Κορωνοϊός : Τι προβλέπει το σκληρό lockdown τύπου Κίνας που προτείνουν οι ειδικοί– Θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα;

Τη λήψη μέτρων τύπου Κίνας και την επιβολή αυστηρότερου lockdown για δύο εβδομάδες πρότεινε ως μέτρο ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κοροναϊού και να αποσυμφορηθεί το εθνικό σύστημα υγείας. 

«Ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας, ήδη από τον Αύγουστο, είναι ότι υπάρχει διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε πολύ πιο αυστηροί.

Πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως

στην Κίνα. Στη Γουχάν έβγαινε μια φορά την εβδομάδα ένας άνθρωπος να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ. Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή. Ένα lockdown τύπου Γουχάν για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού», τόνισε ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Θα μπορούσε όμως να γίνει η Ελλάδα, Γουχάν έστω και για δύο εβδομάδες;

Τι προέβλεπε το lockdown στην Κίνα

Σε πρώτη ανάλυση δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτό που έκανε τον Φεβρουάριο η Κίνα όχι μόνο δεν ήταν εύκολο αλλά ήταν και πρωτόγνωρο.

Μιλάμε για το μεγαλύτερο lockdown στην ανθρώπινη ιστορία (2, 5 μήνες, 76 ημέρες) καθώς δεκατρείς πόλεις και πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι κλειδώθηκαν σπίτια τους.

Τα σπίτια στην Κίνα είχαν γίνει «φυλακές» και η ζωή ουσιαστικά είχε σταματήσει.

Οι δρόμοι είχαν γεμίσει με αστυνομικούς και στρατό οι οποίοι έλεγχαν τις μετακινήσεις και την εφαρμογή των μέτρων. Μέχρι και οδοφράγματα είχαν στηθεί για να αποτραπεί είσοδος και έξοδος στην πόλη.

Αεροδρόμια, σιδηροδρομικές συγκοινωνίες και οδικές αρτηρίες έκλεισαν.

Φαντάζει μακρινό αλλά σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολο να ξεχάσεις τα βίντεο με τους φωτισμένους ουρανοξύστες από όπου οι εσώκλειστοι Κινέζοι τραγουδούσαν κι έλεγαν κουράγιο ο ένας στον άλλον.

Λίγους μήνες μετά τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως αυτό που έκανε η Κίνα είχε επιτυχία.

Τι κι αν μερικοί αμφισβητούν την εγκυρότητα των αριθμών που προέρχονται από την Κίνα,το lockdown είχε επιτυχία είχε πει στο βρετανικό wired.co.uk , ο Isaac Bogoch, αναπληρωτής καθηγητής Λοιμωδών Νοσημάτων στο Ινστιτούτο Ερευνών του Γενικού Νοσοκομείου του Τορόντο, προσθέτοντας πως η θεωρία φαίνεται πως λειτούργησε στην πράξη.

Αυτό που έκανε η Κίνα δεν μπορεί να το κάνει κανείς

Ωστόσο ο καθηγητής είχε τονίσει πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί οπουδήποτε.

«Η Κίνα είχε  τη δυνατότητα να επιβάλλει αυτά τα μέτρα καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον στον πλανήτη. Δεν υπάρχει άλλο μέρος που θα μπορούσε να κάνει αυτό που έκανε η Κίνα σε αυτό το μέγεθος και να το διατηρήσει. Απόδειξη αυτού αποτελεί η ακύρωση του κινεζικού σεληνιακού νέου έτους, πράγμα το οποίο ίσως να μην έκανε καμία άλλη χώρα για την δική της ας πούμε πρωτοχρονιά», είχε αναφέρει τον Μάρτιο ο Bogoch προσθέτοντας πως  παρόμοια μέτρα εφαρμόστηκαν στις αρχές του εικοστού αιώνα, το 1918 για την ισπανική γρίπη. 

Εκτός πάντως από τις εκτιμήσεις των ειδικών, τα χτεσινά νούμερα στην Κίνα «μιλούν» από μόνα τους.

Η Κίνα χθες (19/11) κατέγραψε μόλις 12 κρούσματα και κανέναν θάνατο. Πρόκειται δηλαδή για μια εξάλειψη της πανδημίας αν σκεφτεί κανείς πως η Κίνα έχει πληθυσμό 1,43 δισεκατομμύρια κατοίκους.

Θα είχε αποτέλεσμα και στην Ελλάδα;

Φυσικά ο Έλληνας καθηγητής μικροβιολογίας δεν πρότεινε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα τα μέτρα τύπου Κίνας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά για δύο εβδομάδες.

Θα είχε όμως κάτι τέτοιο αποτέλεσμα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, καθώς εκτός από στρατιωτικού τύπου lockdown, η Κίνα πραγματοποιούσε και μαζικά τεστ σε ολόκληρες πόλεις εκατομμυρίων κατοίκων.

Στην χώρα μας λοιπόν δεν υπάρχουν οι υποδομές για να πραγματοποιηθεί το δεύτερο σκέλος. 

Έτσι ακόμη κι αν επιβαλλόταν ένα τέτοιο lockdown θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει μαζικός έλεγχος σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν η συνδρομή του στρατού, προκειμένου όλοι οι κάτοικοι της χώρας να εξεταστούν στα σπίτια τους ή στις γειτονιές τους.

Η πολιτική γενικού ελέγχου του πληθυσμού για τον ιό θα ήταν επίσης πολύ δαπανηρή, ενώ κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως δεν θα υπήρχαν ξανά κρούσματα ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι μετακινήσεις από νομό σε νομό είναι συχνή.

Έτσι παρά το γεγονός πως η πολιτική γενικού ελέγχου του πληθυσμού είναι πλέον «παιχνιδάκι» για την Κίνα, η οποία μάλιστα κατάφερε και ήλεγξε 9 εκατομμύρια κατοίκους μίας πόλης μέσα σε 5 ημέρες, για την Ελλάδα θα ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα