Ο κορωνοϊός «μολύνει» και την ψυχολογία : Τριπλάσια τα ποσοστά άγχους, μοναξιάς και θυμού στην Ελλάδα
Σημαντική αύξηση των επιπέδων τους στρες, της μοναξιάς και του θυμού σημειώθηκε στο 2/3 των ανθρώπων από την Ελλάδα οι οποίοι συμμετείχαν σε παγκόσμια μελέτη για τις ψυχικές επιπτώσεις της πανδημίας, και μάλιστα η αύξηση αυτή ήταν διπλάσια ή τριπλάσια σε σύγκριση με άλλες χώρες.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Παγκόσμιας Μελέτης Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων (Μελέτη COH-FIT), στην οποία έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής 108.000 άτομα από όλο
Οι άνδρες και οι γυναίκες δεν διαφοροποιούνταν σε αυτή την αύξηση.
Στις ψυχικές επιπτώσεις της πανδημίας, οι οποίες μάλιστα εκτιμά ότι θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να ξεπεραστούν αναφέρθηκε και ο καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Γέιλ Νικόλας Χρηστάκης, προειδοποιώντας ότι «η επιστροφή στην κανονικότητα» θα συμβεί περί το 2024.
Ακόμη και όταν θα έχουμε ευρεία χρήση του εμβολίου κατά του κοροναϊού, θα χρειαστεί ακόμα χρόνος για να ανακάμψουμε εκτιμά ο καθηγητής μιλώντας στον Σκάι.
«Κοιτάξτε απλώς την οικονομική καταστροφή από αυτήν την πανδημία. Πολλές επιχειρήσεις κλείσανε, πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους. Ξέρετε, υπάρχουν πολλά οικονομικά προβλήματα, που έχουν αιτίες και θα χρειαστούν χρόνο για να αντιμετωπισθούν. Και κοινωνικά προβλήματα και ψυχολογικά προβλήματα. Και θα υπάρξουν επίσης κλινικά προβλήματα.»
» Ίσως το 5% των ατόμων με Covid-19 θα έχουν μακροχρόνια αναπηρία. Έτσι θα υπάρχουν εκατομμύρια Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, Ασιάτες και Αφρικανοί με αναπηρία ως αποτέλεσμα αυτών των λοιμώξεων. Επομένως όλα αυτά τα πράγματα θα συνεχίσουν να μας επηρεάζουν, οπότε νομίζω ότι θα είναι περίπου το 2024 προτού αρχίσουμε να επιστρέφουμε πλήρως ή λιγότερο στο φυσιολογικό και αυτό είναι επίσης χαρακτηριστικό των προηγούμενων πανδημιών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως διευκρίνισε, αν κοιτάξετε προηγούμενες, σοβαρές επιδημίες σε όλο τον κόσμο και σε ολόκληρη την ιστορία, χρειάζεται κάποιος χρόνος για να ανακάμψουν οι άνθρωποι από το επιδημιολογικό σοκ και το οικονομικό και κοινωνικό σοκ.
Αντιστάθμισμα η αύξηση του αλτρουισμούΣτον αντίποδα αυτών των αρνητικών ψυχοκοινωνικών συνεπειών βρέθηκε μια σημαντική βελτίωση της κοινωνικά επωφελούς ή αλτρουιστικής συμπεριφοράς και πάλι στα 2/3 όσων συμμετείχαν στην έρευνα.
Η σημαντική βελτίωση αφορούσε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με τους ηλικιωμένους και πάλι να επιδεικνύουν σχεδόν στο σύνολό τους.
Το συμπέρασμα το οποίο προκύπτει από την μελέτη είναι ότι η αύξηση των επιπέδων στρες, μοναξιάς και θυμού είναι διπλάσια ή και τριπλάσια στη χώρα μας συγκριτικά με τις άλλες χώρες, όπου και δεν παρατηρείται η τεράστια επιβάρυνση των ηλικιωμένων που παρατηρήθηκε στην Ελλάδα.
Από την άλλη, η βελτίωση των επιπέδων της επωφελούς κοινωνικά ή αλτρουιστικής συμπεριφοράς είναι διπλάσια ή και τριπλάσια στην χώρα μας συγκριτικά με τις άλλες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Στις άλλες χώρες δεν παρατηρήθηκε το επίπεδο βελτίωσης των επιπέδων αυτής της συμπεριφοράς στους ηλικιωμένους που βρέθηκε στην Ελλάδα.
Τι έδειξε η μελέτη για τις άλλες χώρεςΤα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης από άλλες 29 χώρες που μετείχαν δείχνουν μια σημαντική αύξηση των επιπέδων του στρες, της μοναξιάς και του θυμού, καθώς και της κοινωνικά επωφελούς συμπεριφοράς.
Η σημαντική αύξηση των επιπέδων των αρνητικών ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων κυμαινόταν περίπου από το 1/5 ως το 1/3 των συμμετεχόντων. Σε χώρες όπως η Αυστραλία, το Ιράν, Μπαγκλαντές, η Χιλή, η Βραζιλία, η Κολομβία, η Ρουμανία και η Νότια Αφρική η αύξηση αυτή των επιπέδων του στρες φτάνει στο 2/5 έως 1/2 όσων συμμετείχαν.
Σημαντική αύξηση των επιπέδων θυμού βρέθηκε στα 2/5 των συμμετεχόντων στο Μπαγκλαντές, Νότια Αφρική και Βραζιλία. Σε αρκετές χώρες η επιβάρυνση σε αρνητικά συναισθήματα ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες (π.χ. Ιταλία, Ουγγαρία, Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιράν, Νότια Αφρική, ΗΠΑ, Βραζιλία, Ουρουγουάη κλπ).
Η βελτίωση της αλτρουιστικής συμπεριφοράς ήταν εμφανής περίπου στο 1/5 ως το 1/3 όσων συμμετείχαν, αν και υπήρχαν χώρες με πολύ χαμηλά ποσοστά βελτίωσης αυτής της συμπεριφοράς (1/10 σε Αυστραλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιαπωνία) και κάποιες με υψηλότερα (2/5 σε Χιλή, Κολομβία και Μπαγκλαντές).
Η ομάδα των ηλικιωμένων δεν φάνηκε να διαφοροποιείται ιδιαίτερα από τις άλλες δύο ηλικιακές ομάδες τόσο στην αύξηση των επιπέδων των αρνητικών ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων όσο στην βελτίωση της αλτρουιστικής συμπεριφοράς.
Όσον αφορά στις αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης της πανδημίας, αυτές δεν διαφοροποιούνταν ιδιαίτερα μεταξύ των χωρών, με την άσκηση ή το περπάτημα, τη χρήση του διαδικτύου, τα χόμπι, την άμεση κοινωνική επαφή ή συναναστροφή, τη μελέτη ή τη μάθηση κάτι νέου, τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και τις κοινωνικές συναναστροφές από απόσταση, την εργασία στο χώρο ή στο σπίτι, την ενημέρωση για την πανδημία COVID-19, τα ΜΜΕ, τον χρόνο με ένα κατοικίδιο, καθώς και την σωματική εγγύτητα και τη σεξουαλική δραστηριότητα να αποτελούν τις κυριότερες επιλογές όσων απάντησαν στα ερωτηματολόγια.
Άλλες στρατηγικές διαχείρισης, όπως η χρήση αλκοόλ ή ουσιών και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, είχαν πολύ μικρά ποσοστά επιλογής.
Η Μελέτη COH-FITΗ «Παγκόσμια Μελέτη Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων» (Μελέτη COH-FIT) είναι μία μεγάλη, διεθνής μελέτη για το γενικό πληθυσμό όλων των χωρών που πλήττονται από την πανδημία COVID-19.
Στόχος της είναι η διερεύνηση παραγόντων που επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική υγεία σε καιρούς μεταδοτικών λοιμώξεων και περιοριστικών μέτρων (π.χ. περιορισμός κυκλοφορίας, κοινωνική αποστασιοποίηση, καραντίνα) και την αναγνώριση προστατευτικών παραγόντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης και παρέμβασης κατά την πανδημία COVID-19 αλλά και μελλοντικά, σε περίπτωση εμφάνισης άλλων καταστάσεων πανδημίας.
Το ερευνητικό αυτό εγχείρημα προωθείται στην Ελλάδα, από την Β΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με πάνω από 200 ερευνητές σε ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια τουλάχιστον 40 χωρών ανά την υφήλιο και υπό την αιγίδα μεγάλου αριθμού εθνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών.
