Τσάμπα το παράβολο

23:06 10/7/2020 - Πηγή: To10.gr

Πολύ φασαρία. Και ως ένα σημείο δικαιολογημένη. Καιρό τώρα περιμέναμε νέα από το CAS, από τη στιγμή λοιπόν που το διεθνές αθλητικό δικαστήριο τοποθετήθηκε είναι φυσικό να προκαλέσει μπόλικες αντιδράσεις.

Το κακό είναι ότι η φασαρία γίνεται για το τίποτα. Διότι όσο και αν «επικοινωνιακά» και ο ΠΑΟΚ, και ο Ολυμπιακός και η Ξάνθη

που δεν προσέφυγε στη «διαιτησία» της Λοζάνης λένε τα δικά τους, τα μαντάτα από τη Λοζάνη είναι κάτι σαν «τσάμπα το παράβολο».

Δεν πήρε θέση το CAS. Αντίθετα, δικαιώνοντας αρκετούς, έστειλε το πακέτο της «πολυιδιοκτησίας» πίσω στη βάση του και ζητά από την Επιτροπή Εφέσεων να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Και μαζί έστειλε και μια σειρά από απορίες που σήμερα μπορεί να μην ενδιαφέρονται πολλοί να τις απαντήσουν, αλλά όταν θα έρθει η ώρα λογικά θα δημιουργήσουν έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης.

Σκεφτείτε τα προφανή: Γυρίζει η υπόθεση στην Επιτροπή Εφέσεων. Εκδικάζεται εκ νέου. Προκύπτει ένα αποτέλεσμα. Θα είναι τελεσίδικο; Είναι 100% δεσμευτικό ή μπορούν και πάλι οι αντιμαχόμενες πλευρές να ξαναπάνε στο CAS; Δεν το ξέρουμε. Διότι το διεθνές δικαστήριο δεν φρόντισε να το ξεκαθαρίσει.

Και ας πούμε για την οικονομία της συζήτησης ότι ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη καταδικάζονται εκ νέου. Ποιες θα είναι οι προβλεπόμενες ποινές; Θα είναι η τροπολογία του Γεραπετρίτη ή θα ισχύσει η ποινή που προβλέπονταν όταν η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού εντόπισε την παράβαση; Θα είναι αφαίρεση βαθμών ή υποβιβασμός. Διότι το CAS είπε πως δικαιώνει εν μέρει και την προσφυγή του Ολυμπιακού και αυτή του ΠΑΟΚ αλλά δεν απαντά στο προφανές.

Παράλληλα την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού το CAS δεν τη θεωρεί δεσμευτική -διότι δεν είναι ένα πειθαρχικό όργανο του ποδοσφαίρου που να υπάγεται στην ΕΠΟ – αλλά την ίδια στιγμή στην ανακοίνωση του αποδέχεται πως η αρμοδιότητα και η δικαιοδοσία της για τις υποθέσεις πολυϊδιοκτησίας στην Ελλάδα είναι νόμιμη, δεδομένη και ισχυρή.

Δηλαδή… καλά ξεμπερδέματα.

Το CAS δεν έλυσε την υπόθεση. Πιθανότατα την μπέρδεψε περισσότερο προσπαθώντας να την αποφύγει.

Μπορούσε να δικαιώσει τον ΠΑΟΚ και να τελειώνουμε. Δεν το έκανε. Μπορούσε να δικαιώσει τον Ολυμπιακό. Δεν το έκανε. Μπορούσε να δικαιώσει την Επιτροπή Εφέσεων. Εδώ όχι μόνο δεν συνέβη αυτό αλλά επί της ουσίας τις είπε ότι δεν έκανε σωστά τη δουλειά της.

Στο μεταξύ η λογική επιστροφή βαθμών στον ΠΑΟΚ μέχρι τη νέα εκδίκασή μπορεί κάλλιστα να μεταφέρει τη ποινή του Δικεφάλου στην επόμενη σεζόν (!) αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία στην Εφέσεων πριν την επικύρωση της βαθμολογίας του φετινού πρωταθλήματος. Δηλαδή να βάλει τον Δικέφαλο με την ίδια ποινή, σε δυσκολότερη θέση καθώς το φετινό πρωτάθλημα χάθηκε και το επόμενο μπορεί να ξεκινήσει από το… χάος του ΄7.

Και αν πάλι η εκδίκαση γίνει πχ τον Αύγουστο και ο ΠΑΟΚ με τη Ξάνθη δικαιωθούν τότε τι γίνεται με τους Ακρίτες που το -7 παραμένει για εκείνους, και η βαθμολογία θα επικυρωθεί με αυτό;

Και αν η Ξάνθη υποβιβαστεί με αυτό το -7 και έπειτα αθωωθεί τι γίνεται…

Για να μην θυμηθούμε το ακόμη καλύτερο: Ότι ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη διατηρούν ακόμη και σήμερα την ίδια σχέση που έχουν από το καλοκαίρι του ΄18, άρα αν αυτή η σχέση κριθεί ένοχη θα… επηρεάσει και ένα τρίτο διαδοχικό πρωτάθλημα.

Μύλος κανονικός.

ΥΓ. Ο ΠΑΟΚ λέει πως δικαιώθηκε: Σε τι όμως δικαιώθηκε από τη στιγμή που το CAS δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση, αλλά μόνο με το αν η εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού είναι «δεσμευτική» για την Επιτροπή Εφέσεων;

Στην Ελβετία δεν είπαν ότι η ΕΕΑ ήταν «στημένη», ούτε ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά της.

Δεν κοίταξαν λογαριασμούς, δεν έλεγξαν εταιρικές σχέσεις. Η σημερινή εξέλιξη μπορεί να αποδειχθεί χειρότερη από ότι φαντάζονται εκείνοι που πανηγυρίζουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα