Μητσοτάκης – Μισέλ : Στο χέρι της Τουρκίας να διαλέξει συνεργασία με ΕΕ ή κυρώσεις

15:09 1/10/2020 - Πηγή: To10.gr

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για την Ειδική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όλα τα εργαλεία

Μια Σύνοδος, που προκάλεσαν η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία με αφορμή τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η ΕΕ επιθυμεί μια καλή σχέση με την Τουρκία και σταθερότητα στην περιοχή. Προσθέτοντας,

όμως, ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεσή της προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της και να προωθήσει τους στόχους της.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας χωρίς εντάσεις στην περιοχή. Είναι όμως ξεκάθαρο, όπως πρόσθεσε, ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας αν θα επιλέξει τη συνεργασία ή αν θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς της.

Ο πρωθυπουργός συναντάται αυτή την ώρα με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Χθες, παραμονή της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε την Άγκυρα να επιδείξει «εποικοδομητική» στάση στην διευθέτηση των διαφορών με την Αθήνα και την Λευκωσία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, επισείοντας παράλληλα την απειλή των κυρώσεων κατά του τουρκικού καθεστώτος.

Τι επιδιώκει η Αθήνα

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική προκλητικότητα -και γενικότερα οι ευρωτουρκικές σχέσεις- αναμένεται να αποτελέσουν το αποκλειστικό αντικείμενο του δείπνου των ηγετών που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης.

Μεγάλο ζητούμενο είναι, ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ θα δείξει την, διακηρυγμένη προς κάθε πλευρά, αλληλεγγύη της σε Ελλάδα και Κύπρο. Η ελληνική πλευρά πιέζει ώστε να βρίσκεται στο τραπέζι έτοιμη η λίστα κυρώσεων αν η Άγκυρα παρεκκλίνει από το δρόμο της διπλωματίας.

Οι θέσεις της Αθήνας είναι σαφείς. Συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση της επιθετικής συμπεριφοράς αλλά και της ρητορικής της Άγκυρας, διαφορετικά κυρώσεις. Αυτό είναι και το πλαίσιο που επιθυμεί να δει η χώρα μας στο κείμενο των συμπερασμάτων, μετά το πέρας της Συνόδου.

Οι κυρώσεις βασίζονται στις προτάσεις που παρουσίασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και είναι ανεξάρτητες από τις κυρώσεις που έχει ήδη υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Κύπρο και την παράνομη δραστηριότητα της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ από τον περασμένο Οκτώβριο και Δεκέμβριο.

Συντονισμός Ελλάδας- Κύπρου

Στη Σύνοδο Κορυφής δεδομένη πρέπει να θεωρείται η κοινή θέση Αθήνας – Λευκωσίας, με τη δεύτερη ωστόσο να έχει απειλήσει ακόμη και με βέτο στις αποφάσεις για τη Λευκορωσία. Η Λευκωσία τονίζει διαρκώς ότι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην παραβίαση των βασικών αρχών και αξιών της δεν μπορεί να είναι α λα καρτ, μένει όμως να δούμε τη στάση που θα ακολουθήσει κατά τη Σύνοδο.

Εποικοδομητικός διάλογος και σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα

«Το κείμενο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου που αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα για λόγους εμπιστευτικότητας και θα συζητηθεί από τους ηγέτες στο αποψινό δείπνο.

Σημειώνω ότι στην πρόσκλησή του προς τους ηγέτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι για την υπεράσπιση των νόμιμων συμφερόντων της Ε.Ε. και των κρατών-μελών».

Υπογράμμισε ακόμη ότι ο στόχος είναι ένας εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία με κατεύθυνση τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και την διασφάλιση του πλήρους σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. Περιμένουμε να δούμε στη πράξη πώς θα διασφαλιστεί αυτός ο σεβασμός» δήλωσε πριν από λίγο η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Ενισχύει εθνική γραμμή

Μάλιστα η κα Πελώνη τόνισε ότι η επίσκεψη Πομπέο ενισχύει τις ελληνικές θέσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σήμερα και αύριο.

«Μείζονος σημασίας είναι η ξεκάθαρη στήριξη (σ.σ. από τις ΗΠΑ) των ελληνικών θέσεων και το μήνυμα ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνεται με ειρηνικά μέσα και σε κάθε περίπτωση με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Αμερικανός Υπουργός -όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- συμμερίζεται τις θέσεις μας, κατανοεί πως η ένταση μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ δεν συμφέρει κανέναν, βρίσκεται απέναντι σε κάθε αυθαίρετη ενέργεια που a priori τορπιλίζει κάθε καλόπιστο διάλογο και θεωρεί πως το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να μένει η σταθερή πυξίδα για όλους μας.

Σημαντικό βεβαίως είναι και το γεγονός ότι τα -όπως ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός- η επίσκεψη αυτή ενισχύει και την εθνική μας γραμμή ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε η αναπληρώτρια κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η Αθήνα στηρίζει τη Λευκωσία

Σε ότι αφορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αν η Αθήνα είναι σε ταύτιση με την Λευκωσία στο θέμα των κυρώσεων, υπενθύμισε ότι εξαρχής η ελληνική κυβέρνηση έχει στηρίξει και συνεχίζει σε συντονισμό με την Κύπρο, το αίτημα για πρόσθετο κατάλογο που αφορά πρόσωπα και οντότητες που εμπλέκονται στις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Κάθε κράτος μέλος επιλέγει τον τρόπο που θα προωθήσει το αίτημά του», συμπλήρωσε.

Συγκεκριμένο το πλαίσιο των διερευνητικών

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ περί αποστρατιωτικοποίησης του Καστελόριζου, είπε ότι δεν υπάρχει καμία ελληνική κυβέρνηση που θα συζητήσει τέτοιο θέμα, ούτε αυτή προφανώς.

«Δεν έχει ζητηθεί, ούτε πρόκειται να τεθεί στις όποιες συνομιλίες. Το πλαίσιο των διερευνητικών είναι συγκεκριμένο και αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Το δίλημμα αφορά την Τουρκία

Για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είπε ότι επιδιώκουμε να εκφραστεί στην πράξη ο πλήρης σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών της ΕΕ. «Υπάρχει ένας κατάλογος που έχει συζητηθεί. Ο κατάλογος αυτός θέλουμε να υπάρχει στην περίπτωση που χρειαστεί να ενεργοποιηθεί στο μέλλον εφόσον η Τουρκία επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες.

Το δίλημμα δεν αφορά την ελληνική πλευρά αλλά τη γειτονική χώρα και την ευρύτερη σχέση που θέλει να έχει με την ΕΕ. Αν θέλει να είναι εταίρος που σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο ή απλά μια γειτονική χώρα. Άρα, το αν η συζήτηση θα έχει αρνητικό ή θετικό πρόσημο εξαρτάται από την Τουρκία», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα