Κορωνοϊός : Στη φάση 2 οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες

10:09 29/8/2020 - Πηγή: To10.gr

Σε Ισπανία, Ολλανδία και Γερμανία ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα δοκιμές μεσαίου σταδίου για το εμβόλιο κατά της COVID-19 η μονάδα Janssen της Johnson & Johnson, καθώς η φαρμακοβιομηχανία αυτή των ΗΠΑ διευρύνει τις δοκιμές για το πειραματικό εμβόλιό της.

Οι δοκιμές της Φάσης 2 θα διαρκέσουν δύο μήνες και περιλαμβάνουν 550 συμμετέχοντες (σ.σ.: σε προηγούμενο τηλεγράφημά του, που αναμεταδόθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ,

το Reuters μετέδωσε εσφαλμένα ότι οι συμμετέχοντες είναι 590) στις τρεις χώρες, μεταξύ των οποίων 190 στην Ισπανία, δήλωσε ο Σαλβαδόρ Ίγια σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη.

«Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στο σύστημα υγείας μας», είπε ο Ίγια και πρόσθεσε πως είναι η πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού που εγκρίνεται στην Ισπανία. Η μελέτη θα επικεντρωθεί σε υγιείς ανθρώπους από 18 έως 55 ετών καθώς και σε άνω των 65 ετών.

Η Ισπανία, που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων από τον νέο κοροναϊό στη δυτική Ευρώπη, εργάζεται επίσης από κοινού με την AstraZeneca μέσω του προγράμματος προμήθειας εμβολίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να εξασφαλίσει επαρκή αριθμό δόσεων.

Ο ιστότοπος της J&J αναφέρει πως αν οι δοκιμές είναι επιτυχείς, θα ξεκινήσει τις τελικές μελέτες Φάσης 3, στην οποία ακόμη περισσότεροι εθελοντές θα λάβουν το πειραματικό εμβόλιο.

Περισσότερα από 150 υποψήφια εμβόλια αναπτύσσονται και δοκιμάζονται παγκοσμίως για την αναχαίτιση της πανδημίας της COVID-19, με 30 να δοκιμάζονται σε ανθρώπους. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο κατά της COVID-19, εκτός από εκείνο που έχει λάβει άδεια στη Ρωσία πριν από την έναρξη μεγάλης κλίμακας δοκιμών.

Η J&J πραγματοποιεί δοκιμές στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Βέλγιο, και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πρόσθεσε τη Χιλή, την Αργεντινή και το Περού στον κατάλογο των χωρών της Λατινικής Αμερικής όπου σχεδιάζει να διενεργήσει τις δοκιμές της Φάσης 3 σε 60.000 εθελοντές, σε μια μελέτη που θα καλύψει επίσης τη Βραζιλία, την Κολομβία και το Μεξικό.

Το πιθανό εμβόλιο της εταιρίας χρησιμοποιεί «ιικούς φορείς» για να προκαλέσει ανοσοαπόκριση, παρόμοια με την προσέγγιση που ακολουθεί το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca στο δικό τους πειραματικό εμβόλιο, καθώς και η κινεζική CanSino.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα