Βουλή – ν/σ για διαδηλώσεις: Αντιδράσεις από φορείς και συνδικάτα

15:53 2/7/2020 - Πηγή: To10.gr

Αντιδράσεις, ενστάσεις αλλά και προτάσεις διατυπώθηκαν από τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς, που κλήθηκαν από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, να εκφέρουν γνώμη επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις».

Τα συνδικάτα δεν στρέφονται κατά της κοινωνίας

Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ τόνισαν την ανάγκη ευρύτερου διαλόγου επί της κυβερνητικής πρωτοβουλίας ενώ επικέντρωσαν

την κριτική τους στη διάταξη για απόδοση δυσβάσταχτων ευθυνών στους «οργανωτές» των διαδηλώσεων.

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων των αστυνομικών υπαλλήλων ΠΟΑΣΥ και ΠΟΑΞΙΑ πρότειναν την εμπλοκή εισαγγελικής αρχής στη λήψη απόφασης για απαγόρευση συνάθροισης. Την απόσυρση του νομοσχεδίου, ως ανάχωμα στην προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ζήτησαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας συνταξιούχων ΙΚΑ και του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Ξενοδοχείων ν. Αττικής.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος σημείωσε ότι τα συνδικάτα λειτουργούν εντός πλαισίων, δεν επιδιώκουν τη διατάραξη της κοινωνικής ζωής και δεν στρέφονται κατά της κοινωνίας αλλά κατά των αντεργατικών πολιτικών και εργοδοτικών αυθαιρεσιών.

Για το νομοσχέδιο, είπε ότι εισήχθη κατά το διάστημα του αποκλεισμού, λόγω της πανδημίας, ότι αγνοήθηκε από την κυβέρνηση ο κοινωνικός και πολιτικός διάλογος ενώ οι διατάξεις του νομοσχεδίου μπορούν να εφαρμοστούν από συνδικάτα με μεγάλες οργανωτικές δυνατότητες αλλά θα υπάρξουν προβλήματα για μικρότερες οργανώσεις.

Για την πρόβλεψη του οργανωτή της εκδήλωσης, είπε ότι πάντα υπάρχουν εκπρόσωποι από τη ΓΣΕΕ για τις συγκεντρώσεις και πορείες, αλλά εάν αναδεχόμασταν τις ευθύνες που προβλέπει το νομοσχέδιο, «πολλοί από μας θα ήμασταν ισόβια φυλακή για πράξεις και γεγονότα που δεν ευθυνόμαστε ουδόλως». Επίσης, ζήτησε την απαγόρευση χρήσης χημικών και πρόνοια για τις «αντισυγκεντρώσεις».

Ευκαιρία προβοκάτσιας

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Ιωάννης Πάιδας έθεσε επίσης θέμα «οργανωτή»: Του χρεώνεται ευθύνη για τυχόν απώλεια ζωής, φθορές περιουσίας και σωματικής ακεραιότητας. Δεν είναι δυνατό να δίνουμε σε άτομα ή μεμονωμένες ομάδες την ευκαιρία προβοκάτσιας. Τα άτομα αυτά, γνωρίζοντας ποιος είναι ο «οργανωτής» μπορεί να σπάσουν βιτρίνες και μετά να ασκηθεί δίωξη στον «οργανωτή». Η σχετική διάταξη πρέπει να αφαιρεθεί, αλλιώς θα είμαστε συνεχώς στα δικαστήρια με κίνδυνο για φυλάκιση και για την οικογενειακή μας περιουσία, είπε ο κ. Πάιδας.

Θετική εξέλιξη

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Γρ. Γερακαράκος, ο οποίος παρατήρησε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε απαγορευθεί συγκέντρωση της Ομοσπονδίας των Αστυνομικών στα Εξάρχεια, είπε ότι πρέπει να προβλεφθεί εμπλοκή της εισαγγελίας και της αυτοδιοίκησης όταν συντρέχουν λόγοι απαγόρευσης μιας συνάθροισης.

Ως θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αξιωματικών της ΕΛΑΣ (ΠΟΑΞΙΑ) Γιάννης Κατσιαμάκας τη θέσπιση κανόνων για τις συναθροίσεις: Η αστυνομία ήταν όμηρος της ασάφειας σε νομοθετικό επίπεδο, και, όπως και να λειτουργούσε, έπρεπε να απολογείται είπε ο κ. Κατσιαμάκας. Τάχθηκε δε, και αυτός υπέρ της εμπλοκής της εισαγγελίας όταν αποφασίζεται η απαγόρευση διαδήλωσης.

Κοινωνικός αυτοματισμός

Ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ είπε ότι οι κυβερνήσεις, που μας τσάκισαν τα δικαιώματα και μας στέρησαν από το εισόδημά μας, έχουν κάθε λόγο να μην θέλουν διαδηλώσεις. Όπως σημείωσε, αυτοί που ευθύνονται για τον «θάνατο του εμποράκου», την ανεργία και τη φτώχεια, έρχονται με τη θεωρία του κοινωνικού αυτοματισμού, να φορτώσουν στους αγώνες των εργαζομένων την πολιτική τους. Τόνισε επίσης ότι το εργατικό-λαϊκό κίνημα πολλές φορές, στην πράξη, κατάργησε αντεργατικούς νόμους και ότι το ίδιο θα κάνει και πάλι αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει, αλλά ψηφίσει το νομοσχέδιό της.

Θα μείνει στα χαρτιά

Τέλος, ο Γιώργος Στεφανάκης πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Ξενοδοχείων ν. Αττικής, είπε ότι κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να μπει στη διαδικασία συζήτησης για το πως θα του επιβάλει η κυβέρνηση τους όρους για να διεκδικήσει, να αγωνιστεί και να παλέψει για τα δικαιώματά του. «Εμείς (οι εποχικοί εργαζόμενοι) που καλούμαστε να ζήσουμε σήμερα με 9 ευρώ την ημέρα, θα πάρουμε την άδεια από αυτόν που μας καταδίκασε σε αυτή την εξαθλίωση εάν θα διαδηλώσουμε ή όχι για μια ζωή με αξιοπρέπεια» αναρωτήθηκε ο κ. Στεφανάκης.

Για να έρχεται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σε αυτή τη φάση, είναι προφανές ότι θα έρθουν ακόμα πιο σκληρά νομοσχέδια σε βάρος των εργαζομένων είπε ο κ. Στεφανάκης εκτιμώντας ότι η νομοθετική ρύθμιση «θα μείνει στα χαρτιά».

Keywords
Τυχαία Θέματα