Κορωνοϊός : Προβλέψεις για «μαύρο» Νοέμβρη – Πότε θα φανούν τα αποτελέσματα του lockdown

09:36 9/11/2020 - Πηγή: To10.gr

Στον ασφυκτικό κλοιό του κοροναϊού, έχει τεθεί η χώρα. Tο δεύτερο κύμα της πανδημίας αποδεικνύεται πιο σαρωτικό από το πρώτο αποδεικνύεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει εκτοξευτεί, τα νοσοκομεία να δοκιμάζουν τις αντοχές τους και οι θάνατοι να αυξάνονται.

Οι προβλέψεις για τις επόμενες μέρες είναι δυσοίωνες καθώς το δεύτερο κύμα δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του. Όλα δείχνουν πως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα «μαύρο» Νοέμβριο, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς τις επόμενες  εβδομάδες θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση

στους θανάτους γιατί ακόμη δεν έχει φανεί η επίδραση του lockdown, που επιβλήθηκε από το Σάββατο.

Προϋπόθεση για την άρση της καραντίνας είναι τα κρούσματα να πέσουν κοντά στα 400 και ο αριθμός των διασωληνωμένων να περιοριστεί δραστικά. Σε διαφορετική περίπτωση, η παράταση της καραντίνας θα αποτελέσει μονόδρομο, ενώ έδαφος κερδίζουν και οι σκέψεις για εναλλασσόμενα μίνι lockdown, μέχρι το Μάρτιο, προκειμένου να αποσυμπιέζεται  η κατάσταση στα νοσοκομεία.

Αυτή την ώρα, στα νοσοκομεία νοσηλεύονται περίπου 2.250 άνθρωποι με  κοροναϊό εκ των οι 265 στις ΜΕΘ. Το Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν σχεδόν 4.450 νέα κρούσματα κοροναϊού και έγιναν 684 εισαγωγές ασθενών. Τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και στην Αττική υφίστανται τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, με 75% και 67% πληρότητα αντίστοιχα.

Την Κυριακή, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.914 νέα κρούσματα, ενώ σημειώθηκαν δύο αρνητικά ρεκόρ. Οι θάνατοι ανήλθαν σε 35 μέσα σε μια μέρα, και οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έφτασαν τους 228.

Όπως επισημαίνουν κυβέρνηση και επιστήμονες, αν όλοι τηρήσουμε τα μέτρα, τότε σε τρεις εβδομάδες θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα με μείωση κρουσμάτων. Στη συνέχεια θα μπορούμε να περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο, με σταδιακή άρση των μέτρων. Θα παραμείνουν πάντως μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι αποστάσεις και άλλα.

Πότε θα φανούν τα αποτελέσματα του lockdown

«Τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση στους θανάτους γιατί ακόμη δεν έχουν πιάσει τα μέτρα που βάλαμε το Σάββατο. Επειδή το lockdown θα είναι σύντομο δε δούμε τα αποτελέσματά του στη διάρκειά του, θα τα δούμε δύο εβδομάδες μετά. Αν κάνουμε τρεις εβδομάδες lockdown, μετά από πέντε εβδομάδες μπορεί να είμαστε κάτω από 500 κρούσματα», σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής ιατρικής πανεπιστημίου Γενεύης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει το lockdown. Ο καθηγητής σημείωσε πως θα ήταν σκόπιμο «να δούμε δύο εβδομάδες μειώσεις των κρουσμάτων, να σταθεροποιήσουμε το μοντέλο της μείωσης, και να ανοίξουμε γύρω στην τέταρτη εβδομάδα».

Πρόσθεσε δε ότι : «Από τις τρεις εβδομάδες που έχει ανακοινωθεί το lockdown, τις πρώτες δύο δε θα έχουμε σοβαρές μειώσεις διότι ακόμα συζητάμε για τα μέτρα που ίσχυαν πριν από μέρες. Θα δούμε ίσως κάποια συγκράτηση. Το αποτέλεσμα του lockdown θα φανεί την τελευταία από τις τρεις εβδομάδες».

Ο καθηγητής επισήμανε ότι δε θα πρέπει να μπερδεύουμε τον αριθμό των κρουσμάτων με εκείνον των θανάτων ή των διασωληνωμένων, καθώς «οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις έρχονται μετά τα κρούσματα».

Οι θάνατοι που βλέπουμε τώρα είναι από μολύνσεις που έγιναν περίπου έναν μήνα πριν. «Αυτό μπορεί να αυξάνεται ενώ μειώνονται τα κρούσματα για μια μικρή περίοδο», ανέφερε.

Οι επιστήμονες και η κυβέρνηση θα περιμένουν τις επόμενες 15 ημέρες προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους για το ποιες δραστηριότητες θα μπορούσαν να ανοίξουν και ποιες θα μείνoυν κλειστές για πολλές εβδομάδες.

Αν υπάρξει έστω και μικρή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και μειωθεί η πίεση στις ΜΕΘ, τότε από τις αρχές Δεκεμβρίου δεν αποκλείεται να ανοίξουν ξανά τα σχολεία. Και δειλά – δειλά να ανοίξει το χονδρεμπόριο και τα καταστήματα λιανικής ώστε να προλάβουν την εορταστική περίοδο όπου ο τζίρος ανεβαίνει κατακόρυφα.

Θεωρείται δύσκολο έως απίθανο να ανοίξουν μπαρ και εστιατόρια ή να μην είναι ελεγχόμενη η μετακίνηση σε άλλους νομούς τουλάχιστον μέχρι τις γιορτές καθώς υπάρχει φόβος για χαλάρωση. Να δοθεί δηλαδή ένα λάθος μήνυμα για νίκη κατά του κοροναϊού και να τρέξουν οι Ελληνες να κάνουν διακοπές και ρεβεγιόν στα μαγαζιά.

Εναλλασσόμενα μινι lockdown;

Στο τραπέζι έχουν τεθεί και οι σκέψεις για  lockdown με μικρές δόσεις ανάσας, μέχρι τον Μάρτιο. Το σχέδιο για εναλλασσόμενα μίνι lockdown, φαίνεται πως κερδίζει έδαφος, καθώς σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, κερδίζεται πολύτιμος χρόνος ώστε τα νοσοκομεία να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους, ενώ παράλληλα οι ειδικοί εκτιμούν ότι η συμμόρφωση των πολιτών θα είναι δυναμικότερη, καθώς υπάρχει φως στο τούνελ των περιορισμών, όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής.

«Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα φυσικά θα χρειαστεί παράτασή τους δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, εκφράζοντας αμφιβολίες αν θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε το Πάσχα κανονικά.

Γιορτάζουμε με μέτρο

«Θα ξεπεράσουμε τα 3.000 και κρούσματα, μετά κάνα δυο μέρες περίπου θα έχουμε ευθεία και μετά θα υπάρξει μείωση. Γι’ αυτό πήραμε τα νέα μέτρα γιατί το σύστημα δεν μπορούσε να αντέξει. Χρειάζονται 300 με 500 κρούσματα την ημέρα για να αρθούν τα μέτρα. Και μετά θα γίνει σταδιακή άρση μέτρων. Αν δεν πάνε καλά θα χρειαστεί φυσικά παράταση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τώρα έχουμε και μη COVID περιπτώσεις στα νοσοκομεία» διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι το σύστημα δέχεται πίεση.

«Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα, θα δούμε πώς θα αποδώσουν τα μέτρα. Από το νέο χρόνο αναμένεται να βγει το εμβόλιο όταν τελειώσει η τρίτη δοκιμαστική φάση. Αν όλα πάνε καλά περίπου τον Ιούνιο θα εμβολιαστούν όλες οι ομάδες» τόνισε, μιλώντας στο Σκάι.

«Αν είναι πιο μολυσματικός ο ιός θα αργήσουμε, θα έχουμε περισσότερα κρούσματα και (η πανδημία) θα κρατήσει περισσότερο» δήλωσε δε. «Φέτος θα κάνουμε οικογενειακά τα Χριστούγεννα. Μπορούμε να γιορτάσουμε με μέτρο» τόνισε η κ. Παγώνη.

«Το θέμα είναι τι θα γίνει μετά»

Στην εκτίμηση ότι «τα κρούσματα κοροναϊού θα αρχίζουν να ελαττώνονται την επόμενη εβδομάδα αν και για 2-3 ημέρες θα έχουμε ακόμα κρούσματα και διασωληνώσεις» προχώρησε, μιλώντας στον Θέμα 104,6 ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Κατά τον ίδιο για να υπάρξει άρση του lockdown «πρέπει το R (σ.σ. ο δείκτης μεταδοτικότητας) να πέσει πολύ κάτω από την μονάδα. Στην προηγούμενη καραντίνα είχε πάει στο 0,5».

«Ο κόσμος θα καταλάβει ότι πάμε καλά όταν αρχίσουν να πέφτουν τα κρούσματα και να έχουμε το αντίστροφο που καταγράψαμε στην αύξηση» πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος σημειώνοντας ότι «από τον Ιούνιο και πέρα γίνεται περίπου 20.000 τεστ γενικά καθημερινά».

Στην ερώτηση, δε, για τις αντοχές του ΕΣΥ, ο κ. Βατόπουλος απάντησε «νομίζω ότι θα αντέξει το σύστημα υγείας καθώς υπάρχουν ακόμα κενά κρεβάτια και η ένταση θα κρατήσει για άλλες 2-3 ημέρες».
«Το θέμα είναι τι θα γίνει μετά. Κατά πόσο ο κοσμος θα πειστεί ότι οι μάσκες οι αποστάσεις και η υγιεινή πρέπει να συνεχιστούν και να μπουν στην κουλτούρα μας» είπε ο κ. Βατόπουλος προσθέτοντας τη φράση «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».

Ερωτηθείς για τις αναφορές περί μετάλλαξης του ιού, ο κ. Βατόπουλος απάντησε ότι «ειδικά δημοσίευση από το Χιούστον λέει ότι ίσως είναι πιο μεταδοτικός» αλλά σε καμία από τις τρεις μεταλλάξεις που μελετώνται «δεν φαίνεται κάτι να έχει γίνει πιο παθογόνος».

Αμείλικτοι οι αριθμοί

Πάντως, τα χθεσινά στοιχεία για την πορεία του κοροναϊού δείχνουν ότι νέοι και μεσήλικες δεν βρίσκονται έξω από το κάδρο.

Χθες, στα 1.914 ανήλθαν τα νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 56698, εκ των οποίων το 54.2% άνδρες.

4429 (7.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 15678 (27.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

228 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 57 (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 323 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 35 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 784 θανάτους συνολικά στη χώρα. 316 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα NA έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη:

 

39 έτη η μέση ηλικία των κρουσμάτων

Από το σύνολο των 56698 κρουσμάτων, 4429 (7.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 15678 (27.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 103 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδιού (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.  

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Keywords
lockdown, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα, νέα, θεσσαλονικη, ΕΟΔΥ, mega, σχολεια, μινι, φως, αθηνα, ειναπ, πασχα, Χριστούγεννα, ελλαδα, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, γουιτνει χιουστον, πασχα 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, βημα, βημα της κυριακης, ημερησια, θεμα, ιος, νεα μετρα, πειραιως, πιεση, σαρωτικο, σκαι, τα νεα, το βημα, φως στο τουνελ, φως, ωρα, αυξηση, αμφιβολιες, αττικη, εβδομαδες, γινει, γινεται, δευτερο, διευθυνση, δοθει, εδαφος, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ελπιδα, εβδομαδα, εμβολιο, εξελιξη, ερχονται, εστιατορια, ετη, ετων, ιδιο, ηλικια, ιστορικο, κυβερνηση, κυμα, κρεβατια, λαθος, μινι, μειωση, νικη, νοσοκομεια, παμε, πυλες, ρεκορ, σαββατο, συνεχεια, σκεψεις, σχεδιο, τζιρος, τριτη, φυσικα, φοβος, χρονος, ευθεια, χωρα, κυριακη, ταξιδι, υγειας
Τυχαία Θέματα