Βοτανικός και Ολυμπιακός

Μικρή, αρχική συμβολή στον αναπτυσσόμενο προβληματισμό για το σχέδιο ανάπλασης του Βοτανικού και τη «Μεγάλη Παναθηναϊκή Πολιτεία» που ετοιμάζεται να κατασκευαστεί εκεί με δημόσιο, όπως αρμοδίως αφήνεται να εννοηθεί, χρήμα (Ταμείο Ανάπτυξης, Ε.Σ.Π.Α. κ.λ.π.) με τη συμμετοχή και τραπεζικών κεφαλαίων με έντονο τον δημόσιο χαρακτήρα (Πειραιώς).

Το γεγονός πως η έμπνευση και η συμφωνία του Δήμου Αθηναίων με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και την Π.Α.Ε. πάσχουν σημαντικά τόσο στο πεδίο της «τίμιας ανταλλαγής» όσο και

σε αυτό της χρηματοδότησης του έργου δεν σημαίνει πως ο Παναθηναϊκός δεν «δικαιούται» της κρατικής ή της αυτοδιοικητικής μέριμνας για να καλύψει τις ανάγκες του σε σύγχρονες,
ασφαλείς και λειτουργικές υποδομές.

Οι ενστάσεις που αφορούν στη δήθεν ιδιοκτησία του γηπέδου της Λεωφόρου και στην «ανταλλαγή του» με ίσης αξίας έκταση και κατασκευές στον Βοτανικό είναι καταγεγραμμένες και δεν παραλείπονται.

Η υπόθεση «project Βοτανικός» για τον Παναθηναϊκό και ειδικά η κάλυψη όλων των απαιτήσεων του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού (πέραν της Π.Α.Ε. με το γήπεδο) ανοίγουν, είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι, το δρόμο για να προκύψουν σύντομα «ένας, δυο, τρεις πολλοί Βοτανικοί» για λόγους ισότητας και ισοτιμίας μεταξύ των ομάδων, ειδικά εκείνων που είναι πραγματικά «μεγάλες», δηλαδή αναφέρονται σε πολύ μεγάλα πληθυσμιακά, οικονομικά, αθλητικά και πολιτικά μεγέθη στη χώρα.

Τι θέλω να πω; Απλά, πως αμέσως μετά τον Παναθηναϊκό χρειάζεται να πάρει σειρά στην άμεση δημόσια χρηματοδότηση για την κατασκευή σύγχρονων, ασφαλών και λειτουργικών γηπεδικών υποδομών ο Ολυμπιακός και ειδικά ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός.

Τα δεδομένα στους τομείς των γηπεδικών υποδομών για την ομάδα του Πειραιά, τη μεγαλύτερη (αντικειμενικά) αθλητική πραγματικότητα στη χώρα και με τεράστιες διεθνείς επιτυχίες, είναι γνωστά και … απαράδεκτα.

Ο Ολυμπιακός δεν έχει κανένα δικό του γήπεδο σε κανένα σπορ. Περιφέρεται «από χωρίου εις χωρίον», από γυμναστηρίου σε γυμναστήριο και από κολυμβητηρίου σε κολυμβητήριο χωρίς να διαθέτει δικές του αποκλειστικά εγκαταστάσεις, άρα χωρίς καμία πρακτική δυνατότητα να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις ομάδες του και να σχεδιάσει το μέλλον τους σε όλα τα επίπεδα. Χωρίς την ευκαιρία που του δίνουν τα σύγχρονα και λειτουργικά γήπεδα να αυξήσει τα ετήσια έσοδα του, να εκτινάξει τις χορηγίες, να διαχειριστεί Αυτές τις οικονομικές μονάδες όπως πολύ καλά γνωρίζει να κάνει με τη δυναμική του κόσμου του.

Ο λόγος γίνεται για ομάδες που είναι πρωταθλήτριες Ευρώπης, που μετέχουν σχεδόν κάθε χρόνο σε τελικές φάσεις, που αναδεικνύονται για δεκαετίες συνεχώς πρωταθλήτριες στη χώρα, που μονοπωλούν πρωταθλήματα και κύπελλα, που παράγουν, υπό κωμικές συνθήκες, Ολυμπιονίκες και παγκόσμιους πρωταθλητές, που διαμορφώνουν σε ετήσια βάση την ίδια την ελληνική αθλητική πραγματικότητα.

Εννοείται, πως στο πακέτο μπορούν εύκολα να ενταχθούν η Π.Α.Ε. και η Κ.Α.Ε. Ολυμπιακός (κατά το παράδειγμα του Βοτανικού), δηλαδή να προκύψει, σε συνεργασία και συνεννόηση με την κυβέρνηση και την πολιτεία γενικώς, μια «Ολυμπιακή Πολιτεία» σε χώρους που είτε υπάρχουν ήδη και έχουν μαρκαριστεί, είτε μπορούν να βρεθούν εύκολα στην περί τον Πειραιά Αττική.

Η λογική και η φιλοσοφία του εγχειρήματος είναι ακριβώς η ίδια, αθλητικά δεν είναι πολύ περισσότερο εύκολη στη δικαιολόγηση της με δεδομένη την ερυθρόλευκη υπεροχή σε όλα τα βασικά «εθνικά σπορ» εδώ και πολλά χρόνια.

Η κυβέρνηση χρειάζεται να κινηθεί γοργά και να καλέσει τον Ολυμπιακό, ως οικογένεια εννοείται, να μιλήσει μαζί του και να εκδηλώσει το ενδιαφέρον της.

Υπάρχουν και άλλες ομάδες που «δικαιούνται» ανάλογης προσοχής; Είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρχουν ή να προκύψουν. Εννοείται, ότι απαιτείται να γίνει το ίδιο σε όλες τις ανάλογες, εθνικής εμβέλειας, περιπτώσεις αθλητικών συλλόγων που είναι ευρείας αποδοχής από την αθλητική οικογένεια και την κοινωνία γενικώς.

Ότι ο Ολυμπιακός είναι πρώτη προτεραιότητα δεν συζητείται. Προκύπτει με τις πιο απλές αναφορές στις αθλητικές επιτυχίες των τελευταίων δεκαετιών σε όλα τα σπορ και στο μερίδιο του Ολυμπιακού στις επιτυχίες αυτές εντός και εκτός (κυρίως) συνόρων. Βούληση απαιτείται και μια απλή πρόσκληση για συζήτηση.

Τα υπόλοιπα θα βρεθούν σίγουρα στο δρόμο! Έτσι όπως άνοιξε ο δρόμος τώρα με τον Βοτανικό, όλα πλέον είναι πιο εύκολα!

Keywords
Τυχαία Θέματα