Οι εθνικοί συντονιστές/ερευνητική ομάδα της μελέτης COH-FIT (GR) (Ελλάδα) είναι οι: Βασίλειος-Παντελεήμων Μποζίκας MD, PhD, καθηγητής Ψυχιατρικής, διευθυντής Β’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής, ΑΠΘ, Αγοραστός Αγοραστός, επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής, Β’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική ΑΠΘ, Έλενα Δραγκιώτη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Linköping της Σουηδίας και Κωνσταντίνος Τσαμάκης, ψυχίατρος, επισκέπτης ερευνητής στο King’s College στο Λονδίνο.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- ΑΕΚ-ΑΕΛ: Ο killer Ανσαριφάρντ απογείωσε τη ραψωδία του Μαχαίρα
- Γυναίκα βρήκε στο μπάνιο της επτά παράξενες φωλιές – Όταν έμαθε τι ήταν έπαθε σοκ (vid)
- Μήπως ο Πεπ Γκουαρντιόλα προσπαθεί να αγοράσει τους τίτλους με το χρήμα;
- LIVE: Παναιτωλικός - Άρης
- Τα δεδομένα για τις απουσίες του Ολυμπιακού και η πιθανή ενδεκάδα με τη Μ. Σίτι
- «Στον ΠΑΟΚ μέχρι να γεράσει ο Γκαρσία»
- ΑΕΚ-Λάρισα 4-1: Πάτησε γκάζι και… εξαφανίστηκε! (vid)
- ΑΕΚ – Λάρισα 4-1
- Άνδρας έφτυσε δυο γυναίκες που δεν φορούσαν μάσκα και είπε πως έχει κορονοϊό
- «Βομβαρδισμός» από την ΑΕΚ: Aπό 1-1 σε 4-1 μέσα σε 17 λεπτά! (vids)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις To10.gr
- ΑΕΚ – Λάρισα 4-1
- LIVE : Παναιτωλικός – Άρης 0-1
- Ο κορωνοϊός «μολύνει» και την ψυχολογία : Τριπλάσια τα ποσοστά άγχους, μοναξιάς και θυμού στην Ελλάδα
- Χουχούμης : «Μας μένει μια πικρία από την ισοπαλία»
- LIVE : Ίντερ – Τορίνο
- Σμιντ : «Ελπίζω να πάνε όλα καλύτερα με το θέμα του κορωνοϊού»
- «Έφυγε» από τη ζωή ο Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Λαμίας
- Φούλαμ – Έβερτον 2-3
- Καρέρα : «Αυτό το γκολ ψηφίζω ως το καλύτερο»
- ΠΟΕΔΗΝ : Στη ΜΕΘ τέσσερις εργαζόμενοι σε νοσοκομεία που ήταν στην πρώτη γραμμή
- Τελευταία Νέα To10.gr
- Ο κορωνοϊός «μολύνει» και την ψυχολογία : Τριπλάσια τα ποσοστά άγχους, μοναξιάς και θυμού στην Ελλάδα
- ΑΕΚ : Ενόχληση στον προσαγωγό ο Ανσαριφάρντ, κάκωση στο γόνατο ο Λόπες
- Αγιαξ – Χέρακλες 5-0 (vid)
- Εϊμπάρ – Χετάφε 0-0
- Γρηγορίου : «Κάναμε… δώρο το δεύτερο γκολ στην ΑΕΚ»
- Καρέρα : «Αυτό το γκολ ψηφίζω ως το καλύτερο»
- ΑΕΚ – ΑΕΛ: Τα highlights από την 4άρα της Ενωσης (vids)
- ΠΟΕΔΗΝ : Στη ΜΕΘ τέσσερις εργαζόμενοι σε νοσοκομεία που ήταν στην πρώτη γραμμή
- Moto GP : Εύκολη νίκη για Ολιβέιρα στην Πορτογαλία
- Χουχούμης : «Μας μένει μια πικρία από την ισοπαλία»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- Δυσαρέσκεια για Φωτιά από την πλευρά της ΑΕΚ
- Νικητής στην Ντόχα ο Βασιλειάδης (video)
- Άλμπα - Βόννη 97-74: Επιβλητική νίκη και τώρα η Χίμκι
- Μαχαίρας: «Επιτέλους ήρθε το γκολ»
- Ταχτσίδης: Σκόραρε σε αγώνα πρωταθλήματος έπειτα από 4,5 χρόνια!
- ΑΕΚ - ΑΕΛ: 4-1 (hls)
- ΑΕΚ - ΑΕΛ: 4-1 (ΗL)
- Γρηγορίου: "Κάναμε δώρο το δεύτερο γκολ στην ΑΕΚ"
- Γρηγορίου: «Το δεύτερο γκολ της ΑΕΚ ήταν δώρο»
- Ανσαριφάρντ και Λόπες έφυγαν... λαβωμένοι από τη Ριζούπολη