Drill, baby, drill: Η πολιτική Τραμπ στην ενέργεια βάζει «φωτιά» στην Ε.Ε. - Επιστροφή των ΗΠΑ σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Ο Ντόναλντ Τραμπ αλλάζει ριζικά την ενεργειακή πολιτική και στέλνει τελεσίγραφο στην Ευρώπη. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ χρειάστηκε μόλις λίγες ώρες για να καταστήσει σαφές πως το «πράσινο» απουσιάζει από την κυβερνητική του ατζέντα. Τα πρώτα διατάγματα που υπέγραψε μετά την ορκωμοσία του αφορούσαν - μεταξύ άλλων - στη ριζική αναμόρφωση της ενεργειακής πολιτικής των ΗΠΑ.

Υπό τον Ντόναλντ Τραμπ η Αμερική επιστρέφει στα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο και φυσικό αέριο). Το κεντρικό

σύνθημα είναι ένα: Τέλος ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής, εξορύξεις και πάλι εξορύξεις! Επεφύλασσε δε και μια υπενθύμιση του τελεσίγραφου προς την ΕΕ: «Αγοράστε περισσότερο αμερικάνικο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, διαφορετικά έρχονται δασμοί».

Ορυκτά καύσιμα για να γίνει η Αμερική «Μεγάλη Ξανά»

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε πως τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του οράματός του για την ευημερία στις ΗΠΑ και την καταπολέμηση του πληθωρισμού, καθώς οι υψηλές τιμές της ενεργείας έχουν επιπτώσεις σε κάθε πτυχή της οικονομίας. Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ βρίσκονται στο κατώφλι μιας πρωτοφανούς ζήτησης για ενέργεια που συνδέεται με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και με την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής.

«Τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας μας προσφέρουν ένα απαράμιλλο πλεονέκτημα», τόνισε και πρόσθεσε: «Έχουμε κάτι που κανένα άλλο έθνος δεν θα έχει ποτέ: Τη μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου από οποιαδήποτε χώρα στη Γη. Και θα τα χρησιμοποιήσουμε». «Θα μειώσουμε τις τιμές, θα γεμίσουμε ξανά τα στρατηγικά μας αποθέματα, μέχρι την κορυφή, και θα εξάγουμε αμερικανική ενέργεια σε όλο τον κόσμο», ανέφερε στην ομιλία του.

«Πράσινη ατζέντα»… τέλος

Οι κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ καταδεικνύουν την πρόθεσή του να καταργήσει όλες τις πολιτικές της εποχής Μπάιντεν που αποσκοπούσαν στον περιορισμό των ορυκτών καυσίμων και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Προφανώς πολλές από τις ενέργειές του ενδεχομένως να καταλήξουν προς κρίση στην ομοσπονδιακή Δικαιοσύνη εξαιτίας του οικονομικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους, αλλά το σχέδιο είναι ξεκάθαρο και οι προτεραιότητες δεδομένες.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και στο προσκήνιο επιστρέφουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Και αυτό σκορπά χαμόγελα στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων των ΗΠΑ, η οποία εξάλλου «πόνταρε» προεκλογικά στον Τραμπ αναζητώντας περισσότερες δυνατότητες για γεωτρήσεις. Τα τρυπάνια ζεσταίνονται ξανά καθώς από την Αλάσκα μέχρι τις θαλάσσιες περιοχές κατά μήκος των ανατολικών και δυτικών ακτών των ΗΠΑ αίρονται τα εμπόδια, όπως και το πάγωμα της κυβέρνησης Μπάιντεν στις εγκρίσεις νέων μονάδων εξαγωγής LNG.

Εν γένει οι κανονισμοί που έθεταν όρια για να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη θα χαλαρώσουν ή θα τερματιστούν. Εξάλλου ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αρνητής της κλιματικής κρίσης. Περιβαλλοντικές ομάδες και πολιτικοί που υποστηρίζουν την πράσινη ατζέντα κάνουν λόγο για δώρα στους «βαρόνους του πετρελαίου» που τον βοήθησαν στην εκστρατεία του για να εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ. Και αυτό δεν απειλεί μόνο το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών, αλλά και τα συμφέροντα των ΗΠΑ, υποστηρίζουν.

Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται στα αμερικανικά σύνορα. Οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαντής αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο και η αποχώρησή τους από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, θα ακυρώσει de facto τόσο το στόχο για την διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από το 2% μέχρι τα μέσα του αιώνα, όσο και το στόχο για τη μείωση της ρύπανσης στο μισό μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Υπενθύμιση του τελεσιγράφου στην ΕΕ

Εν τω μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ, πλέον ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, υπενθύμισε το τελεσίγραφο που είχε στείλει στην ΕΕ σχετικά με την ανατροπή στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ με τη Ευρώπη το οποίο είναι ελλειμματικό. Η ΕΕ «αν θέλει να αποφύγει εμπορικούς δασμούς θα πρέπει να αγοράσει περισσότερο φυσικό αέριο και πετρέλαιο από τις ΗΠΑ», τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ορκωμοσία του. «Η διόρθωση (σ.σ. στο εμπορικό ισοζύγιο) θα γίνει είτε με δασμούς, είτε με αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου», επισήμανε.

Το πρόβλημα για την ΕΕ είναι πως το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) των ΗΠΑ, το οποίο παρουσιάστηκε ως εναλλακτική στο ρωσικό φυσικό αέριο που τερματίστηκε εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, είναι πολύ ακριβότερο και ήδη πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα πολύ υψηλό ενεργειακό κόστος. Για τον λόγο αυτό, και παρά τις κυρώσεις, η Ρωσία το 2024 ξεπέρασε εκ νέου τις ΗΠΑ στις πωλήσεις φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Προβληματισμός στην ΕΕ - «Προσοχή στην εξάρτηση από τις ΗΠΑ»

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μια ημέρα μετά την ορκωμοσία Τραμπ, υπογράμμισε πως η Ευρώπη θα πρέπει να συνεργαστεί για να αποφύγει μια παγκόσμια καθοδική κούρσα. «Οι κυρώσεις, οι έλεγχοι εξαγωγών και οι δασμοί είναι πιθανό να ενισχυθούν το επόμενο διάστημα και για να διατηρήσει η Ευρώπη την ανάπτυξή της τα επόμενα 25 χρόνια θα πρέπει να αλλάξει ταχύτητα», τόνισε από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Ανέφερε δε πως η ΕΕ, μεταξύ άλλων βημάτων, θα παρουσιάσει ένα κοινό σχέδιο για την μείωση εκπομπών άνθρακα και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. «Ενώ άλλοι ενδιαφέρονται μόνο για εξαγωγές και εξόρυξη, εμείς θέλουμε να δούμε την ευρωπαϊκή βιομηχανία να ακμάζει, επειδή αυτό είναι επίσης προς το συμφέρον μας», είπε. Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ και να συζητήσει τα κοινά συμφέροντα, δήλωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ωστόσο πως «θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αλλά και να παραμείνουμε πάντα στις αρχές μας, για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας και να υποστηρίξουμε τις αξίες μας - αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος».

Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις του απερχόμενου Καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Παρότι υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, η οποία όπως είπε είναι το κλειδί για την ειρήνη, την ασφάλεια και την οικονομική πρόοδο, τόνισε πως η Ευρώπη θα πρέπει να γίνει περισσότερο αυτάρκης και αυτοδύναμη.

Ο προβληματισμός των ευρωπαίων στην νέα αμερικανική ενεργειακή πολιτική - και όχι μόνο - αντανακλάται και στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Συγκεκριμένα προειδοποίησε την Ευρώπη να μην εξαρτάται υπερβολικά από την ενέργεια των ΗΠΑ και προέτρεψε το μπλοκ να παραμείνει ενωμένο ως απάντηση στη νέα κυβέρνηση Τραμπ. Η Ευρώπη θα πρέπει «να συναντήσει την κυβέρνηση Τραμπ με ένα απλωμένο χέρι, αλλά να μην μας κόψουν το χέρι», τόνισε σε εκδήλωση της Handelsblatt για την ενέργεια στο Βερολίνο, απαντώντας στα σχέδια του Τραμπ για το κλίμα και την ενέργεια.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καθορίσει τα δικά της συμφέροντα», δήλωσε ο Χάμπεκ, ο οποίος είναι και ο επικεφαλής υποψήφιος του Κόμματος των Πρασίνων για τις επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία στις 23 Φεβρουαρίου. Χαρακτήρισε δε «μοιραίο μήνυμα προς τον κόσμο» ότι μία από τις πρώτες επίσημες ενέργειες του Τραμπ ως προέδρου ήταν η αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. «Αυτή είναι η αρχή μιας ιστορικής αποτυχίας», τόνισε.

Ενώ χώρες σε όλο τον κόσμο εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ για να κατευνάσουν τη νέα κυβέρνηση, μια ισχυρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να σημαίνει πως «μια μορφή εκβιασμού και εξάρτησης που είχαμε με τη Ρωσία θα επαναληφθεί», σημείωσε ο Χάμπεκ και πρόσθεσε: «Σε έναν κόσμο στον οποίο οι αλυσίδες εφοδιασμού ενέργειας αξιοποιούνται για την πολιτική εξουσία, η ενεργειακή εξάρτηση είναι πάντα ένα πρόβλημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Drill, Τραμπ, Ε Ε, - Επιστροφή, ΗΠΑ,Drill, trab, e e, - epistrofi, ipa