«Παίξε μπάλα, Γκαΐας, εκεί είναι το μέλλον σου»

08:02 25/7/2019 - Πηγή: To10.gr

Δεν είχε γεννηθεί ακόμα όταν η οικογένειά του αποφάσιζε να αφήσει την πόλη Λαλαμούσα του βορειοανατολικού Πακιστάν για να πάει στο βόρειο και παγωμένο Οσλο της Νορβηγίας προκειμένου να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον. Η οικογένεια Ζαχίντ είχε αρχίσει ήδη να προσαρμόζεται στα δεδομένα της νέας ζωής της και καθημερινότητάς της όταν ο μικρός Γκαΐας έβλεπε το φως της ημέρας. Ηταν στις 8 Σεπτεμβρίου 1994.

Μεγαλώνοντας θα πάρει το νορβηγικό

διαβατήριο, θα πάει σχολείο εκεί, θα μάθει τη γλώσσα και τα… μυστικά της μπάλας σε μια χώρα μακριά από τη δική του. Στη Βαλερένγκα, στα 15 του χρόνια, ο Γκαγιάς Ζαχίντ θα αρχίσει να βρίσκει ένα ποδοσφαιρικό «σπίτι» όπως το είχε ονειρευτεί. Με καθημερινές προπονήσεις, με τακτικές, με ποδόσφαιρο. Ολη μέρα. Οπως του άρεσε να κάνει από μικρό. Ενα μήνα πριν κλείσει τα 18 του χρόνια θα κάνει το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα. Μπήκε στα τελευταία 13 λεπτά του αγώνα πρωταθλήματος απέναντι στην Οντ. Και πρόλαβε να ακούσει τα πρώτα άκρως κολακευτικά σχόλια.

Ο Ντάνιελ Μπράτεν, Νορβηγός επιθετικός με 52 διεθνείς συμμετοχές και καριέρα σε Αγγλία και Γαλλία, δεν πίστευε στα μάτια του βλέποντας τον – συμπαίκτη του Ζαχίντ – στη Βαλερένγκα. «Είναι ένας μάγος όταν έχει την μπάλα στα πόδια. Είναι πολύ δύσκολο για κάθε αντίπαλη άμυνα να τον αντιμετωπίσει», θα πει. Τα σχόλια συνεχίζονταν σχεδόν από παντού, την ώρα που εκείνος συνέχιζε να απλώνει τις ποδοσφαιρικές του αρετές στο χορτάρι.

Κι όμως, ασχολήθηκε η Σίτι!

Οι αρετές που τράβηξαν τα βλέμματα… κοτζάμ Μάντσεστερ Σίτι, η οποία ενδιαφέρθηκε για εκείνον τον Φλεβάρη του 2017, τον πλησίασε, τον προσέγγισε και ήταν έτοιμη να τον υπογράψει για να τον δώσει δανεικό σε άλλη αγγλική ομάδα προκειμένου να τον παρακολουθεί.

«Άλλαξαν απόφαση δύο ημέρες πριν κλείσει το παράθυρο των χειμερινών μεταγραφών. Προτίμησαν να περιμένουν ως το καλοκαίρι», θα πει ο ίδιος εμφανώς απογοητευμένος. Το καλοκαίρι η Σίτι δεν επανήλθε ποτέ. Η πρόταση που η Βαλερένγκα είχε στα γραφεία της για τον Ζαχίντ ήταν στα τέλη του Αυγούστου από τον ΑΠΟΕΛ. Με 1,1 εκατομμύρια ευρώ ο νεαρός φεύγει από τη Νορβηγία για την Κύπρο, εκεί όπου έμελλε να… γράψει ιστορία λίγες μέρες αργότερα.

Όταν έγραψε ιστορία για το Πακιστάν

Στις 22 Σεπεμβρίου ο Ζαχίντ μπαίνει ως αλλαγή στο ματς του ΑΠΟΕΛ με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Τον βάζει ο Δώνης στο 73’. Και γίνεται ο πρώτος Πακιστανός ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ξάφνου το όνομά του παίρνει… μυθικές διαστάσεις στη χώρα του. «Ηταν απίστευτο», δήλωσε ο Ζαχίντ στο FOX Sports Asia. «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ήμουν ο πρώτος Πακιστανός που θα παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ, και μάλιστα σε αγώνα με την Ρεάλ Μαδρίτης. Ήταν απίστευτη και φανταστική παράλληλα εμπειρία», πρόσθεσε.

Τότε ήταν που είχε μιλήσει για πρώτη φορά και για το πόσο τον βοήθησαν οι γονείς του να παίξει ποδόσφαιρο. «Η οικογένεια μου ενδιαφερόταν για το ποδόσφαιρο. Ιδιαίτερα τα ξαδέρφια μου και ο πατέρας μου. Περνούσα πολύ χρόνο στο γήπεδο με τα ξαδέρφια μου. Πολλοί γονείς λένε στα παιδιά τους πως πρέπει να γίνουν γιατροί ή κάποιο άλλο επάγγελμα, οι δικοί μου γονείς δεν ήταν έτσι».

Στον Παναθηναϊκό έρχεται να συναντήσει έναν ποδοσφαιρικό του πατέρα. Η παρουσία του Δώνη στον πάγκο του «τριφυλλιού» υπήρξε από την πρώτη στιγμή το μεγαλύτερο κίνητρο του Ζαχίντ για να έρθει στην Ελλάδα. Ο ίδιος ο Ελληνας τεχνικός πίνει νερό στο όνομά του. Και θεωρεί πως με τη μεταγραφή του 24χρονος «ζογκλέρ» ο Παναθηναϊκός αποκτά έναν από τους καλύτερους χαφ που θα αγωνιστούν τη σεζόν που έρχεται στα μέρη μας.

Τα στατιστικά του στη Βαλερένγκα και τον ΑΠΟΕΛ είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Τόσο σε γκολ, όσο και σε ασίστ. Εννιά γκολ, εφτά ασίστ το 2014. Εφτά γκολ, έξι ασίστ το 2015. Εννιά γκολ εφτά ασίστ το 2016. Οχτώ γκολ, εννιά ασίστ το 2017. 13 γκολ 19 ασίστ τη διετία 2017-2019 με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ πια. Έχει εξαιρετική κάθετη πάσα, είναι διεισδυτικός, με χαμηλό κέντρο βάρος και πολλές φορές εμφανίζεται στην περιοχή ως δεύτερος φορ. Τα περισσότερα στημένα του Παναθηναϊκού θα τα αναλάβει εκείνος, αφού διακρίνεται και σε αυτόν τον τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα