Κορωνοϊός : Συναγερμός μετά τα πέντε αρνητικά ρεκόρ – Προβλέψεις ακόμη και για 6.000 κρούσματα την ημέρα

Η χθεσινή «έκρηξη» των κρουσμάτων του κορωνοϊού που έφτασαν τα 1.259, καθώς και το θλιβερό ρεκόρ των 102 διασωληνωμένων θέτει σε συναγερμό τους ειδικούς με πολλούς να θεωρούν πως τα νέα μέτρα για την ανάσχεση της διασποράς είναι προ των πυλών.

Η εκτόξευση κρουσμάτων έχει σημάνει συναγερμό σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους και αυτό άλλωστε αποδείχτηκε από τη χτεσινή παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα στην καθιερωμένη ενημέρωση μετά από καιρό.

Ήταν η πρώτη φορά χτες που έσπασαν πέντε ρεκόρ μαζί. Συγκεκριμένα είχαμε ρεκόρ συνολικών

κρουσμάτων, ρεκόρ διασωληνωμένων, ρεκόρ κρουσμάτων σε Αττική, ρεκόρ κρουσμάτων σε Θεσσαλονίκη και ρεκόρ περιφερειών που μπήκαν στο επίπεδο 4.

Έσπασαν 5 ρεκόρ σε μία μέρα

Έτσι σε καθεστώς lockdown τίθενται από την αύριο, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στις 6 το πρωί, τα Ιωάννινα και οι Σέρρες, περιοχές που αναβαθμίζοντας από το «πορτοκαλί» (3) επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας στο «κόκκινο» (4).

Οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς όχι μόνο θα κριθεί αν θα μπουν στο επίπεδο 4 η Θεσσαλονίκη και Λάρισα, αλλά και αν η εκθετική αύξηση κρουσμάτων θα οδηγήσει σε νέα μέτρα τα οποία δεν αποκλείεται να είναι καταστροφικά για την εστίαση.

Την ίδια ώρα οι προβλέψεις των επιστημόνων αν δεν τηρηθούν τα νέα μέτρα είναι εφιαλτικές. 

Μπορούμε να φτάσουμε τα 6.000 κρούσματα την ημέρα και να χαθεί ο έλεγχος

«Φοβάμαι ότι μπορεί να ζήσουμε στην Ελλάδα σκηνές Ιταλίας με 5.000 και 6.000 κρούσματα την ημέρα» προειδοποίησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης.

«Βεβαίως φοβάμαι ότι μπορούμε να δούμε 5.000 με 6.000 κρούσματα την ημέρα, άσχετα με τα τεστ, και η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου» ανέφερε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων από τους πολίτες.

«Τα νούμερα που βλέπουμε είναι πριν τα τελευταία μέτρα. Χρειάζεται μείωση με τα μέτρα, η σταθεροποίηση δε φτάνει» ξεκαθάρισε ο καθηγητής.

«’’Εκτός ελέγχου’’ σημαίνει αυτό που βλέπαμε στην Ιταλία το Μάρτιο… Μπορεί να τα ξαναδούμε αυτά και στην Ιταλία, μπορούμε να τα δούμε και στην Ελλάδα. Φοβάμαι να μην υπάρχει χωρητικότητα για ΜΕΘ στους ασθενείς COVID… H Ελλάδα απόλυτα βρίσκεται στην πορεία των χωρών που βρίσκονταν άλλες χώρες πριν 2 με 3 εβδομάδες και αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα» σημείωσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης. 

Είμαστε δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από την Ευρώπη

«Είμαστε δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από την Ευρώπη, δεν είναι ότι γίνεται εδώ κάτι καλύτερα από άλλες χώρες, ίσως λόγω καιρού, ίσως και λόγω ιδιοσυγκρασίας των πολιτών έχει καθυστερήσει να ‘’φύγει’’ ο ιός» διευκρίνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Έχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων μέσα σε μια εβδομάδα από 600 κάτι σε 1259 χθες. Μπορεί να φτάσουμε σε όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Είμαστε δυο βήματα μπροστά. Έχουμε ξεχάσει πόσοι μπορούν να καταλήξουν ή όχι αλλά μόνο αν το Σύστημα Υγείας θα αντέξει, πιέζονται και συστήματα με πολύ μεγάλη χωρητικότητα» υπογράμμισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Πρέπει να κτίσουμε συνείδηση όπως είπε ο Τσιόδρας

«Εδώ που είμαστε τώρα αυτό που πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι είναι να κτίσουμε τη συνείδηση που είπε ο κ. Τσιόδρας… Η διαφορά των τελειών μέτρων με τα σημερινά είναι πολύ μικρή. Οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη δική τους προσωπική συμμετοχή».

Ο ένας δρόμος, συνέχισε, είναι να βρεθεί μοντέλο πολυπαραγοντικό, είναι πολύ δύσκολο, και με μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα μέτρα όπως πχ την αφομοίωση του μέτρου της μάσκας στους πολίτες. Ο δεύτερος είναι το λοκντάουν. Εάν οι πολίτες δεν μπουν στη διαδικασία να τηρήσουν τα μέτρα με σοβαρή συμμετοχή» επισήμανε.

Πόσο θα πέσουν τα μέτρα τον επόμενο μήνα αν εφαρμόσουμε τα μέτρα

Επιβεβαιώνονται δυστυχώς οι προβλέψεις των ειδικών για επέλαση της πανδημίας με τετραψήφια νούμερα, καθώς έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 1.000 νέων κρουσμάτων στη χώρα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χθες 1.259 κρούσματα. Την ίδια στιγμή, ανησυχητική αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των διασωληνωμένων που ανέρχονται πλέον σε 102.

Ο καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που με τα υπολογιστικά του μοντέλα είχε προειδοποιήσει κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Όπως είπε, μετά τις 15 Νοεμβρίου θα διαπιστωθεί κατά πόσο αποδίδουν τα μέτρα και σε ποιο βαθμό. Ο βαθμός εφαρμογής της μάσκας παντού είναι η κρίσιμη παράμετρος για τους επόμενους δυο μήνες.

«Αν εφαρμοστούν σοβαρά τα μέτρα, μετά τις 9 Νοεμβρίου, ίσως και μετά τις 5-6 Νοεμβρίου να αρχίσουμε να βλέπουμε σταθεροποίηση και σιγά σιγά μια μείωση η οποία μπορεί να είναι και εντυπωσιακή. Έτσι μετά τα μέσα του Νοεμβρίου μπορεί να αρχίσουμε να πέφτουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα ενώ αν συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα μπορεί να πέσουμε προς το τέλος Νοεμβρίου ακόμη και κάτω από τα 400» είπε.

Για τις επόμενες μέρες ωστόσο εκτίμησε ότι μπορεί να κινηθούμε κοντά στα 1.400 ή και 1.500 κρούσματα. «Σημασία έχει να αρχίσουμε να αναστρέφουμε την πορεία της πανδημίας και αυτό είναι στο χέρι μας» είπε.

Στο αρνητικό σενάριο, αν συνεχιστεί δηλαδή η αύξηση των κρουσμάτων, είναι εύκολο να ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα. Σε περίπτωση που η τάση της καμπύλης δεν σταθεροποιηθεί αλλά αρχίσει να ξεφεύγει σε εκθετική αύξηση αυτό θα συμβεί περί την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, κατά το διάστημα  21-26 Νοέμβρη.

Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να πάμε σε πολύ πιο σοβαρές παρεμβάσεις από την πολιτεία, είπε ο κ. Σαρηγιάννης. Πιθανόν να χρειαστεί να κλείνει η εστίαση νωρίτερα, ενώ στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της απολύμανσης του αέρα των εσωτερικών χώρων με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών που ρίχνουν το ιικό φορτίο – στα μέσα συγκοινωνίας, στα σχολεία, γηροκομεία, νοσοκομεία, επιχειρήσεις.

Ενώ μίλησε και για το πώς συνδέεται ο covid με τα μικροσωματίδια στον αέρα από την καύση σε τζάκια αλλά και κινητήρες οχημάτων και απάντησε στο ερώτημα αν τα τζάκια εντείνουν τη διασπορά του ιού. 

Μίνα Γκάγκα: «Μας τρομάζουν τα νούμερα»

Η κ. Μίνα Γκάγκα διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής νοσ. «Σωτηρία» μίλησε στην εκπομπή για το βάρος που σηκώνουν τα νοσοκομεία.

Όπως είπε «ακόμη δεν είμαστε εντελώς στο κόκκινο αλλά σίγουρα ο αριθμός έχει αυξηθεί και τα νούμερα που ανεβαίνουν μας τρομάζουν γαιτί θα μεταφραστούν μοιραία σε εισαγωγές τις επόμενες ημέρες. Ήδη προχθές και χθες πιεστήκαμε», είπε, εξηγώντας ότι υπήρχε πολλαπλός αριθμός νοσούντων στο εφημερείο.

Ακόμη περισσότερο πιέζονται τα μικρά νοσοκομεία και εκείνα της περιφέρειας.

Μόσιαλος: Στο χέρι μας να αποφύγουμε το lockdown

Στις αναγκαίες ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο lockdown αναφέρθηκε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως τόνισε ο κ. Μόσιαλος στην εκπομπή «ΒΑΒΕΛ» με τον Νίκο Φιλιππίδη, το β’ κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, που παρουσιάζουν πολύ υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων καθημερινά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στη χώρα μας το σύνολο των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό που ανακοινώνεται, καθώς τα τεστ είναι περιορισμένα και δεν μπορεί να εξεταστεί ένα μεγαλύτερο δείγμα που θα ήταν πιο αντιπροσωπευτικό για την κατάσταση που επικρατεί.

Ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε και στους τρόπους οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, σημειώνοντας πως λόγω του καιρού η Ελλάδα έχει ακόμα το περιθώριο να περιορίσει τα κρούσματα κορωνοϊού. «Είναι γνωστή η συμπεριφορά που θα πρέπει να ακολουθήσουμε: χρήση της μάσκας, τήρηση των αποστάσεων, πλύσιμο των χεριών και καλός αερισμός των κλειστών χώρων» τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του London School of Economics, συμπληρώνοντας πως θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις από την πολιτεία για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου και παρατηρούνται συχνά φαινόμενα συνωστισμού.

«Δεν θα πρέπει να γίνει νέο lockdown, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την υγεία» πρόσθεσε ο κ. Μόσιαλος, εξηγώντας τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στα νοσοκομεία της χώρας.

«Η ευθύνη όλων είναι μεγάλη. Έχουμε όμως χρόνο για να αποφύγουμε αναπόφευκτες καταστάσεις που θα οδηγήσουν σε ένα καθολικό lockdown» συμπλήρωσε ο καθηγητής του LSE.

Τα μέτρα δεν εφαρμόστηκαν σωστά μέχρι σήμερα

Όλες τις τρέχουσες εξελίξεις με τον κορωνοϊό στη χώρα μας, σχολίασε  ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τονίζοντας πως «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό».

«Σταδιακά έχουν ληφθεί μέτρα. Το πόσο τα μέτρα αποδίδουν, εξαρτάται και πώς ο πολίτης εφαρμόζει τα μέτρα», ανέφερε ο καθηγητής στο Open και συμπλήρωσε: «Τα μέτρα δεν εφαρμόστηκαν σωστά μέχρι σήμερα. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό».

Παράλληλα, ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε: «Στην Ελλάδα ακόμη είμαστε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

Keywords
ρεκορ, μεσα μαζικης μεταφορας, βομβα mall, νέα, θεσσαλονικη, lockdown, τίθενται, ιωαννινα, σερρες, λαρισα, ελλαδα, τεστ, σημαίνει, καιρος, συμμετοχή, ΕΟΔΥ, ΑΠΘ, mega, συγκοινωνιες, σχολεια, lse, βαβελ, london, school, υπουργειο εσωτερικων, κλειστα σχολεια, ηλιας μοσιαλος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, η ημέρα της γης, 600 δις, κρουσματα σημερα, χωρες της ευρωπης, χωρες, γηροκομεια, ιατρικη, ιταλια, νεα μετρα, οικονομια, τα νεα, τεστ, τζακια, ωρα, lse, αυξηση, αττικη, εβδομαδες, βοηθεια, βρισκεται, γινει, γινεται, δυστυχως, δικη, δρομος, δειγμα, ευκολο, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, ενημερωση, εστιαση, εσωτερικων, ευθυνη, ευρωπη, ιδια, ιδιο, κυβερνηση, κυμα, μηνες, μειωση, μοντελα, νικο, νοσοκομεια, οχηματων, παμε, πεμπτη, πολιτεια, προβληματα, πρωι, σεναριο, σιγουρα, συγκεκριμενα, συμμετοχή, σκηνες, στο κοκκινο, ταση, τίθενται, τμημα, τριτη, φορα, χερι, βηματα, χωρα, γκαγκα, london, μπροστα, school, σημαίνει, υγειας
Τυχαία Θέματα