Παναθηναϊκός : Αυτό είναι το πλάνο για Βοτανικό – Πότε πέφτουν οι υπογραφές

Όλο και πιο κοντά προς το να πάρει σάρκα και οστά το μεγαλόπνοο σχέδιο του Βοτανικού είναι ο Παναθηναϊκός. Σε ένα άκρως αποκαλυπτικό της θέμα, η εφημερίδα «Καθημερινή» παρουσιάζει το πλάνο γύρω από το πρότζεκτ για το οποίο αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ενώ το 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του γηπέδου.

Φυσικά δεν πρόκειται για κάτι απλό αφού οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι πολλές και τα πράγματα που πρέπει να ρυθμιστούν, ακόμη περισσότερα.

Ο Δήμος Αθηναίων (που θα είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου), η κυβέρνηση (υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης), η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο Ερασιτέχνης, η Περιφέρεια Αττικής. η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκονται όλο αυτό το διάστημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όλα πλέον μοιάζουν να είναι στην τελική ευθεία σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η συμφωνία θα κλείσει με την υπογραφή δύο μνημονίων συναντίληψης ανάμεσα στους βασικούς εμπλεκομένους.

Αναλυτικά τα τρία έργα που θα γίνουν:

1) Οι υποδομές περιλαμβάνουν οδοποία, δίκτυα, τη διευθέτηση του ρέματος Προφήτη Δανιήλ. Το κόστος τους υπολογίζονται στα 25 εκατ. ευρώ και το πιθανότερο είναι να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και το ΕΣΠΑ. Μπορούν να προκηρυχθούν είτε από την Περιφέρεια Αττικής, τον δήμο ή από κάποιο υπουργείο.

2) Το γήπεδο: Το κόστος του θα εξαρτηθεί από τις προδιαγραφές του, αλλά υπολογίζεται περίπου στα 70 εκατ. ευρώ, σε ένα σενάριο μεταξύ 33.000-40.000 θέσεων. Το κόστος κατασκευής προτείνεται να βασιστεί σε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με συμμετοχή και από το πρόγραμμα επενδύσεων ( για την «εκκίνηση» του έργου). Υπενθυμίζεται ότι στον χώρο ανάπλασης του Βοτανικού προβλέπονται εκτός από το γήπεδο και αθλητικές εγκαταστάσεις 7.500 τ.μ. για τον Ερασιτέχνη και 4.500 τ.μ. για τον δήμο, τις οποίες σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα θα κατασκευαστούν οι ιδιοκτήτες του εμπορικού Βωβού.

3) Το γήπεδο μπάσκετ: Δεν θα είναι μέρος της διπλής ανάπλασης. Μετά από αρκετή έρευνα αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να κατασκευαστούν στον χώρο του γηπέδου ποδοσφαίρου, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν στο Προεδρικό Διάταγμα ( και, όπως αναφέρθηκε, τυχόν τροποποιήσεις του διατάγματος ενέχουν ρίσκο). Ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να το κατασκευάσει με αυτοχρηματοδότηση – δηλαδή με τη συμμετοχή ιδιώτη – σε οικόπεδο δίπλα στον χώρο της ανάπλασης. Το κτίριο θα έχει κόστος περί τα 20 εκατ. ευρώ και στόχος του δήμου να είναι πολυλειτουργικό, ώστε να μπορεί να αποφέρει και άλλα έσοδα. Προφανώς δεν είναι ώριμο μελετητικά.

Μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας ανάμεσα στους εμπλεκόμενους, η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τις κοινοτικές αρχές για τη χρηματοδότηση του γηπέδου από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όσον αφορά στο γήπεδο, αυτό σύμφωνα με την εφημερίδα θα ανήκει στον Δήμο και θα γίνει μακροχρόνια μίσθωση στον Παναθηναϊκό ο οποίος θα παραχωρήσει τη Λεωφόρο ως αντάλλαγμα. Κάτι που δεν βρίσκει απόλυτα σύμφωνο τον Παναθηναϊκό προς το παρόν ωστόσο φαντάζει ως η μοναδική λύση αφού οι «πράσινοι» δεν θα συμμετάσχουν οικονομικά στο έργο.

Αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα πρώτα έργα θα μπορούν να δημοπρατηθούν μέσα στο 2021, με στόχο την ολοκλήρωση του όλου εγχειρήματος μέσα στο 2023 (άλλωστε αυτό είναι και ένας τους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης).

Keywords
Τυχαία Θέματα