«Πατάει γκάζι» η Αθήνα για καθορισμό ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο – Μήνυμα ισχύος από τον υπ. Άμυνας σε Τουρκία

14:36 3/6/2020 - Πηγή: To10.gr

Διπλωματική αντεπίθεση έχει ξεκινήσει η Αθήνα μετά τις ακραίες τουρκικές προκλήσεις και την προαναγγελία για γεωτρήσεις σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Άγκυρα ακολουθώντας την προσφιλή της τακτική επιχειρεί για μία ακόμη φορά να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο, να δοκιμάσει τις αντοχές της Αθήνας αλλά και να πατήσει πάνω στις «κόκκινες γραμμές» που

έχει χαράξει η ελληνική διπλωματία.

Οι απειλές που έρχονται καθημερινά από τη γειτονική χώρα για γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας τους επόμενους μήνες, δείχνουν ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να δυναμιτίσει το κλίμα στην περιοχή.

Μετά τους προκλητικούς χάρτες που δημοσίευσε ο υπεύθυνος αεροναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με τις περιοχές όπου θέλει η Άγκυρα να προχωρήσει σε γεωτρήσεις, ήρθε σήμερα να χτυπήσει ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Τσαβούσογλου, αφού δήλωσε πως «η Αγία Σοφία κατακτήθηκε και ανήκει στην Τουρκία» επανέλαβε για μία ακόμη φορά την πάγια θέση της γειτονικής χώρας, ότι δηλαδή τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Αναφερόμενες δε,  στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ο Τσαβούσογλου την ενέταξε στο πλαίσιο προστασίας των τουρκικών συμφερόντων, όπως είπε, στην υφαλοκρηπίδα της.

«Πριν υπογράψουμε μια συμφωνία με τη Λιβύη, καθορίσαμε επίσης τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας. Εδώ, η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά της» δήλωσε για να συνεχίσει σε ακόμη πιο προκλητικούς τόνους. «Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, μόνο χωρικά ύδατα που φτάνουν τα 6 ναυτικά μίλια» .

Διπλωματική αντεπίθεση από την Αθήνα με διπλή ΑΟΖ

Την ώρα η Τουρκία κλιμακώνει μέρα με τη μέρα την ένταση με την Ελλάδα, η Αθήνα έχει ξεκινήσει τη διπλωματική της αντεπίθεση ενώ ταυτόχρονα διαμηνύει με δυναμικό τρόπο, ότι η χώρα μας δεν θα παραμείνει απλός παρατηρητής απέναντι στις προκλήσεις.

Το στίγμα των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης έδωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος , ο οποίος μιλώντας στη Βουλή ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα αν χρειαστεί «θα δείξει τα δόντια της».

«Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί. Ενίοτε δείχνει και τα δόντια της. Τα δείξαμε στην απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Έβρο και σε αυτό το δρόμο κινούμαστε. Έχουμε δηλώσει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας. Σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε όξυνση της επιθετικής πολιτικής της, έχουμε απάντηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας.

Μπορεί η τουρκική πλευρά να επενδύει τα τελευταία 24ωρα σε εμπρηστικές δηλώσεις με ευθεία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ωστόσο η Αθήνα «οχυρώνεται»  και επιταχύνει τις ενέργειές της για καθορισμό ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο,  δύο στρατηγικές κινήσεις που δημιουργήσουν νέα δεδομένα στη διπλωματική σκακιέρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» και της Αλεξάνδρας Φωτάκη, το θέμα του καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας αναμένεται να τεθεί επί τάπητος την επίσκεψη του ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, στην Αθήνα στις 9 Ιουνίου.

Παράλληλα, σε εκκρεμότητα πλην των συνομιλιών με την Ιταλία, παραμένουν και οι διαπραγματεύσεις για καθορισμό ΑΟΖ, ΕλλάδαςΑιγύπτου, που επίσης επηρεάζονται από τις καθυστερήσεις που επέβαλε η πανδημία

Όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, το θέμα του καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας θα τεθεί επί τάπητος στη διάρκεια της επίσκεψης του ιταλού υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο στην Αθήνα στις 9 Ιουνίου.

Ο Ντι Μάιο θα συναντηθεί με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια και οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να έρθουν πιο κοντά στο συγκεκριμένο ζήτημα και να σημειωθεί πρόοδος.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν και οι συνομιλίες με την Αίγυπτο για το ίδιο ζήτημα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα αναθερμάνθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών στο πλαίσιο της πρόσφατης πενταμερούς τηλεδιάσκεψης των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Διπλωματικές «πηγές» υποστηρίζουν ότι μετά τις επαφές που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον αιγύπτιο ομόλογό του, οι συζητήσεις για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου συνεχίζονται και έχουν θετικές προοπτικές.

«Ασπίδα» από ΕΕ και ΗΠΑ

Πάντως, η Ελλάδα φαίνεται ότι δεν είναι μόνη στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει από τη γειτονική χώρα, καθώς τόσο ο εκπρόσωπος της ΕΕ όσο και υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έστειλαν ηχηρό μήνυμα καταδίκης των τουρκικών ενεργειών.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Φράνσις Φάνον  ζήτησε «να σταματήσουν όλες οι προκλητικές ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή».

Μιλώντας χθες  σε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «O East Med, η τριμερής συνεργασία (Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ) και ο ρόλος της στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική συνεργασία την εποχή του COVID-19 και εφεξής» που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο τόνισε ότι «δεν σχολιάζουμε τα θαλάσσια σύνορα των χωρών αλλά ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή. Δεν σχολιάζουμε μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να συμβούν ή όχι, ενθαρρύνουμε τα κράτη να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις. Η Τουρκία, κατέληξε, είναι σημαντική χώρα και θέλουμε να παραμείνει σε προσανατολισμό προς τη Δύση».

Την ίδια στιγμή, την αντίδραση της ΕΕ προκάλεσε η προαναγγελία από πλευράς Τουρκίας για γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε χθες την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, σε σχέση με εξαγγελθείσες έρευνες στα νότια και ανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, παραπέμποντας στα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών της 15ης Μαΐου.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι «είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας».

Keywords
Τυχαία Θέματα