Κορωνοϊός : Η «ακτινογραφία» των εμβολίων που θα λυτρώσουν τον πλανήτη

Με αγωνία η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις για το εμβόλιο που θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για την εφιαλτική πανδημία του κοροναϊού.

Κάνοντας «αγώνα δρόμου», φαρμακοποιοί και ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως προσπαθούν να παραδώσουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για να «φρενάρουν» την πανδημία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή περισσότερων από 1,3 εκατομμυρίων ανθρώπινων ζωών μέχρι στιγμής, με το δεύτερο κύμα να αποδεικνύεται πιο φονικό από το πρώτο και τον

αριθμό αυτό να αυξάνεται ραγδαία σε καθημερινή βάση.

Δύο εμβόλια Covid-19 που κερδίζουν την κούρσα έχουν αποδειχτεί ότι είναι πολύ αποτελεσματικά στις πρόσφατες δοκιμές τους, ενισχύοντας την αισιοδοξία σε μια εποχή που τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ δοκιμάζονται για άλλη μια φορά μέσα στο 2020. Ωστόσο, παραμένουν αρκετές προκλήσεις προτού μπορέσει να διατεθεί και να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα εμβόλιο.

Η παγκόσμια μάχη για την εξασφάλιση των προμηθειών τους έχει προκαλέσει ανησυχία για τη δίκαιη πρόσβαση στον εμβολιασμό , ενώ υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την πληρότητά τους, τη διανομή και -ίσως το πιο σημαντικό- το κόστος.

Για παράδειγμα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν την εξουσία να αποφασίζουν ποιος θα έχει πρόσβαση σε ένα εμβόλιο, πότε και σε τι τιμή.

Το αμερικανικό δίκτυο CNBC παραθέτει εκτενή σύγκριση των τριών, για την ώρα, επικρατέστερων υποψήφιων εμβολίων για τον κοροναϊό.

Pfizer – BioNTech

Η Pfizer και η BioNTech δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι μια πρώιμη ανάλυση του υποψήφιου εμβολίου έδειξε ότι ήταν πάνω από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη μολύνσεων από κοροναϊό. Αποτελείται από δύο ενέσιμες δόσεις με διαφορά 21 ημερών.

Σε αντίθεση με το εμβόλιο της Moderna, αυτό της Pfizer και της BioNTech απαιτεί θερμοκρασία αποθήκευσης -70 βαθμούς Κελσίου και απαιτεί ειδικό εξοπλισμό αποθήκευσης και μεταφοράς. Αυτό θα μπορούσε να δυσκολέψει τη διανομή σε ορισμένες χώρες.

Το εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί σε κανονικό ψυγείο για πέντε ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες χρεώνουν 20 δολάρια ανά δόση για το εμβόλιο, σημαντικά χαμηλότερο από το Moderna.

Η Pfizer και η BioNTech έχουν εξασφαλίσει συμφωνίες με διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παραγγείλει τα περισσότερα, με 300 εκατομμύρια δόσεις να επιβεβαιώνονται από τις 11 Νοεμβρίου, η Ιαπωνία συμφώνησε να προμηθεύσει 120 εκατομμύρια και οι ΗΠΑ αγόρασαν 100 εκατομμύρια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Χιλή αγόρασαν όλοι τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech.

Moderna

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε ότι τα προκαταρκτικά δεδομένα κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι το εμβόλιο ήταν περισσότερο από 94% αποτελεσματικό στην πρόληψη του Covid-19. Αποτελείται από δύο ενέσιμες δόσεις σε απόσταση τεσσάρων εβδομάδων μεταξύ τους.

Τα νέα ήρθαν μια εβδομάδα αφότου η Pfizer και η BioNTech βρήκαν παρόμοιο επίπεδο αποτελεσματικότητας στο εμβόλιό τους. Και οι δύο βασίζονται στον αγγελιοφόρο RNA, μια νέα προσέγγιση που χρησιμοποιεί γενετικό υλικό για να προκαλέσει ανοσοαπόκριση.

Η Moderna ανακοίνωσε ότι το υποψήφιο εμβόλιο παραμένει σταθερό στους 2 με 8 βαθμούς Κελσίου έως και 30 ημέρες. Ακόμη, μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία έως και -20 βαθμών Κελσίου για έξι μήνες.

Σημειώνεται πως, τον Αύγουστο, η Moderna είπε ότι χρεώνει μεταξύ 32 και 37 δολάρια ανά δόση για το εμβόλιο για ορισμένους πελάτες. Εκείνη την περιόδο, η εταιρεία είπε ότι βρισκόταν σε συζήτηση για μεγαλύτερη παραγωγή που θα είχαν χαμηλότερη τιμή. Ωστόσο, οι αριθμοί είναι σημαντικά υψηλότεροι από το κόστος άλλων εμβολίων.

Η Moderna δήλωσε ότι αναμένει να έχει περίπου 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έτοιμες να αποσταλούν στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους και παραμένει σε καλό δρόμο για την παραγωγή μεταξύ 500 εκατομμυρίων έως 1 δισεκατομμυρίου δόσεων παγκοσμίως μέχρι το 2021.

Η εταιρεία, δε, έχει δεσμευτεί να παρέχει στις ΗΠΑ 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της. Ο Καναδάς έχει παραγγείλει 56 εκατομμύρια δόσεις, το Ηνωμένο Βασίλειο αγόρασε 50 εκατομμύρια και η Ελβετία έχει αγοράσει 4,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από ερευνητές στο Κέντρο Υγείας της Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου Duke.

AstraZeneca – Οξφόρδη

Το εμβόλιο κατά του κοροναϊού που ανέπτυξε η βρετανική AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο 70%, όπως ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρεία.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca είναι σαφώς μικρότερη από το 95% των εμβολίων των εταιρειών Pfizer και Moderna. Ωστόσο, μπορεί να φθάσει το 90%, όταν η πρώτη του από τις δύο δόσεις χορηγηθεί στο ήμισυ. «Ο λόγος της μισής δόσης είναι μία ευτυχής συγκυρία» δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της AstraZeneca, Μενέλαος Πάγκαλος.

Η τιμή του είναι κατά πολύ χαμηλότερη και είναι πολύ πιο εύκολο να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί σε όλο τον κόσμο. Ειδικότερα, το εμβόλιο, το οποίο απαιτεί δύο δόσεις, κοστίζει περίπου 3 έως 4 δολάρια, σύμφωνα με τους Financial Times, αναφέροντας συμφωνίες προμήθειας που συμφωνήθηκαν έως τις 7 Οκτωβρίου.

Οι ΗΠΑ και η Ινδία συμφώνησαν και οι δύο να προμηθευτούν 500 εκατομμύρια δόσεις, ενώ η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για την αγορά 400 εκατομμυρίων και η  Covax έχει παραγγείλει 300 εκατομμύρια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Ινδονησία, η Βραζιλία και η Λατινική Αμερική εκτός από τη Βραζιλία έχουν επιβεβαιώσει όλες τις παραγγελίες τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δόσεων.

Μάλιστα, η εταιρεία έχει πει ότι το εμβόλιο θα παραδοθεί σε τιμή χωρίς να βγάλει επιπρόσθετο κέρδος.

Η ανάρτηση Μόσιαλου

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος, αναφέρθηκε στα τρία εμβόλια: της Pfizer, της Moderna και της Astra Zeneca που πρόκειται να κυκλοφορήσουν σύντομα.

Ο Ηλίας Μόσιαλος μέσα από έναν αναλυτικό πίνακα συγκρίνει, επίσης, τα εμβόλια καταγράφοντας την αποτελεσματικότητά τους, το στάδιο στο οποίο βρίσκονται, τις συνθήκες αποθήκευσης, πότε αναμένεται να κυκλοφορήσουν, το κόστος, τη δυνατότητα παραγωγής και την πρόσβαση της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα