11.500 κλεμμένα αρχαία αντικείμενα θα επιστραφούν στην Αίγυπτο και στο Ιράκ

Τα αντικείμενα αποτελούν μέρος της συλλογής του Αμερικανού μεγιστάνα Steve Green, ιδρυτή και ιδιοκτήτη του Μουσείου της Βίβλου στην Ουάσιγκτον.

Ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες αρχαιοτήτων στις Η.Π.Α., του οποίου η συλλογή πιστεύεται ότι αξίζει περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο των Αρχών και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας με ντροπιαστικές συνέπειες. Ο Steve Green, γόνος μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας και ιδιοκτήτης

της αλυσίδας καταστημάτων Hobby Lobby, διέθεσε από το 2009 μέχρι σήμερα τεράστια ποσά για να συγκεντρώσει τη συλλογή του, η οποία περιλαμβάνει κυρίως αρχαιότητες από την περιοχή της Μεσοποταμίας και της Μέσης Ανατολής γενικότερα. Μέρος αυτής της συλλογής εκτίθεται στο Μουσείο της Βίβλου στην Ουάσιγκτον, ιδιοκτησίας του ιδίου.

Όμως, οι πρακτικές που μεταχειρίστηκε ο Green για να αποκτήσει όλα αυτά τα αντικείμενα έγιναν σύντομα αντικείμενο έρευνας. Εκθέματα μεγάλης αξίας αποδείχθηκε ότι δεν συνοδεύονταν από τα απαραίτητα έγγραφα κυριότητας, άλλα ήταν αποδεδειγμένα προϊόντα κλοπής και κάποια, αποσπάσματα από τα περίφημα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, αποδείχθηκαν «μαϊμούδες» κατασκευασμένες από σολόδερμα ρωμα.

Μάλιστα, το 2017, ο συλλέκτης υποχρεώθηκε να επιστρέψει 5.500 κομμάτια στο Ιράκ, όταν αποδείχθηκε ότι οι πολύτιμες επιγραφές σε σφηνοειδή γραφή είχε εξαχθεί παράνομα από τη χώρα και στη συνέχεια είχαν εισαχθεί στις Η.Π.Α. ως δείγματα από πλακάκια. Την καταδίκη τότε συνόδευε και ένα πρόστιμο 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ένα χρόνο αργότερα, το 2018 το Μουσείο της Βίβλου υποχρεώθηκε να επιστρέψει 13 αρχαίους παπύρους όπου αναγράφονται αποσπάσματα από τη Βίβλο, στην βιβλιοθήκη Sackler της Οξφόρδης. Για την κλοπή των παπύρων κατηγορήθηκε ο Dirk Obbink, διδάσκων στο τμήμα Κλασικών Σπουδών του πανεπιστημίου, ο οποίος τους πούλησε στον επιχειρηματία.

Ακολούθησε η αποκάλυψη των πλαστών Χειρόγραφων της Νεκράς Θάλασσας και τώρα η επιστροφή των 11.500 αντικειμένων, τα οποία οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι προέρχονται από λεηλασίες και λαθρανασκαφές.

Όμως, ακόμα και αυτή η κίνηση καλής θέλησης δεν φαίνεται να καθησυχάζει τους επιστήμονες. Όπως δήλωσε η διακεκριμένη παπυρολόγος Roberta Mazza στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Βιβλικών Μελετών, οι οικογένεια Green διοχέτευσε εκατομμύρια στο παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων χωρίς να έχει ιδέα για την ιστορία, τα υλικά χαρακτηριστικά, την πολιτισμική αξία, την ευαισθησία και τα προβλήματα των αντικειμένων, διαπράττοντας ένα πραγματικό έγκλημα εναντίον του πολιτισμού και της γνώσης.

Η επιγραφή στην φωτογραφία συγκαταλέγεται στα εκθέματα που θα επιστραφούν. Πρόκειται για απόσπασμα από το φημισμένο Έπος του Γκιλγκαμές, σε σφηνοειδή γραφή.

Keywords
Τυχαία Θέματα