Κορωνοϊός: Ο φόβος των συνεπειών από την άρση της καραντίνας διχάζει κυβέρνηση και αντιπολίτευση

23:12 28/4/2020 - Πηγή: To10.gr

Δύο πεδία αποτελούν σημεία τριβής και πολιτικής αντιπαράθεσης για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα το απόγευμα.

Οι διαφωνίες για τα υγειονομικά δεδομένα

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κράτησαν αποστάσεις ασφαλείας από το κυβερνητικό σχέδιο και τις προϋποθέσεις για την άρση του οικονομικού lockdown, ενώ ζητούν πιο πειστικές απαντήσεις σε ότι αφορά το σκέλος της υγειονομικής τεκμηρίωσης για το πέρασμα στο σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας.

Το βασικό μήνυμα του πρωθυπουργού

ότι τα περιοριστικά μέτρα στην πρώτη φάση της πανδημίας απέδωσαν και πως τα υγειονομικά δεδομένα επιτρέπουν τη σταδιακή άρση τους δεν πείθει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Σήμερα, μπορούμε πια να πούμε με ασφάλεια ότι τα μέτρα που πήραμε απέδωσαν. Τα δεδομένα δεν επιδέχονται αμφισβήτηση» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο γεγονός ότι «τα νέα κρούσματα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο» ωστόσο προσδιόρισε ως περισσότερο σημαντική τη «σταθερή μείωση των ασθενών με κοροναϊό στα νοσοκομεία» όπως και την «υποχώρηση του αριθμού των διασηλωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Ωστόσο το σύνολο της αντιπολίτευσης εγείρει ενστάσεις πως ο πρωθυπουργός δεν παρουσίασε αδιάσειστα στοιχεία γύρω από τα επιδημιολογικά δεδομένα που να επιτρέπουν το πέρασμα σε αυτή την νέα κανονικότητα.

Τα σχολεία και η ανοσία της αγέλης

Σημείο δε αιχμής αυτής της αντιπαράθεσης είναι η διαφωνία που έχουν τα κόμματα για το άνοιγμα (με εξαίρεση την Γ’ Λυκείου) των άλλων δύο τάξεων του Λυκείου καθώς και των Γυμνασίων.

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη ότι «δεν είπε για ποιο λόγο τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που μέχρι χθες χαρακτηρίζονταν από την κυβέρνηση και τους επιστήμονες «υγειονομική βόμβα διασποράς του κοροναϊού», τώρα ξαφνικά ανοίγουν άρον-άρον για είκοσι μόλις μέρες, αφήνοντας μάλιστα παράθυρο να κάνει το ίδιο και για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Ας ευχηθούμε και ας ελπίσουμε η απόφαση να μην αποβεί μοιραία για μια πιθανή αναζωπύρωση κρουσμάτων και πάνε χαμένοι οι κόποι δυο ολόκληρων μηνών».

Μάλιστα και ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης αναρωτήθηκε με νόημα αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων αν η κυβέρνηση έχει αλλάξει στρατηγική και έχει υιοθετήσει τη λογική της ανοσίας της αγέλης.

Ο Μάιος δεν είναι Μάρτιος και οι δύο σύμμαχοι

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η ετοιμότητα της κυβέρνησης και της κρατικής μηχανής για το πέρασμα στη δεύτερη φάση του σχεδίου για την πανδημία με τη σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων οφείλεται στην δυνατότητα για περισσότερα τεστ και άρα γρήγορου εντοπισμού πιθανών νέων εστιών του κοροναϊού.

Σε προέκταση αυτού ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι τόσο η Πολιτική Προστασία όσο και το ΕΣΥ διαθέτουν περισσότερο και πιο έμπειρο προσωπικό καθώς και καλύτερο εξοπλισμό και οργάνωση σε σχέση με την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν πριν από δύο μήνες.

Επιπλέον αυτών των παραγόντων ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «διαθέτουμε δύο ακόμα συμμάχους: Τον καλό καιρό, που θα μας επιτρέπει να περνάμε περισσότερο χρόνο έξω. Και, το σημαντικότερο, ευαισθητοποιημένους και ενημερωμένους πολίτες που γνωρίζουν, πλέον, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «ο Μάιος δεν είναι Μάρτιος. Τότε, έπρεπε να αμυνθούμε για την υγεία μας και να σώσουμε ζωές, μένοντας σπίτι. Ενώ τώρα καλούμαστε να ξαναγυρίσουμε μεθοδικά, σταδιακά, σε κάποιες από τις γνώριμες δραστηριότητές μας. Το νέο μας σύνθημα, λοιπόν, είναι «Μένουμε Ασφαλείς». Βγαίνουμε από το σπίτι, όμως μένουμε πάντα υπεύθυνοι».

Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το δεύτερο στάδιο του κυβερνητικού σχεδίου δεν είναι ο επίλογος της περιπέτειας της πανδημίας αλλά μία συνέχεια του πρώτου, μία «γέφυρα ασφάλειας» προς τη νέα καθημερινότητα, καθώς η «έξοδος από την καραντίνα θα γίνεται βήμα το βήμα».

Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο αυτό θα αναθεωρείται αν χρειαστεί καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της «απειλής».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε και πάλι την «ατομική ευθύνη» ως κλειδί για την επιτυχία της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η καραντίνα πλήττει τους αδύναμους – Τα βάρη της κρίσης

Ο κ. Μητσοτάκης περιορίστηκε σήμερα σε αυτά τα ζητήματα καθώς το μεγάλο ερώτημα της επόμενης μέρας στην οικονομία το άφησε για την Πέμπτη στη βουλή όπου και θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς στην ολομέλεια του κοινοβουλίου για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Αυτό για το οποίο πάντως μίλησε ο πρωθυπουργός αιτιολογώντας και την σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων προκειμένου να ξαναλειτουργήσουν τομείς της οικονομίας ήταν πως η καραντίνα έχει «κοινωνικό πρόσημο» καθώς «πλήττονται οι πιο αδύναμοι».

«Η σταδιακή επανεκκίνηση, συνεπώς, είναι χρέος κάθε υπεύθυνης κυβέρνησης. Κανείς δεν αρνείται ότι, μετά τον κοροναϊό, η κρίση θα είναι βαθιά και παγκόσμια. Και καθώς η πανδημία χτύπησε όλους, όλοι θα πρέπει να σηκώσουν και τα βάρη των συνεπειών της. Με τρόπο όμως δίκαιο και με συμμάχους την αλήθεια και τον ρεαλισμό» είπε ο πρωθυπουργός.

Η άρση των μέτρων φοβίζει περισσότερο από την καραντίνα

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ομονοούν επίσης στην κριτική τους πως η κυβέρνηση «κρύβεται» και αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες του κράτους, πίσω από την «ατομική ευθυνη».

Κατά δεύτερον σημείο σύγκλισης της αντιπολίτευσης -παρά τις όποιες αποχρώσεις- είναι πως η κυβέρνηση -παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα- δεν αξιοποίησε το χρόνο για να θωρακίσει το ΕΣΥ και τις αντοχές του για την επόμενη φάση της πανδημίας.

Η άρση των μέτρων με ευθύνη της κυβέρνησης γεμίζει με μεγαλύτερη ανησυχία και φόβο τους πολίτες από ότι η ίδια η καραντίνα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το δεύτερο στοιχείο που θέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως ο κ. Μητσοτάκης δεν παρουσίασε τίποτα συγκεκριμένο για την στήριξη της οικονομίας και την επόμενη μέρα.

«Οι πολίτες δεν θέλουν να μάθουν μόνο πότε θα βγουν από το σπίτι τους αλλά και πώς θα παραμείνουν όρθιοι στη ζωή τους, με αξιοπρέπεια και δουλειές την επόμενη μέρα» σημειώνει χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου.

Η ευθύνη της κυβέρνησης

Σε πολύ πιο ήπιους τόνους πάντως η Φώφη Γεννηματά, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε από την κυβέρνηση να μην καταργήσει στην πράξη την επιτροπή υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα και τόνισε πως «η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι μεγάλη για να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε να μείνουμε ασφαλείς».

Αιχμηρό το ΜέΡΑ25 μίλησε για επικοινωνιακό αφήγημα του κ. Μητσοτάκη, τον κάλεσε να παρουσιάσει αποδείξεις και όχι λόγια και τόνισε ότι έρχεται πέμπτο μνημόνιο, χαρακτηρίζοντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό ως «απειλή για την οικονομία».

Το ΚΚΕ μίλησε για κινδύνους που ελλοχεύουν καθώς η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων δεν συνοδεύεται με μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, στα μέσα μαζικής μεταφοράς κι άλλους χώρους συγχρωτισμού, και υπογράμμισε ότι «η άρση των μέτρων θα πρέπει να συνοδευτεί με την άμεση κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων και των περιορισμών λαϊκών ελευθεριών, που πέρασαν με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου».

Keywords
Τυχαία Θέματα