Debate ΣYΡΙΖΑ: Τα «παρατράγουδα», οι μεγάλες στιγμές του Γκλέτσου και τα «συντροφικά μαχαιρώματα»

Το debate των υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ είχε μπόλικη δόση σουρεαλιστικής διάστασης.

Σαν να έχει μείνει από… μπαταρία ο ΣΥΡΙΖΑ. Το debate των «4», στην τελική ευθεία για την εκλογή νέου προέδρου, αν και «ξέφυγε» και «ξεχείλωσε» το «στενό κουστούμι» των κανόνων της τηλεμαχίας, αποδείχτηκε άνευρο και φλύαρο. Δεδομένα δεν κατάφερε να κάνει σοφότερους όσους ανέμεναν, είτε με πραγματικό ενδιαφέρον, είτε με περιέργεια, να μάθουν τι νέο έχουν να προτείνουν οι

υποψήφιοι πρόεδροι για το τιμόνι της Κουμουνδούρου.

Την ίδια στιγμή περίσσευαν τα «μαργαριτάρια», δίνοντας κάμποση δόση σουρεαλιστικής διάστασης στο debate, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί πολλαπλά «τραύματα», έχει διχαστεί πολλαπλά και δεν ξέρει ούτε καν για πόσο καιρό θα βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τον όρισαν οι ψηφοφόροι στην εθνική κάλπη του 2023. Έμοιαζε παράδοξο το γεγονός ότι οι «4» προσπάθησαν να παρουσιάσουν μια εικόνα ενός ΣΥΡΙΖΑ «καθαγιασμένου» από την απομάκρυνση του Στέφανου Κασσελάκη, μιας Κουμουνδούρου που βρίσκεται μπροστά σε μια «αναγέννησή» της.

Έτσι άρχισαν να ξετυλίγουν τα «οράματα» τους για τον «αυριανό» ΣΥΡΙΖΑ, να τοποθετούνται για τα ζητήματα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και την κλιματική κρίση, να καλούν τους πολίτες, μέλη ή φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να προσέλθουν την Κυριακή στις εσωκομματικές κάλπες για την ανάδειξη του νέου αρχηγού. Αλλά, ακόμα και έτσι οι διαφορετικές στρατηγικές και οι οπτικές που έχουν για τον «δικό τους ΣΥΡΙΖΑ» δεν κρύφτηκαν παρά το καλό και πολιτισμένο κλίμα της συζήτησης από το οποίο έλειψαν οι εντάσεις και οι αψιμαχίες.

Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης λειτούργησε περισσότερο, ώστε έτσι και αυτή την ύστατη ώρα οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθήσουν να διασώσουν ότι μπορούν από αυτό που απέμεινε εντός των κομματικών τειχών. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τους βασικούς αντιπάλους, όπως φάνηκε και από την τηλεοπτική συζήτηση, Σωκράτη Φάμελλου και Παύλου Πολάκη να ανταλλάξουν «μπηχτές» και υπονοούμενα. Με τον Φάμελο να στιγματίζει τη στάση του Πολάκη που δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και τον Πολάκη να επιμένει στη θέση του.

Ο Παύλος Πολάκης ήρθε προετοιμασμένος θέλοντας να περάσει μια εικόνα ανθρώπου που έχει την πολιτική εμπειρία και τις προτάσεις για τη χώρα και τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια καταφανή προσπάθεια να ξεκόψει από το «βαρύ» παρελθόν του, ενώ οι αντίπαλοι του στην κούρσα ηγεσίας φρόντιζαν να του υπενθυμίζουν πως ήταν εκείνος που έφερε τον Κασσελάκη και τον έκανε αρχηγό του κόμματος.

Ο Σωκράτης Φάμελλος επιχείρησε να καλλιεργήσει μια απόλυτα θεσμική και μετριοπαθή εικόνα, επενδύοντας στο κυβερνητικό του παρελθόν και στη θέση του στο τιμόνι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς, ωστόσο, να μπορέσει να κάνει τη διαφορά σε σχέση με τα ήδη γνωστά για την πολιτική του παρουσία.

Ο Απόστολος Γκλέτσος έδειχνε ότι δεν είναι ένας επαγγελματίας πολιτικός, έχοντας έντονο το αυθόρμητο στοιχείο αλλά και «μαγκωμένος» λόγω της έλλειψης πολιτικής τεχνογνωσίας.

Ο Νικόλας Φαραντούρης προσπάθησε να επενδύσει στην ίδια του την εικόνα, προβάλλοντας το προφίλ ενός υποψηφίου που έχει επεξεργαστεί όλα τα θέματα και έχει απαντήσεις για τα πάντα αλλά η αυτοπεποίθηση του μπροστά στις κάμερες δεν τον γλίτωσε από το στενό μαρκάρισμα που δέχτηκε από τους συνυποψηφίους του που του τόνισαν ότι μόλις πριν από λίγους μήνες εξελέγη ευρωβουλευτής και τώρα διεκδικεί την αρχηγία του κόμματος κατά το προηγούμενο του Χάρη Δούκα στο ΠΑΣΟΚ.

Debate ΣΥΡΙΖΑ: Οι στιγμές

«Έχουμε 5.000 ανεμογεννήτριες και ξέρετε πόσο ρεύμα βγάζουν; Μηδέν. Διότι δεν έχουν βάλει ακόμη μπαταρίες», υποστήριξε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Γκλέτσος. Ο Παύλος Πολάκης έσπευσε να διορθώσει τον Απόστολο Γκλέτσο και του είπε πως δεν αποθηκεύουν, όχι ότι δεν έχουν μπαταρίες, με τον Γκλέτσο να παρατηρεί πως «δεν αποθηκεύεται και δεν χρησιμοποιείται. Μπαίνουν από τα τζάμια (τα φωτοβολταϊκά), όχι από τις ανεμογεννήτριες».

Την πρόταση να γίνει «πράσινος» ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο κόκκινο» έκανε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φαραντούρης, κατά τη διάρκεια του debate. «Το σχέδιό μου βασίζεται σε συγκεκριμένους άξονες», είπε ο Φαραντούρης και εξήγησε: «Πρότεινα μία εταιρεία συμμετοχών για "Αυγή" και "Κόκκινο". Πρότεινα το "Κόκκινο" να πάρει μία οικολογική διάσταση, ώστε να έρθουν χρήματα από την ΕΕ».

Απαντώντας ο Απόστολος Γκλέτσος σχετικά με την επίμαχη τοποθέτησή του για το θέμα με τις ιερόδουλες που είχε προκαλέσει αίσθηση σημείωσε πως «όταν αυτό κατ’ αρχήν ετέθη, διότι εκεί που είμαι στην αντιπολίτευση, στη Στερεά Ελλάδα, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι και υπάρχει ζήτημα διότι όταν φέρνεις τέτοιους ανθρώπους -μιλάω για τις συμφωνίες εργατών, οι οποίοι έρχονται νόμιμα μεταξύ κρατών- για να εργαστούν πρέπει, όταν φέρνεις νέους ανθρώπους να νοιάζεσαι και για τη σεξουαλικότητα τους. Αλλιώς υπάρχουν ζητήματα. Οπωσδήποτε πρέπει να το κάνεις αυτό. Είναι κάτι το οποίο θα το βρεις μπροστά σου. Το έχουμε δει και μακάρι να να λυθεί και να μην το ξαναδούμε. Πρέπει όμως όταν είσαι και εκεί και είσαι και και θέλεις να κυβερνήσεις, να τα σκέφτεσαι όλα».

Κατά τη διάρκεια του debate απαντώντας ο Παύλος Πολάκης σε ερώτηση γιατί δεν είχε ερευνήσει νωρίτερα το πόθεν έσχες Κασσελάκη σημείωσε πως «δυστυχώς εμπιστευτήκαμε ανθρώπους που μας τον γνώρισαν και ήταν και μέσα στον τομέα διαφάνειας» και πρόσθεσε:

«Ο λόγος που έψαξα, ο λόγος που με έκανε να αλλάξω άποψη σε σχέση με το αν θα κατέβει υποψήφιος ο κ. Κασσελάκης ήταν η τρομερή δήλωση του πατέρα του, ότι ναι, χρωστάω 4 εκατομμύρια αλλά αυτά είναι σε μία λιβεριανή εταιρεία, μόνο που σε αυτή την εταιρεία είναι αυτός και η σύζυγός του μέτοχοι», ανέφερε ο Παύλος Πολάκης. Κατέληξε λέγοντας πως «προφανώς θα έπρεπε να έχει ψαχτεί και τότε που κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής αλλά δυστυχώς εμπιστευτήκαμε ανθρώπους που μας τον γνώρισαν και ήταν και μέσα στον τομέα διαφάνειας».

Keywords
Τυχαία Θέματα