Στην τελική ευθεία η επικύρωση των συμφωνών για τις ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο

23:15 20/8/2020 - Πηγή: To10.gr

Στην τελική ευθεία για την κύρωση τους από την ελληνική Βουλή μπήκαν οι συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.

Σήμερα κατατέθηκαν στη Βουλή, τη Δευτέρα 24 Αυγούστου θα εισαχθούν στην αρμόδια Επιτροπή με προοπτική κύρωσης την Τετάρτη 26 του μηνός.

Ο Κυριάκος

Μητσοτάκης στο CNN προειδοποίησε την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες γιατί διαφορετικά θα υποστεί κυρώσεις.

Ο πρωθυπουργός άνοιξε το δρόμο του διαλόγου και της Χάγης ξεκαθαρίζοντας ότι δεν δεχόμαστε μονομερείς ενέργειες και τετελεσμένα, ούτε μπορεί να γίνει διάλογος υπό καθεστώς προκλήσεων και έντασης.

Και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Λέσβο αποδοκίμασε την Άγκυρα, αναφέροντας ότι «η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο δυναμιτίζει τη σχέση καλής γειτονίας και δημιουργεί εστίες αναταραχής σε όλη την περιοχή».

Λίγο πριν τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ στην θερινή προεδρική κατοικία όπου έχει να πατήσει το πόδι του Γερμανός Καγκελάριος από το 1985 όταν πήγε ο Χέλμουτ Κολ, ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε τον Ταγίπ Ερντογάν παράγοντα αποσταθεροποίησης της Ευρώπης.

Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Τουρκίας Ντεβλέτ Μπαχτσελί έκανε νέα επιθετική δήλωση με οσμή πολέμου για την Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά: Όποιος τολμά να αντιμετωπίσει το ναυτικό μας και τα ερευνητικά μας πλοία στη Μεσόγειο ή στο Αιγαίο θα πληρώσει το βαρύτερο τίμημα.

Παράλληλα κατηγορεί τη Γαλλία για κλιμάκωση της κρίσης με αφορμή την ελληνογαλλική άσκηση στην περιοχή.

Η τουρκική προκλητικότητα στο επίκεντρο των δηλώσεων Μέρκελ – Μακρόν

Οι εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και η συμπεριφορά της Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των δηλώσεων που έκαναν νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος και Γερμανίδα καγκελάριος.

Στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μακρόν τόνισε την αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο, είπε ότι κοινός στόχος είναι η σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

«Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν στην ανάγκη για σταθερότητα και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», τόνισε ακόμη ο Γάλλος πρόεδρος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Μακρόν είπε ότι προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση της ακεραιότητας της ΕΕ και η σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη σταθερότητας, σημειώνοντας ότι «εργαζόμαστε για την εξεύρεση λύσης. Είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε κίνηση κατά της κυριαρχίας κράτους – μέλους της ΕΕ», ενώ τόνισε την ανάγκη για λύση μέσω διαλόγου.

Keywords
Τυχαία Θέματα