Βενέτης : «Λουκέτα» βάζει ο Μονεμβασιώτης, στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενοι

Σε μια κίνηση προκλητικής αναλγησίας εν μέσω κρίσης, που θα αφήσει δεκάδες εργαζόμενους στο δρόμο, προχωρά η πασίγνωστη αλυσίδα φούρνων Βενέτης. Ο ιδιοκτήτης των γνωστών φούρνων, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, ανακοίνωσε ότι κλείνουν πέντε καταστήματα ενώ άγνωστο είναι τι θα συμβεί και με πολλά άλλα σε όλη την Ελλάδα.

Επιλέγοντας τη λογική «μόνος στα κέρδη, μαζί στις ζημιές», ο επιχειρηματίας βάζει λουκέτα και προκαλεί ανησυχία σε εκατοντάδες άλλους εργαζόμενους.

Επικαλούμενος

την οικονομική κρίση, τον κοροναϊό αλλά και ρίχνοντας όλες τις ευθύνες στους ιδιοκτήτες των ακινήτων που τα μισθώνουν στους φούρνους «Βενέτη», ο Μονεμβασιώτης επιχείρησε να αποσείσει τις ευθύνες της εταιρείας του και της δικής του διοίκησης.

Διότι και ο ίδιος πριν από ελάχιστους μήνες έλεγε ότι έχει ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης. Μόλις τον περασμένο Αύγουστο τόνιζε ότι έχει εδώ και καιρό έτοιμα τα σχέδια για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Ελεγε μάλιστα ότι θα δημιουργήσει νέο κόνσεπτ που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα της αγοράς.

Αίφνης, αποφασίζει να βάλει λουκέτο στα 5 πρώτα καταστήματα ενώ φήμες κάνουν λόγο για άλλα 5 έως το τέλος του έτους και ακόμη 20 την επόμενη χρονιά, εφόσον δεν βελτιωθεί η κατάσταση.

Μιλώντας στο Mega ο κ. Μονεμβασιώτης είπε ότι προβαίνει σ’ αυτή την ενέργεια γιατί οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων που νοικιάζει είναι αδιάλλακτοι.

Όπως αναφέρει έχει ζητήσει μείωση μισθωμάτων τουλάχιστον 20% αλλά λίγοι είναι εκείνοι που ανταποκρίνονται.

Τονίζει επίσης ότι έχει μειωθεί δραματικά ο τζίρος καταστημάτων στα δυτικά και στα νότια προάστια.

«Θα μείνουν άνεργοι 50-65 άτομα, κάποιους θα τους απορροφήσουμε», είπε ο κ. Μονεμβασιώτης, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει πλέον τι του ξημερώνει, ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι φήμες για περισσότερα λουκέτα.

Υπενθυμίζεται ότι η αλυσίδα διαθέτει 110 καταστήματα και απασχολεί 1.750 εργαζόμενους.

Ο κ. Μονεμβασιώτης επισημαίνει ότι ο κοροναϊός προκάλεσε τεράστια προβλήματα γιατί δεν υπάρχει κατανάλωση από τους τουρίστες ενώ μειώθηκε και η κίνηση λόγω της τηλεργασίας πολλών εργαζόμενων.

Η ουσία, όμως, είναι ότι ο πολυπράγμων επιχειρηματίας και μεγαλομέτοχος του Απόλλωνα Σμύρνης, αποφασίζει να μη βάλει το χέρι στην τσέπη και να στηρίξει την επιχείρηση εν μέσω της κρίσης, κι επιλέγει την εύκολη λύση του λουκέτου που και ανέργους αφήνει πίσω του και ανησυχία προκαλεί ευρύτερα στην αγορά και την οικονομία.

Απορία γεννά πάντως το γεγονός ότι κάποιοι επικαλούνται πτώση του τζίρου στο ψωμί καθώς πρόκειται για προϊόν που πάντα έχει ζήτηση και για του λόγου το αληθές ανοίγουν συνεχώς φούρνοι σε όλη την Ελλάδα.

Ενδεχομένως, λανθασμένες επιλογές της «Βενέτης» και κυρίως συμφωνίες για υψηλά ενοίκια σε άλλες εποχές, οδήγησαν την κατάσταση σε αδιέξοδο.

Η ιστορία των φούρνων

Η ιστορία των φούρνων Βενέτη, που έφτασε να παράγει 10 τόνους ψωμί την ημέρα και να φτιάχνει φαγητά σαν εστιατόριο, ξεκινά το 1948. Το 1972, σε ηλικία 24 ετών, ανέλαβε την επιχείρηση ο Μπάμπης Βενέτης.
Τρία χρόνια μετά άνοιξε ο πρώτος καινοτόμος για την εποχή του φούρνος στην οδό Τατοΐου, που αποτελεί σημείο αναφοράς ακόμα και σήμερα.

Το 1989 ο φούρνος Βενέτη παρήγαγε 60 διαφορετικές ποικιλίες ψωμιού, ενώ την ίδια χρονιά επέλεξε να αναπτύξει το δίκτυό της, όχι μόνο με ιδιόκτητα καταστήματα, αλλά χρησιμοποιώντας και τη μέθοδο του franchising. Το 1994 λειτουργεί το πρώτο κατάστημα franchise και το 1995 δημιουργείται η νέα μονάδα παραγωγής στη Λυκόβρυση, με 14.000 τ.μ. χώρους παραγωγής που πληρούν τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές ποιότητας.

Το 2009 η ανάπτυξη συνεχίστηκε, με την προσθήκη καταστημάτων καφέ μέσα στα καταστήματα, συνδυάζοντας το φούρνο, το ζαχαροπλαστείο αλλά και το κατάστημα που μπορεί κάποιος να πιει τον καφέ του.

Στην πορεία δημιουργήθηκαν τρία concepts Βενέτη, τα Βενέτη Food Hall, τα Βενέτη 1948 και τα κλασσικά Βενέτη, που διαθέτουν περισσότερα από 1.500 προϊόντα από την αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική. Σταθμός στη πορεία της εταιρείας αποτέλεσε η απόκτηση και η λειτουργία του εμβληματικού κτηρίου του ΝΕΟΝ στην Ομόνοια, όπου λειτούργησε ένα από τα μεγαλύτερα αρτοποιεία της Ευρώπης.

Ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης απέκτησε το 2002 το πλειοψηφικό πακέτο της αλυσίδας ενώ αποφάσισε να μπει και στον ποδόσφαιρο αποκτώντας τον ιστορικό Απόλλωνα Σμύρνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα