Κορωνοϊός : Η τήρηση των μέτρων θα κρίνει τη διάρκεια του lockdown – Πότε να περιμένουμε φως στο… τούνελ

14:47 7/11/2020 - Πηγή: To10.gr

Έξι βασικά μέτρα πρέπει να λειτουργήσουν όσο βρισκόμαστε σε lockdown προκειμένου να βγούμε από το «κλουβί» μας σε τρεις εβδομάδες.

Οι λοιμωξιολόγοι, όπως και ο ίδιος ο Σωτήρης ο Τσιόδρας, θεωρούν πως το lockdown θα αποδώσει όπως άλλωστε είχε συμβεί και την πρώτη φορά, ωστόσο προκειμένου να γίνει αυτό πρέπει όλοι μας να τηρήσουμε κάποια μέτρα.

Η χρήση μάσκα, η τήρηση αποστάσεων, τα μέτρα υγιεινής, η αποφυγή συνωστισμού σε εσωτερικούς χώρους είναι οι βασικοί

κανόνες που πρέπει να τηρήσουμε όλοι. Από την άλλη το συνεχές testing και η σωστή ιχνηλάτηση είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Πολιτεία κατά την διάρκεια του lockdown.

Όπως ανέφερε και ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων, κ. Τσιόδρας, οι επιδημιολόγοι έχουν αρκετά επιστημονικά εργαλεία στην κατοχή τους ώστε να παρακολουθούν την απόδοση των μέτρων κατά τη διάρκεια του lockdown

Ωστόσο αυτό δεν θα συμβεί αμέσως, μιας όπως υποστηρίζουν, τουλάχιστον για 10 μέρες ακόμη θα βλέπουμε καθημερινά διαγνώσεις από το προηγούμενο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, όλα είναι μία αλυσίδα, καθώς όσο περισσότερο μειωθούν τα κρούσματα, τόσο περισσότερο θα αποσυμπιεστεί και το σύστημα Υγείας, το οποίο πλέον είναι σε οριακό σημείο, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα.

Η δημιουργία εφεδρειών άλλωστε στα νοσοκομεία της Αθήνας, ώστε να υπάρχουν κλίνες και για τα περιστατικά της Αθήνας αλλά και αυτών της Βόρειας Ελλάδα ήταν μονόδρομος για τους ειδικούς, οι οποίοι κατέληξαν πως ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό ήταν ένα νέο lockdown.

60 με 80 χιλιάδες ενεργά κρούσματα «βλέπουν» οι ειδικοί

Για το lockdown και την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα μίλησε οι Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, και Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ.

«Η αλήθεια είναι ότι εδώ και τρεις εβδομάδες υπήρχε σοβαρή ένδειξη εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων. Δεν είχα πρόσβαση σε όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα. Δεν ξέρω αν η απόφαση που ήταν πολιτική είχε συνιστώσες μη ιατρικές, οικονομικές. Έπρεπε να είχαν ληφθεί και άλλα μέτρα, αλλά προφανώς δεν ήταν εφικτό», σημείωσε η κ. Λινού.

«Η επιστημονική κοινότητα τον Μάρτη είχε προβλέψει πώς πηγαίνουν συνήθως οι πανδημίες. Οι πανδημίες έχουν συνεχή κύματα. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να δώσουμε στον κόσμο για να κάνει υπομονή. Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως είμαστε στην άνοδο του δεύτερου μεγάλου κύματος στην Ελλάδα. Τις τελευταίες 14 ημέρες τα κρούσματα στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί πάνω από 200%. Το ιικό φορτίο στα λύματα αυξήθηκε πολύ. Ανάλογη εικόνα υπάρχει και σε μεγάλες χώρες. Η κορύφωση έρχεται μετά από μερικές μέρες, μέχρι και δέκα ημέρες. Τον Μάρτη κλείσαμε πολύ γρήγορα, και επιπεδοποιήσαμε την καμπύλη», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Θωμαΐδης.

«Εμείς υπολογίζουμε ότι η διασπορά αυτή τη στιγμή στην Αττική είναι μεταξύ 1,5-2%, δηλαδή 60-80 χιλιάδες φορείς. Αυτό θα μεταφραστεί τις επόμενες ημέρες σε κρούσματα. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Μένουν περίπου 4,2 εκατομμύρια άτομα στην Αττική. Δεν είναι ένα τρομακτικό ποσοστό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αρκετοί πλέον είναι ασυμπτωματικοί γιατί έχουν μειωθεί οι ηλικίες των φορέων», πρόσθεσε ο κ. Θωμαΐδης.

Μείωση κρουσμάτων από την μεθεπόμενη εβδομάδα

«Πιστεύω ότι μέχρι το επόμενο Σάββατο θα έχουμε κάποια αύξηση στα ασυμπτωματικά κρούσματα, αλλά στα πραγματικά κρούσματα στο σύνολο πιστεύω θα υπάρξει μείωση, και από εκεί και πέρα θα αρχίσουν να μειώνονται. Πιστεύω ότι αυτό το μέτρο, του lockdown, θα αποδώσει κάτι, αν γίνει σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα. Πολλές λειτουργίες είναι ακόμα ανοιχτές. Το Δημόσιο λειτουργεί, κάποιοι άνθρωποι θα πάνε στις εργασίες τους, δεν ξέρουμε αν θα αποδώσει το lockdown ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στα ΜΜΜ, στα σχολεία αν ο καιρός είναι κακός τα παιδιά θα είναι μέσα. Θα πρότεινα να υπάρχει μεγιστοποίηση της εξ αποστάσεως εργασίας και μελέτες που να μας ενημερώνουν για το τι συμβαίνει», τόνισε κλείνοντας η κ. Λινού.

Το lockdown ως ιατρικό εργαλείο…

Ως απαραίτητο ιατρικό εργαλείο και όχι πολιτική απόφαση, χαρακτήρισε το  lockdown ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ),  Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3.

Όπως τόνισε,  το lockdown θα φέρει σίγουρα αποτελέσματα, όχι άμεσα ωστόσο. Αρχικά, οι 7 πρώτες  ημέρες και στη συνέχεια το 14ήμερο, θα δείξουν πόσος χρόνος θα χρειαστεί ακόμη ώστε να ελεγχθεί η πανδημία στη χώρα μας, συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ. 

Επισήμανε ακόμη ότι το lockdown ήταν αναγκαίο,  ότι όσο πιο έγκαιρα λαμβάνεται τόσο πιο γρήγορα φέρνει αποτελέσματα, με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις τόσο στην οικονομία όσο και στην υγεία και ότι ο αριθμός των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, θα καθορίσει το αν θα αρθεί στις 30 Νοεμβρίου ή όχι.

Θεσσαλονίκη: Ακόμη και 1 στους 5 μπορεί να φορέας του ιού

Ο κ. Εξαδάκτυλος απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία, υπομονή και πολύ μεγάλη προσοχή και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Όσο πιο πιστά  εφαρμόσουμε το lockdown τόσο πιο γρήγορα και ανώδυνα θα απαλλαγούμε. Εφαρμόστε τα μέτρα που ζητούνται και άλλα τόσα που δεν ζητούνται».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρθηκε επίσης στη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η βόρεια Ελλάδα με την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, ενώ, σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, είπε ότι ο ένας στους δέκα ή ακόμη και ο ένας στους πέντε μπορεί να είναι φορέας του ιού.

Παγώνη: Γιατί πιέζονται τόσο πολύ τα νοσοκομεία

«Τα αποτελέσματα της χθεσινής κίνησης στην αγορά θα τα δούμε σε 15 ημέρες» ανέφερε μεταξύ άλλων ανέφερε μεταξύ άλλων η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ),  αναφερόμενη στις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν στην αγορά χθες.

Η ίδια επεσήμανε ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τους ασθενείς covid αλλά και τους ασθενείς που δεν έχουν κοροναϊό και που χρειάζονται μονάδες εντατικής θεραπείας, που είναι χειρουργημένοι και βαριά περιστατικά. «Πρέπει να κάνουν χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες και πρέπει να μπει διάγνωση στην ασθένεια που έχουν. Γι αυτό υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία». 

Η κ. Παγώνη, μιλώντας στον Σκάι, υπογράμμισε πως εάν εφαρμοστούν τα μέτρα από όλους τότε θα μπορούμε μετά από 15-20 ημέρες να ξεκινήσουμε μια ευθεία και μετά σταδιακή μείωση των κρουσμάτων.

Παράλληλα σημείωσε πως ο κοροναϊός δεν φεύγει και μετά το εμβόλιο. Θα είναι εδώ όπως και οι υπόλοιποι ιοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα