Κορωνοϊός : Σε επίπεδα Αττικής τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη – «Φλέγεται» η Βόρεια Ελλάδα

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας για την εξέλιξη του κοροναϊού και την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν ορισμένες περιοχές, με τα επόμενα 24ωρα να είναι καθοριστικά για την επιβολή νέων μέτρων.

Ο αριθμός – ρεκόρ των 1.259 κρουσμάτων επιβεβαίωσε με τον χειρότερο τρόπο τις εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας που έκαναν λόγο για σπάσιμο του «φράγματος» των 1.000 λοιμώξεων εντός της εβδομάδας.

Από την προηγούμενη εβδομάδα η επιδημία εκτινάχθηκε με μια νέα ώση από τις 300

έως τις 400 διαγνώσεις ανά μέρα σε πάνω από 700 με σαφείς ενδείξεις επέκτασης, τόνισε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κάνοντας λόγο για «εκθετική αύξηση προ των πυλών».

Διευκρίνισε, πάντως, πως οι αυξητικές τάσεις της πανδημίας είναι ταχύτερες εκτός Αττικής, με αρκετές περιφέρειες -κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα- να έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. 

Ποιες περιφέρειες «απειλούνται»

Μετά την Κοζάνη και την Καστοριά, οι οποίες βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο» επίπεδο, μετά από σύσκεψη των λοιμωξιολόγων αποφασίστηκε δύο νέες περιφέρειες να περάσουν στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού.

Τα Ιωάννινα από την Πέμπτη, και συγκεκριμένα από τις 06:00 το πρωί, περνoύν στο «κόκκινο» επίπεδο 4 αυξημένου συναγερμού, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις Σέρρες που επίσης βρίσκονταν στο επίπεδο 3 και μπαίνουν στο επίπεδο 4. Στο επίκεντρο πλέον μπαίνει η Θεσσαλονίκη, όπου κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο σχεδόν όσα κρούσματα βρέθηκαν στην Αττική, με την αύξηση συγκριτικά με την Δευτέρα να είναι τεράστια (σ.σ. 291 την Τρίτη έναντι 84 την Δευτέρα).

Εκτός αυτών των περιφερειών, ιδιαιτέρως ανησυχητικά ήταν τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, καθώς καταγράφηκε διψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε αρκετές περιφέρειες, με την κατάσταση να αξιολογείται συνεχώς.

Ειδικότερα, στον Έβρο καταγράφηκαν 20 νέα κρούσματα, στη Χαλκιδική 22, στη Ροδόπη 73, στην Πέλλα 20, στις Σέρρες 55, στη Δράμα 18, στην Καβάλα 12, στο Κιλκίς 11, στην Κοζάνη 12, στην Ξάνθη 15 και στις Σέρρες 55.

Τοπικά lockdown και στο βάθος… γενικό;

Στο τραπέζι βρίσκεται το μέτρο των τοπικών lockdown προκειμένου να προλάβουν οι επιστήμονες και η κυβέρνηση την απειλή μιας περαιτέρω διασποράς που θα προκαλέσει πρόβλημα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το ενδεχόμενο να περάσουν κι άλλες περιοχές ή κάποια από αυτές από το πορτοκαλί επίπεδο συναγερμού στο κόκκινο είναι μεγάλο και θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις των επόμενων ημερών και την απόδοση των μέτρων που έχουν ήδη επιβληθεί.

Από την κυβέρνηση έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι «θα γίνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να φτάσουμε με ασφάλεια μέχρι το εμβόλιο στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2021». Δεν έχουν αποκλείσει δε, το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown, το οποίο όμως θα κόστιζε ακριβά και στην οικονομία και την κοινωνία.

Οι προϋποθέσεις έχουν να κάνουν με τον χρόνο και με το ύψος των κρουσμάτων το οποίο θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες. Σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να κάνει τις τελικές εκτιμήσεις μετά από δύο-τρεις εβδομάδες ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα που θα υπάρχει.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων φυσικά θα ανέβει αυτές τις ημέρες, πριν δούμε τι μπορούν να αποδώσουν τα μέτρα που ελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα. Μετά θα πάρουμε τις όποιες αποφάσεις μας» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Για τις περιοχές που είναι κοντά «κόκκινo» «θα δούμε τις επόμενες ημέρες πώς θα συμπεριφερθεί εκεί η τοπική κοινωνία, προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα. Τα τοπικού χαρακτήρα μέτρα, ακόμα και αυτά που έχουν να κάνουν με την ένταξη μιας περιοχής στο «κόκκινo», δεν είναι ίδια με ένα τοπικό lockdown» τόνισε ο κ. Πέτσας και αναφέρθηκε στο παράδειγμα των καταστημάτων λιανεμπορίου που λειτουργούν σε περιοχές, όπως η Κοζάνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα