΑΠ σχεδιάζει σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, ενός δικτύου εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των κρατουμένων και παράλληλα υλοποιεί δράσεις δημιουργικής απασχόλησης και προσωπικής ανάπτυξης των κρατουμένων, εκπαίδευση σε δεξιότητες γονικής παροχής (ακαδημία γονέων), εργαστήρια ελληνικής γλώσσας, θεατρικά και μουσικά εργαστήρια, μουσικές παραστάσεις, προγράμματα χορού, προγράμματα αθλητισμού (τουρνουά ποδοσφαίρου), μαθήματα σκιτσογραφίας και δημιουργικής γραφής, ομάδα σκακιού, αλλά και προγράμματα για κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη.

Keywords
φυλακες, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, υπουργείο παιδείας, μαΐου, ιουνίου, νέα, καλοκαιρι, απε-μπε, σχολεια, ΕΟΔΥ, τεστ, ΑΣΕΠ, λύση, συγκεκριμένο, γνώμονα, ήτοι, σδε, θεατρο, κινηση στους δρομους, κλειστα επαγγελματα, κλειστα σχολεια, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, 600 δις, κρουσματα σημερα, κοινωνια, ήτοι, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, το θεμα, βημα, γνωμη, θεμα, ονοματα, πλαισιο, πρωτο θεμα, προγραμμα, τεστ, υπουργείο παιδείας, απε, απε-μπε, γινει, γινονται, γνώμονα, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, δοθει, εγινε, εγκληματα, ειπε, εκπαιδευση, εξετασεις, εξελιξη, επρεπε, επιτυχια, ερχεται, ετος, ιδιο, καμερες, κεφαλαιο, κυρια, λειτουργια, λύση, ληξη, μαΐου, μειζον, μικρο, μορφη, μπε, ομαδα, περιβαλλον, προγραμματα, πυλες, συγκεκριμένο, συνεχεια, σοφια, φυλακη, ασφαλεια, δημοτικα, δικαιωμα, ευθεια, υπουργειο, ιουνίου, πληροφοριες, θεσεις, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα