Κορωνοϊός : Κρίσιμες οι επόμενες μέρες για την εξάπλωση του ιού – Στα 117 τα κρούσματα

07:12 13/3/2020 - Πηγή: To10.gr

Κρίσιμες θεωρούνται από τους λοιμωξιολόγους οι επόμενες ημέρες για την εξάπλωση του ιού. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση κατόπιν σχετικών παροτρύνσεων από τους ειδικούς του ΕΟΔΥ αποφάσισε να ενεργοποιήσει χθες, νέα έκτακτα μέτρα που αφορούν στο κλείσιμο κινηματογράφων, θεάτρων και κέντρων διασκέδασης.

Η ελληνική κοινωνία είναι μουδιασμένη από την εξάπλωση του ιού και οι πολίτες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί στάση ευθύνης

απ΄ όλους ώστε να περιοριστεί η μετάδοση του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί στους λοιμωξιολόγους ότι από τα 117 επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, τα 10 είναι «ορφανά», δηλαδή δεν είναι γνωστή η πηγή της διασποράς.

Η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ, βλέποντας την εξέλιξη με την εξάπλωση του ιού να λαμβάνει απρόβλεπτες διαστάσεις παγκοσμίως, έλαβε εγκαίρως έκτακτα μέτρα κλείνοντας σχολεία, πανεπιστήμια και θεσπίζοντας άδειες ειδικού σκοπού για εργαζόμενους γονείς ώστε να να μπορούν να κάτσουν σπίτι με τα παιδιά τους.

Στα 117 τα κρούσματα- Διερευνώνται άλλα 15

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τριψήφιο νούμερο, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, λίγες ώρες μετά τον πρώτο θάνατο στην Ελλάδα, ανέρχονται πλέον σε 117.

Το τελευταίο 24ώρο επιβεβαιώθηκαν συνολικά 18 νέα κρούσματα, σε διάφορες περιοχές της χώρας, πολλά εκ των οποίων σχετίζονται με ήδη ασθενείς.

Συνολικά 107 από τα κρούσματα είναι γνωστής προέλευσης. Από αυτά, 82 είναι άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό και 25 οι επαφές τους.

Ωστόσο, συνολικά 10 κρούσματα αναφέρονται ως «ορφανά», καθώς δεν υπάρχει προφανής σύνδεση τους με κάποιον άλλον ασθενή ή με ταξίδια και δραστηριότητες που θα δικαιολογούσαν την ύπαρξη του ιού στους εν λόγω ασθενείς.

Νοσηλεύονται 34 άτομα – 3 σε ΜΕΘ

Υπάρχουν επίσης 15 πιθανά κρούσματα, για τα οποία ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Συνολικά, 34 κρούσματα νοσηλεύονται, με τρεις να είναι πιο σοβαρά και να βρίσκονται σε ΜΕΘ.

Τα περισσότερα  κρούσματα στην χώρα μας εντοπίζονται πλέον στην περιοχή της Αττικής, όπως επισήμανε στην επίσημη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Η ευχάριστη είδηση είναι πως σήμερα έλαβε εξιτήριο η μητέρα και το παιδί της που νοσηλεύονταν στη Θεσσαλονίκη.

Νέα έκτακτα μέτρα

Μετά την αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, λαμβάνονται πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.

Όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόρδας κλείνουν από την Παρασκευή και για δύο εβδομάδες: τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια, τα κέντρα διασκέδασης και άλλοι χώροι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ιδιωτικών και δημοσίων.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν κλείσει για δύο εβδομάδες όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων, ενώ στο πλαίσιο των νέων μέτρων «ρολά κατεβάζουν» για δύο εβδομάδες και όλοι οι παιδότοποι.

Οδηγίες για αυτοπεριορισμό

«Το σημαντικότερο μέτρο είναι ο αυτοπεριορισμός των ατόμων με συμπτώματα ίωσης. Θα πάρει 3 βδομάδες ακόμη για να δούμε τι συμβαίνει» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

«Νομίζω ότι έχουν παρθεί τα περισσότερα από τα μέτρα που μπορεί να πάρει κανείς για τον περιορισμό των κοινωνικών συναθροίσεων. Δεν θεωρώ ότι θα χρειαστεί να παρθούν πολλά περισσότερα μέτρα».

Ο λοιμωξιολόγος ζήτησε από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν όσο το δυνατόν τη διασπορά της νόσου. «Να το δούμε όλοι με αίσθημα ευθύνης και να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες» είπε.

Πώς θα λειτουργούν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι

Τα μουσεία θα λειτουργούν με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα από το αρμόδιο προσωπικό κάθε μουσείου, προκειμένου σε κάθε αίθουσα, ανάλογα με το μέγεθός της, να μην υπάρχουν ταυτόχρονα περισσότερα από 20-30 άτομα.

Αντίστοιχη μέριμνα θα πρέπει να υπάρχει στην περίπτωση που μεγάλος αριθμός επισκεπτών συγκεντρώνεται στα εκδοτήρια των εισιτηρίων.

Οι αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν κανονικά, εκτός αν υπάρξει νεότερη ειδική ανακοίνωση.

Οι συστάσεις επιστημονικών φορέων

Τη λήψη επιπλέον μέτρων συνιστούν επιστημονικοί φορείς.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συστήνει:

•Περιορισμό των επισκέψεων σε κλειστούς χώρους, όπως νυχτερινά κέντρα, καφετέριες και καφενεία και

•Διατήρηση απόστασης μεταξύ θαμώνων

Αίτημα προς το υπουργείο Υγείας για επιπλέον μέτρα έστειλε και η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου καθώς τα μέλη της ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται ώστε οι καρκινοπαθείς να μην έρχονται σε επαφή με άλλους ασθενείς που πιθανόν να νοσούν χωρίς να το γνωρίζουν είναι:

•Η μεταφορά των γραφείων συνταγογράφησης

•Έγκριση επαναληπτικών εξετάσεων μέσω mail

•Μέτρα για αποφυγή συνωστισμού στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Με δεδομένη την εύκολη διάδοση του ιού η Ελληνική Ιατροδικαστική Υπηρεσία συνιστά στα μέλη της να μην προβαίνουν σε νεκροψία όσων επιβεβαιωμένα έχασαν τη ζωή τους από κοροναϊό.

Σύσκεψη στο Μαξίμου και έκκληση Κικίλια προς τους γιατρούς

Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας για την εκτίμηση των συνεπειών του κοροναϊού στην οικονομία και στις εργασιακές σχέσεις, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη διάρκεια της σύσκεψης ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να υπάρχει πλήρης καταγραφή των επιπτώσεων στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις σε κάθε φάση λήψης περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση του ιού, καθώς και αντίστοιχο σχέδιο για τα μέτρα που πρέπει να λάβει το κράτος με δεδομένο ότι μιλάμε, πλέον, για ένα εντελώς διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον.

Επιπλέον,  το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε έκκληση προς γιατρούς και νοσηλευτές για αιτήσεις προσλήψεων. Λέγοντας ότι «ήρθε η ώρα της μάχης», κάλεσε γιατρούς, νοσηλευτές  και παραϊατρικό προσωπικό να υποβάλλουν αιτήσεις για να προσληφθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας, με διετείς συμβάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα