Ο θρίαμβος και η… απογοήτευση με το εμβόλιο της Οξφόρδης – Πώς συγκρίνεται με τα υπόλοιπα

Ως «θρίαμβο» και συνάμα «απογοήτευση» χαρακτηρίζει το BBC τα αποτελέσματα του εμβολίου της Οξφόρδης για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα οποία είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 70%.

Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, ο θρίαμβος για το εμβόλιο που αναπτύχθηκε μέσα σε δέκα μήνες συνδυάζεται με «απογοήτευση» αφού τα εμβόλια των Pfizer και Moderna έχουν αποτελεσματικότητα που αγγίζει το 95%.

«Η ανακοίνωση σήμερα μάς φέρνει ένα ακόμη

βήμα πιο κοντά στη στιγμή που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εμβόλια για να βάλουμε τέλος στην καταστροφή που προκαλείται από [τον ιό]» δήλωσε η αρχιτέκτονας του εμβολίου Sarah Gilbert.

Ουσιαστικά, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κυμαίνεται από 62% έως 90% ανάλογα με τη δόση, σύμφωνα με ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας και του πανεπιστημίου που επικαλείται η Wall Street Journal. Τα πρώτα δεδομένα δε, δεν έδειξαν κανένα σοβαρό ζήτημα ασφαλείας.

Αποτελεσματικότητα 90% σε ομάδα που έλαβε μικρότερη δόση

Σύμφωνα με το BBC, περισσότεροι από 20.000 εθελοντές έλαβαν μέρος στη μελέτη. Κατεγράφησαν 30 κρούσματα Covid σε ανθρώπους που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου και 101 περιπτώσεις σε όσους έλαβαν το placebo. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, σημαίνει ότι προσφέρει προστασία 70%.

Ωστόσο η αποτελεσματικότητα ανέβηκε στο 90% σε ομάδα εθελοντών που έλαβαν αρχικά μισή δόση και στη συνέχεια πλήρη δόση. Συγκεκριμένα, σε όσους έλαβαν δύο υψηλές δόσεις η προστασία ήταν 62%, ενώ σε εκείνους που έλαβαν μία χαμηλή και μία υψηλή η προστασία ήταν 90%, χωρίς να είναι σαφές ακόμη γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά.

Σε δηλώσεις του o διευθυντής του ομίλου Oxford Vaccine, Άντριoυ Πόλαρντ, μιλώντας για το αποτέλεσμα σε όσους έλαβαν μισή αρχική δόση, έκανε λόγο για «ενδιαφέρον αποτέλεσμα».

«Το 90% είναι ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Όταν δίνουμε μισή δόση για πρώτη δόση σημαίνει ότι έχουμε περισσότερες ποσότητες στη διάθεσή μας. Και μετά… μετά τη δεύτερη δόση βλέπουμε 90% προστασία» είπε χαρακτηριστικά. «Πιστεύω πως αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό και ενδιαφέρον αποτέλεσμα, το οποίο θα πρέπει να ψάξουμε περαιτέρω».

Πώς λειτουργεί

Όπως αναφέρει το BBC, το εμβόλιο είναι ένας γενετικά τροποποιημένος ιός κοινού κρυολογήματος που προσέβαλε χιμπατζήδες. Έχει τροποποιηθεί ώστε να μην μπορεί να προκαλεί μόλυνση σε ανθρώπους και να φέρει το «αποτύπωμα» μέρους του κοροναϊού, που είναι γνωστό ως πρωτεΐνη spike.

Από τη στιγμή που εισάγεται στον οργανισμό αρχίζει να παράγει την πρωτεΐνη spike του κοροναϊού, την οποία το ανοσοποιητικό αναγνωρίζει ως απειλή και προσπαθεί να πολεμήσει.

Η διαφορά του με αυτά των Pfizer και Moderna

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι πιο οικονομικό, αποθηκεύεται ευκολότερα και διατηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολη η διανομή του ανά τον κόσμο.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο κόστος, στην ΕΕ εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στα 2,5 ευρώ ανά δόση, ενώ σε αναδυόμενες οικονομίες και στη Λατινική Αμερική θα στοιχίζει περίπου 4 δολάρια ανά δόση, σε σύγκριση με της Moderna που υπολογίζεται σε 32-37 δολάρια ανά δόση και της Pfizer σε 20 δολάρια.

Την ίδια στιγμή, το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακευτικής Moderna μπορεί να παραμείνει σε θερμοκρασία 2 έως 8 βαθμών Κελσίου για 30 ημέρες και να αποθηκευτεί για έξι μήνες σε -20 βαθμούς, συγκριτικά με το εμβόλιο της Pfizer που χρειάζεται να μεταφέρεται και να αποθηκεύεται σε -70 βαθμούς Κελσίου, ενώ μπορεί να παραμείνει μόνο πέντε ημέρες σε κανονική ψύξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα