Οι Αφρικανοί αντιμετωπίζουν τον κορωνοϊό και την πείνα

00:36 1/4/2020 - Πηγή: To10.gr

Πολλές χώρες στην Αφρική επιβάλλουν η μια μετά την άλλη αυστηρούς περιορισμούς στους πολίτες ώστε να αποφύγουν την περαιτέρω εξάπλωση του κοροναϊού. Η κατάσταση αυτή έχει αναδείξει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό το χάσμα μεταξύ υψηλών και χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων, καθώς είναι προφανές ότι τις πρακτικές κοινωνικής αποστασιοποίησης και απομόνωσης δεν μπορούν να εφαρμόσουν για ζωτικούς λόγους εκατομμύρια άνθρωποι στη Μαύρη Ήπερο.

Τη Δευτέρα το βράδυ, η Νιγηρία έγινε η τελευταία χώρα στην Αφρική που επέβαλε «lockdown» 14 ημερών σε μεγάλες πόλεις. Ωστόσο, εκατομμύρια Νιγηριανών που εργάζονται

είτε ως πωλητές τροφίμων, κομμωτές, καθαριστές είτε άλλοι που βγάζουν τα προς το ζην μέσω «μαύρης εργασίας» αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα.

«Δεν δουλεύουμε, δεν τρώμε»

Η Cecilia Achonwa, όπως αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμά του το CNN, είναι ιδιοκτήτρια ενός τοπικού εστιατορίου στην Yaba που πουλά -προσιτά σε τιμή- γεύματα σε φοιτητές και τοπικές επιχειρήσεις.

Πριν από τον κοροναϊό, η επιχείρηση παρατηρούσε ουρά ανθρώπων προκειμένου να αγοράσουν τα γεύματά τους. Τώρα, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική και η επιχείρησή της έχει σχεδόν καταρρεύσει, λέει.

Η 53χρονη λέει ότι είναι υπεύθυνη για τους πέντε σεφ που προσελήφθησαν από τη γειτονική χώρα του Τόγκο της Δυτικής Αφρικής.

«Αυτό που διαχειρίζονται τώρα είναι το επίδομά τους. Το υπόλοιπο φαγητό με το οποίο είχα εφοδιάσει το εστιατόριο ώστε να πουλήσει αυτό το μήνα, όταν τελειώσει, δεν θα έχουμε τίποτα» λέει στο CNN.

Οι άνθρωποι περπατούν σε μια συνωστισμένη αγορά -κόντρα στα μέτρα που έχουν επιβληθεί από τις αρχές- για να κάνουν ψώνια τελευταίας στιγμής. «Κάποιοι φωνάζουν, φωνάζουν και πηγαίνουν σπίτι χωρίς να αγοράσουν τίποτα. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ ακριβά» δηλώνει στο CNN η Felicia Emmanuel, έμπορος στην αγορά.

«Καθώς κλείνουν τα πάντα, αναρωτιέμαι τι κατάσταση θα επικρατήσει. Πεινασμένοι θα σκοτώνουν ανθρώπους. Ικετεύουμε την κυβέρνηση να κάνει κάτι, να μας βοηθήσει» προσθέτει.

Ένας άλλος κάτοικος επισημαίνει στο CNN πως «δεν υπάρχουν διαθέσιμες εγκαταστάσεις για να μαγειρέψουμε. Στην αγορά επικρατεί πανικός με κάποιους να αγοράζουν αγαθά και τρόφιμα… Είναι τρελό αυτό που συμβαίνει. Άνθρωποι πεινούν και εκατομμύρια άλλοι εξαρτώνται από τις καθημερινές πωλήσεις. Δεν δουλεύουν, δεν τρώνε…».

Ένας τοπικός πωλητής τροφίμων, με τον όρο να μην κατονομαστεί, δηλώνει στο αμερικανικό δίκτυο πως «δεν μπορώ να μείνω στο σπίτι και να μην εξασφαλίσω τροφή για τα παιδιά μου. Ξέρω ότι είναι επικίνδυνο να είμαι εδώ αλλά, αν δεν βγω να αναζητήσω φαγητό για την οικογένειά μου, θα πεθάνουμε από την πείνα πιο γρήγορα από αν προσβληθούμε από τον κοροναϊό.

Διανομή τροφίμων

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Νιγηρίας δηλώνει πως καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να διευκολυνθούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ο κυβερνήτης του Λάγκος, ο οποίος αντιμετωπίζει την πρώτη μεγάλη κρίση του από τότε που εκλέχτηκε πέρυσι, υποστηρίζει ότι η διοίκησή του θα διανέμει τρόφιμα σε 200.000 σπίτια. Ωστόσο δεν επαρκεί η κίνηση αυτή, καθώς εκατομμύρια άλλοι ζουν σε ακραία φτώχεια στην πόλη.

«Ο πρόεδρος συγκρότησε επιτροπή οικονομικής βιωσιμότητας για το πώς θα ανακουφίσει τους Νιγηριανούς αυτή τη στιγμή» δήλωσε στο CNN η Yemi Osinbajo. «Η επιτροπή πρόκειται να ασχοληθεί με τις οικονομικές προκλήσεις και τις επιπτώσεις της πανδημίας» πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα