Κορωνοϊός : Στο «κόκκινο» η ανησυχία μετά τα 262 νέα κρούσματα – Σκέψεις για νέα μέτρα

08:50 13/8/2020 - Πηγή: To10.gr

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές μετά τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα στην χώρα μας, που χθες ξεπέρασαν κάθε αρνητικό ρεκόρ αφού έφτασαν τα 262, σε ένα 24ωρο.

Την ανησυχία εντείνει ο εντοπισμός εστίας κοροναϊού σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, η διασωλήνωση μιας 27χρονης ειδικευόμενης χειρουργού στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας, αλλά και ο τριπλασιασμός του αριθμού των διασωληνωμένων, οι οποίοι από 8 στο τέλος του περασμένου μήνα έφτασαν τους 24 χθες.

Οι εξελίξεις προκαλούν νέα

συζήτηση για την λήψη περαιτέρω μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του φονικού ιού, ενώ έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι 4 στα 10 κρούσματα αφορούν  άτομα ηλικίας 18 έως 39 χρόνων, με τους ηλικιωμένους άνω των 65 χρόνων να καταλαμβάνουν μόλις το 16% του συνόλου των θετικών κρουσμάτων κοροναϊού.

Ειδικοί και αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ευκολία μετάδοσης του κοροναϊού και απευθύνουν δραματική έκκληση για τήρηση των μέτρων, ενώ στέκονται ιδιαίτερα, στο γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχουν νοσήσει τον Αύγουστο έχει κατέβει πια στα 36 χρόνια.

«Εξετάζεται να μπει όριο στις παρέες»

Παράλληλα, προετοιμάζουν για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων που θα συζητηθούν στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων πιθανόν σήμερα ή αύριο και αυτά θα περιλαμβάνουν κυρίως τον περιορισμό των ανθρώπων που μπορεί να είναι μαζί σε έναν ανοιχτό χώρο. Δηλαδή ένα ανώτατο όριο πχ για μια παρέα, όπως χαρακτηριστικά είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

Ο ίδιος απηύθυνε δραματική έκκληση στους πολίτες -ειδικά στους νέους- να τηρήσουν τα μέτρα.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο 2ο κύμα για να μην πω ότι είμαστε με το ένα πόδι στο 2ο κύμα και το μόνο που είναι σχετικά παρήγορο είναι πως ο αριθμός των διασωληνώσεων είναι σχετικά χαμηλός αλλά αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις» τόνισε μιλώντας στον Σκάι.«Δυστυχώς ο ιός σκοτώνει. Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων. Είναι κρίσιμη η στιγμή και μπορεί να εκτραπούν τα πράγματα. Φοβόμαστε πως όταν επιστρέψουν στα αστικά κέντρα αυτοί που παραθέριζαν στα νησιά θα την πληρώσουν οι αγαπημένοι τους άνθρωποι» ανέφερε.

Στο τραπέζι η γενικευμένη χρήση μάσκας

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα, η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας, ανέφερε ότι όλοι θα πρέπει να αισθανθούν την ατομική και κοινωνική ευθύνη που φέρουν, τόσο απέναντι στον εαυτού τους, όσο και απέναντι στην κοινωνία, και να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας.

«Το θέμα είναι αν είμαστε κατάλληλοι να σταθούμε αντάξιοι της περίστασης και να σώσουμε συνανθρώπους μας».

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας τόνισε ότι η χρήση της μάσκας θα πρέπει να είναι υποχρεωτική από την στιγμή που κάποιος βγαίνει από το σπίτι του και να χρησιμοποιείται παντού.

«Θα έπρεπε να έχουμε γενικευμένη χρήση μάσκας υποχρεωτική παντού».

Είμαστε στο δεύτερο κύμα

Η κ. Λινού σημείωσε ότι τα κρούσματα που έχουμε καθημερινά, δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα, ενώ εξέφρασε φόβους ότι αυτά θα συνεχίσουν να αυξάνονται και κάποιες περιπτώσεις θα είναι σοβαρές.

«Είμαστε στο δεύτερο κύμα και το πρόβλημα είναι ότι έχουμε ήδη αρκετούς διασωληνωμένους και αυτοί θα αυξηθούν».

Ως αποτέλεσμα της αύξησης εισαγωγών στις ΜΕΘ, αρκετοί είναι αυτοί που θα αντιμετωπίσουν πιο σοβαρή μορφή της νόσου.

«Φοβάμαι ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα και κάποια θα είναι σοβαρά και πλέον θα χάσουμε πλήρως τον έλεγχο».

Στα 36 έτη ο ΜΟ νοσούντων

Στα 36 έτη έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων, κάτι που σημαίνει ότι οι μισοί είναι νεότεροι από αυτήν την ηλικία.

Το γεγονός αυτό έχει παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες, «που με την εφαρμογή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και πολύ αυστηρά μέτρα τα κατάφεραν».

«Δεν φταίνε οι νέοι, το πρόβλημα είναι ότι η επικοινωνία δεν είναι επαρκής και ίσως και τα μέτρα δεν είναι επαρκή».

Οι εστίες υπερμετάδοσης

Προβληματισμό εντωμεταξύ προκαλούν και οι εικόνες με υπαίθριες συγκεντρώσεις από τις περιοχές στις οποίες έχουν επιβληθεί περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας κέντρων υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, εστιατόρια κτλ).

Από  μια συναυλία – φέρεται να προκλήθηκε η συρροή κρουσμάτων (36 τον αριθμό) σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για άλλον έναν κρίκο μετάδοσης του ιού μετά τις θρησκευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις όπως οι γάμοι και οι βαπτίσεις, αλλά και τα εργασιακά περιβάλλοντα όπως τα εργοστάσια στην Καβάλα και τη Χαλκιδική.

Σε επταήμερη καραντίνα ο οίκος ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι

Μετά τον εντοπισμό των 36 νέων κρουσμάτων κοροναϊού στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι, εσπευσμένα στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ο Σωτήρης Τσιόδρας

Αρχικά, διαγνώστηκαν με κοροναϊό εφτά ηλικιωμένοι, από 80 έως 92 ετών. Ακολούθησαν τεστ σε όλους όσοι διέμεναν και εργάζονταν στο γηροκομείο, 120 άτομα. Όπως διαπιστώθηκε, τα κρούσματα είναι μέχρι στιγμής 36, 33 ηλικιωμένοι και τρεις εργαζόμενοι.

Ο οίκος ευγηρίας τέθηκε υπό πλήρη καραντίνα εφτά ημερών, με όσους έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό να μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών των ηλικιωμένων και του προσωπικού. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους

Υπενθυμίζεται ότι  τον ιό μετέφερε στον οίκο ευγηρίας εργαζόμενος που είχε έρθει σε επαφή με φίλο του που ήταν σε μια συναυλία στη Χαλκιδική και διαγνώστηκε θετικός.

Πού εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα -Μαύρη πρωτιά Αττικής και Θεσσαλονίκης

Το «καμπανάκι» για την Αττική έχει χτυπήσει εδώ και μέρες καθώς ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων παραμένει υψηλός, ενώ πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, στην Αττική καταγράφηκαν 66 νέα κρούσματα, ενώ και η Θεσσαλονίκη μετράει 85 νοσούντες, εκ των οποίων οι 36 εντοπίζονται στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι.

Αναλυτικότερα:22 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,7 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, 66 κρούσματα από την Π.Ε. Αττικής, 14 εκ των οποίων σχετίζονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,85 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα 36 εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή σε Οίκο Φροντίδας Ηλικιωμένων,1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας,1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών,1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας,1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας,1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου,3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς,1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης,3 κρούσματα στην Π.Ε Λακωνίας,1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς,1 κρούσμα στην Π.Ε Κιλκίς,1 κρούσμα στην  Π.Ε Κορίνθου,3 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,5 κρούσματα στην  Π.Ε. Λάρισας,1 κρούσμα  στην Π.Ε. Λασιθίου,11 κρούσματα στην στην Π.Ε. Μαγνησίας, 7 εκ των οποίων συνδέονται με συρροές. 7 κρούσματα στην Π.Ε Ξάνθης,7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,5 κρούσματα στην 5 στην Π.Ε. Πιερίας,1 κρούσμα στην  Π.Ε. Πρεβέζης,5 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών,1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων,4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας,8 κρούσματα  στην Π.Ε ΧαλκιδικήςΝέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6.177, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες, ενώ 1.528 (24.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.002 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Ακόμα, 24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 8 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 54.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 132 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 216 θανάτους συνολικά στη χώρα. 73 (33.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Νοσούν 33 υγειονομικοί – Ελλείψεις ατομικών μέσων προστασίας στα νοσοκομεία

Τουλάχιστον 33 υγειονομικοί νοσούν από κοροναϊό μέσα στις τελευταίες δέκα μέρες, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη μέτρων ατομικής προστασίας στα νοσοκομεία.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Μιχάλης Γιαννάκος, προειδοποιεί μάλιστα ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου το νοσοκομειακό σύστημα υγείας δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί εξ αιτίας των χρόνιων παθογενειών που αντιμετωπίζει.

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι συνεχίζεται η αλυσίδα διασποράς του κοροναϊού στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας καθώς  «άλλοι τρεις υγειονομικοί νοσούν από τον ιό,  ανεβάζοντας έως τώρα τον αριθμό σε 11. Επίσης μια νοσηλεύτρια στο Γεν. Νοσοκομείο Φλώρινας βρέθηκε θετική.

Είναι βέβαιον ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Αυτό το διαπιστώνει κανείς από τα ύποπτα κρούσματα που προέρχονται στα νοσοκομεία. Διασπορά υπάρχει και εντός των υγειονομικών μονάδων. Αρχίζει η κατάσταση να ξεφεύγει με τους συναδέλφους που νοσούν», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος.

«Όσο και εάν θέλουμε να το κρύψουμε ο τουρισμός και οι λιγοστοί έλεγχοι στη κοινότητα για τον εντοπισμό κρουσμάτων  δημιούργησε αυτή τη κατάσταση. Μέχρι τώρα έχουμε καταγράψει 33 συναδέλφους να νοσούν το τελευταίο δεκαήμερο. Τα νοσοκομεία έχουν μεγάλη έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας» επισημαίνει και συνεχίζει:

«Στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης υπάρχει έξαρση και νοσηλεύουν 15 περιστατικά. Χορηγούν στη παθολογική κλινική ένα κουτί γάντια για όλους τους εργαζόμενους γιατρούς, νοσηλευτές για ένα οκτάωρο. Με ένα ζευγάρι γάντια το οκτάωρο ο κάθε εργαζόμενος προσπαθεί να τα βγάλει πέρα. Τα απολυμαίνουν από ασθενή σε ασθενή.»

» Τεστ προληπτικά στο προσωπικό δεν έγιναν ποτέ παρά μόνο σε όσους εκτέθηκαν. Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στα ύποπτα κρούσματα βγαίνουν σε δυο έως τέσσερις ημέρες, λόγω έλλειψης μοριακών αναλυτών. Έτσι δεν περιορίζεται ο ιός» επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος.

«Εάν πάμε έτσι, στο τέλος Σεπτεμβρίου, το νοσοκομειακό σύστημα υγείας δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί εξαιτίας των χρόνιων παθογενειών που αντιμετωπίζει» καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα