Black Lives Matter: Η ζωή των μαύρων του Χάρλεμ σε 5 βιβλία

Τα γεγονότα που συνταράζουν τις τελευταίες ημέρες τις Η.Π.Α. έχουν τις ρίζες τους σε δεκαετίες φυλετικών διακρίσεων, φτώχιας και βίας που αποτυπώνονται με εκπληκτικό τρόπο στα βιβλία των 5 συγγραφέων που σας προτείνουμε.

Οι φυλετικές διακρίσεις στην Αμερική εκτείνονται και στη λογοτεχνία. Η διαπίστωση αυτή δεν είναι καινούργια. Δεν είναι μόνο ο αποκλεισμός των Αφροαμερικανών συγγραφέων από την «κούρσα» για το Great American Novel, το μυθιστόρημα που συμπυκνώνει όσο κανένα άλλο το πνεύμα της Αμερικής. Είναι και το γεγονός ότι το μείζον ζήτημα των φυλετικών σχέσεων δεν υπάρχει στα περισσότερα

έργα.
Εξαίρεση αποτελεί ο «Αόρατος άνθρωπος» του Ραλφ Έλισον, η ιστορία ενός μαύρου που οι συμπολίτες του αρνούνται να αναγνωρίσουν την ανθρώπινη υπόστασή του, το οποίο πήρε τη θέση του με καθυστέρηση δεκαετών ανάμεσα στα κορυφαία έργα της αμερικανικής πεζογραφίας.

Τα βιβλία που διαλέξαμε για εσάς είναι γραμμένα σε διαφορετικές περιόδους. Οι μαύροι ήρωες είναι είτε γεννημένοι στο Χάρλεμ είτε μετανάστες, προερχόμενοι από τις πολιτείες του νότου ή την Αφρική, οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο στην μαύρη γειτονιά του Μανχάταν. Όμως, ούτε ένας από αυτούς δεν απέφυγε την κοινή μοίρα των μαύρων της Αμερικής: φτώχια, ταπείνωση και βία.

Χαμός στο Χάρλεμ, Chester Himes, εκδόσεις Άγρα
Χάρλεμ, δεκαετία του ’50. Άνθρωποι στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες σε δωμάτια άθλιων πολυκατοικιών που έχουν προ πολλού απωλέσει την πίστη τους στον Θεό και στον συνάνθρωπο. Η βία είναι η μοναδική γλώσσα που γνωρίζουν – το διαβατήριό τους για μια καλύτερη ζωή ή έναν απότομο θάνατο. Ανάμεσα στους «αθλίους» του Χάρλεμ, δύο μαύροι αστυνόμοι, ο Μακάβριος Εντ και ο Νεκροθάφτης Τζόουνς καλούνται να επιβάλουν τον νόμο της λευκής εξουσίας.
Του ίδιου συγγραφέα: «Μπαμπάκι στο Χάρλεμ» (εκδόσεις Άγρα), «Οι ωραίοι δολοφόνοι» (εκδόσεις Γαβριηλίδης)

Το κουαρτέτο του Χάρλεμ, James Baldwin, εκδόσεις Πόλις
Τέσσερις νεαροί μαύροι μουσικοί, μεταξύ των οποίων ο μετέπειτα διάσημος «Αυτοκράτορας της σόουλ» Άρθουρ Μοντάνα, ξεκινούν από το Χάρλεμ της δεκαετίας του ’40 για να κατακτήσουν τον κόσμο με όχημα το πάθος τους για τα γκόσπελ. Τριάντα χρόνια αργότερα, όταν ο Άρθουρ θα βρεθεί νεκρός στο Λονδίνο, ο αδελφός του, ο Χαλ, επιστρέφει στο παρελθόν για να αφηγηθεί την ιστορία της περιπλάνησης των ηρώων από τη Νέα Υόρκη ως το Παρίσι και από τον αμερικανικό Νότο ως την Αφρική και την Κορέα.

Αόρατος άνθρωπος, Ραλφ Έλισον, εκδόσεις Κέδρος
Η απίστευτη ιστορία ενός ανθρώπου που είναι αόρατος «απλά επειδή οι άνθρωποι αρνούνται να με δουν». Εκδομένο το 1952, σε μια οριακή περίοδο για την αμερικανική κοινωνία, κατά τη διάρκεια της οποίας η χώρα βίωνε δραματικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, το μυθιστόρημα του Ραλφ Έλισον αφηγείται τις περιπέτειες του ανώνυμου Αφροαμερικανού ήρωα - από την αποβολή του από ένα κολέγιο του Νότου ως την εμπλοκή του στην τρομερή φυλετική εξέγερση του Χάρλεμ - που υπερβαίνουν κατά πολύ την ιστορία ενός απλού ανθρώπου.

Ιδού οι ονειροπόλοι, Imbolo Mbue, εκδόσεις Κέδρος
Ο Γιέντε Γιόνγκα, μετανάστης από το Καμερούν που ζει στο Χάρλεμ μαζί με τη σύζυγό του Νένι και τον εξάχρονο γιο τους, δεν πιστεύει στην τύχη του όταν το φθινόπωρο του 2007 προσλαμβάνεται ως σοφέρ του Κλαρκ Έντουαρντς, ανώτερου διευθυντικού στελέχους της Lehman Brothers. O Κλαρκ ζητά από τον Γιέντε ακρίβεια, διακριτικότητα και αφοσίωση, και ο Γιέντε είναι πρόθυμος να σεβαστεί τις επιθυμίες του εργοδότη του. Όταν η Σίντι, η γυναίκα του Κλαρκ, προτείνει στη Νένι να εργαστεί το καλοκαίρι στην εξοχική κατοικία των Έντουαρντς στα Χάμπτονς κι εκείνη δέχεται, οι δύο οικογένειες έρχονται πιο κοντά.

Η κυρία τραγουδάει τα μπλουζ – Αυτοβιογραφία, Μπίλλυ Χόλιντευ &William Dufty, εκδόσεις Άγρα
«Όλες οι Κάντιλακ και οι μινκ γούνες - και είχα πολλές στη ζωή μου - δεν μπορούν να με κάνουν να τα ξεχάσω. Και σε όλα αυτά τα μέρη , κι απ' όλο αυτό τον κόσμο, ό,τι έμαθα τα λένε τούτες οι δυο λέξεις. Πρέπει να 'χεις φαΐ να φας, πρέπει να 'χεις λίγη αγάπη στη ζωή για να ανεχτείς του καθενός το συναξάρισμα για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεσαι σωστά. Αυτό που είμαι κι αυτό που θέλω απ' τη ζωή, σ' αυτά τα λόγια κλείνεται».

Keywords
Τυχαία Θέματα