H «ανατομία» των εκλογικών τάσεων που χάνουν τα ραντάρ των δημοσκόπων
Α. Κόμματα Εξουσίας: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,
Νίκες - Ήττες
Σημειώθηκαν 2 νίκες του ΣΥΡΙΖΑ (εντός διαστήματος 9 μηνών) και 1 νίκη της ΝΔ. Το High Score των αναμετρήσεων σημείωσε η ΝΔ με 39,85 (΄19), ενώ το αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το 36,34% του ΄15.
Α1. ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΗΣ ΝΔ:Σε επίπεδο ποσοστών έχει κυμανθεί από το 27,81% έως 38,95%.
Μια διακύμανση εύρους 12,04 μονάδων, διάστημα διψήφιο γι’ αυτό και διόλου ασήμαντο.
Ο εκλογικός Μ.Ο. ποσοστών 4ετίας της ΝΔ είναι 31,91%.
Σε ψήφους το άνω όριο είναι οι 2.251.618 του ’19 και το κάτω όριο οι 1.718.694 του ’15. (Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου ’15 οι ψήφοι της ΝΔ ήταν 1.526.400, με ποσοστό 28,09).
Ο εκλογικός Μ.Ο. ψήφων της ΝΔ είναι 1.832.333.
Α2. ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ:Η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό που έχει ιστορικά σημειώσει κόμμα του χώρου αυτού τον Ιανουάριο του 2015 με 36,34%, ενώ τον Ιούλιο του ’19 «κρατήθηκε» στο διόλου αμελητέο 31,53%.
Η διακύμανση των ποσοστών του 4,81 (άνω και κάτω όρια), είναι σχεδόν 2,5 φορές μικρότερη από τη διακύμανση της ΝΔ!
Ο εκλογικός Μ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είναι 34,49%!
Σε αριθμό ψήφων το εύρος ήταν από 2.245.978 το ’15 και σε 1.781.057 το ’19.
Αξίζει να σημειώσουμε πως ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται πιο «χαλαρό» κόμμα -ως κομματική οργάνωση- η εκλογική βάση του δεν είναι καθόλου ασταθής, αντίθετα φαίνεται πιο συμπαγής από αυτή της ΝΔ!
Αν συγκρίνουμε τον Μ.Ο. των εκλογικών ποσοστών των δύο κομμάτων, η ΝΔ σημειώνει Μ.Ο. 31,91% και ο ΣΥΡΙΖΑ 34,4%. Δηλαδή, το κόμμα της Κεντροαριστεράς υπερέχει κατά 2,5 μονάδες αυτού της Κεντροδεξιάς. Εύρημα τουλάχιστον ανησυχητικό για το σημερινό επιτελείο του Μαξίμου αφού οι αντίπαλοι υπερέχουν σε έναν κρίσιμο δείκτη αυτόν που ονομάζεται ELECTORAL RESILIENCE ή ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ.
ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SCORE ΝΔ vs ΣΥΡΙΖΑΤην τελευταία 10ετία 2009-2019 σημειώθηκαν σχεδόν διπλάσιες διαφορές στα εκλογικά αποτελέσματα συγκριτικά με την14ετία 1993-2007. Με τη διαφορά ότι το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ τον έπαιζε το ΠΑΣΟΚ.
Η μέγιστη διαφορά ήταν το +9,53% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ το ’15 και η ελάχιστη το -7,35% της ΝΔ τον Σεπτέμβριο του 2015.
Το ενδιαφέρον θα ήταν να μπορούσαμε μέσω ενός συνδυασμού στοιχείων Exit Poll και ποιοτικών ερευνών να προσδιορίζαμε τη σύνθεση των «μετακινούμενων» ψηφοφόρων, αυτών που κρίνουν και τις εκλογές. Συνηθίζουμε να τους προσδιορίζουμε ως «κεντρώους» ή οπαδούς του «μεσαίου χώρου», “tactical” or “Swing” Voters. Νομίζω πως οι χαρακτηρισμοί αυτοί (ιδίως οι ιδεολογικοπολιτικοί) είναι υπεραπλουστευτικοί και παντελώς αναντίστοιχοι με το Πολιτικό ZEITGEIST, το πνεύμα των καιρών και τις ραγδαίες κοινωνικοπολιτικές μεταβολές της Post Covid εποχής.
Omini ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣΤο δικομματικό φαινόμενο παραμένει ισχυρό στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει -ακόμη- ο κατακερματισμός που συναντάμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ούτε τα θηριώδη -σχεδόν απόλυτα αθροίσματα- του +80% που κυριάρχησαν κατά τη μεγαλύτερη περίοδο της Μεταπολίτευσης.
Ίσως, οι επόμενες εκλογές, οι πρώτες της απλής αναλογικής να σημάνουν εκτός από τη dejuve και τη de facto έναρξη μιας νέας εκλογικής εποχής, της εποχής του ΠΟΛΥΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ.
Πιο πρόσφατα το εύρος του δικομματισμού μετά την «κατάρρευση» του Μαΐου του ’12 των Μνημονίων (max -30% οι δύο «μεγάλοι») κυμάνθηκε από 71,38% max έως 63,55% min.
Ο Μ.Ο. του δικομματισμού είναι 66,36%.
Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση της εκλογικής συμπεριφοράς των μικρότερων κομμάτων (Β’ ενότητα) και των εκτός Βουλής (Γ’ ενότητα), αξίζει να ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στην περιβόητη «αποχή» και το αντίθετό της, τη «συμμετοχή». Οι αναλύσεις γίνονται επί ενός εκλογικού σώματος που άγγιξε το ’19 τα 10 εκατομμύρια πολίτες (9.984.934). Το φαινόμενο αυτό θα πρέπει να αναλυθεί διεξοδικά καθώς κατά τη γνώμη μας είναι ένα από τα πιο κρίσιμα -αν όχι το κρισιμότερο κλειδί των επερχόμενων εκλογών.
Η συμμετοχή κυμάνθηκε από min 56,16% έως 63,94% (Ιανουάριος ΄15) και Μ.Ο. 59,29%.
2019 ψήφισαν 5.769.644
Σεπτέμβριο 2015 ψήφισαν 1.567.930
Ιανουάριο 2015 ψήφισαν 6.330.356
Μ.Ο. ψηφισάντων: 5.889.310
Μέσο ποσοστό αποχής 40,71%
Το παράδοξο του πιο σταθερού, αλλά και «αόρατου» δείκτη
Ο πιο «σταθερός» των εκλογικών δεικτών είναι παραδόξως και ο πιο απροσδιόριστος. Η de facto λευκή/άκυρη ψήφος κυμάνθηκε από 2,08% έως 2,42% και Μ.Ο. 2,28%, ενώ σε ψήφους τα νούμερα ήταν από 120.17 έως 149.484 και μέσο όρο 134.718.
Στο κατακερματισμένο κομματικό μας τοπίο, φαίνεται πως η «αρνητική/αντισυστημική» ψήφος εκδηλώνεται μέσω της υποστήριξης πολύ μικρών κομμάτων που ως συλλέκτες μηνυμάτων, ενίοτε ξεπερνούν και το εκλογικό όριο του 3%, αφού κάνουν το «εκλογικό αγροτικό» τους επί μακρόν στη «ζώνη του εκλογικού λυκόφωτος» όπως π.χ. η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, ή το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.
Τέλος αξιοσημείωτη παρατήρηση, αλλά και «μάντης κακών» είναι ότι , 2 στα 3 σκορ της ΝΔ είχαν τον αριθμό 2 μπροστά, (δηλαδή δεν ξεπέρασε η ΝΔ το 30%), εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε 3/3 με +30%.
ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2015-20191. Ο μίνι ή «μικρός δικομματισμός» της 4ετίας ’15-’19 φαίνεται πως αποτελεί το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του εκλογικού μας χάρτη.
2. 2 στους 3 ψηφοφόρους (66,36%) εξακολουθούν να επιλέγουν τα φερόμενα ως «κόμματα εξουσίας».
3. «Αόρατο» είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Χώρας το κόμμα της αποχής. Δεν έχει πέσει κάτω από 37% και με μέσο όρο 40,71%, υπερβαίνει το μέγιστο ποσοστό της νίκης που σημείωσε η ΝΔ το 2019 (39,85%).
4. Το πολυσυζητημένο «κόμμα του καναπέ», «η παράταξη της αδράνειας», κ.λπ., θα κρίνει εν πολλοίς αυτή τη φορά εκτός από το νικητή και το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και το αν θα έχουμε Β’ Κυριακή ή όχι. Από πού θα προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του; Θα «μειωθεί» η αποχή λόγω της όποιας διευκόλυνσης της ψήφου των Αποδήμων; Αυτά είναι ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν στο εγγύς μέλλον.
5. Αν συγκρίνει κανείς τα δημοσκοπικά αποτελέσματα της τελευταίας 3ετίας με το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα του ’19, θα είναι «σαν να μην πέρασε μια μέρα» από τις 7 Ιουλίου του ’19.
6. Το παράδοξο που θα πρέπει να απασχολήσει τους επιτελείς του Μαξίμου και τους εκλογολόγους της Πειραιώς, είναι πως ο κατ’ αυτούς «εξαφανισμένος» ΣΥΡΙΖΑ («δεν υπάρχει αντιπολίτευση» μηρυκάζουν για τα προβατάκια του ΣΚΑϊ καθημερινά), μοιάζει με υποβρύχιο που όχι μόνο δεν γέρνει, αλλά έχει σταθεροποιηθεί σε Μ.Ο. εκλογικών ποσοστών, υψηλότερων κατά 2,5% της ΝΔ (34,44% ΣΥΡΙΖΑ, 31,51% ΝΔ Μέσοι Όροι).
7. Το 1/3 – 1/4 του εκλογικού σώματος που επιλέγει μικρότερα κόμματα δεν φαίνεται να εξαντλεί τη δυναμική του. Αντίθετα, θα βρει πρόσφορο έδαφος έκφρασης με την απλή αναλογική που θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές…
8. Στα «μικρά κόμματα» αυτά που αποκλίνουν κεντροαριστερά αθροίζουν σχεδόν διπλάσια από τα κεντροδεξιά. Θα αντέξουν το διπολισμό και την πίεση ή όχι; Επίσης, θα λειτουργήσουν ως εφεδρείες ψήφων, ως extra δεξαμενές για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ή τελικά θα τους παρασύρουν σε κεντρο... τάσεις;
9. Τα πολύ μικρά κόμματα που συνήθως μένουν εκτός Βουλής κυμαίνονται σε χαμηλές επιδόσεις αλλά ο διαφαινόμενος κατακερματισμός/πληθωρισμός τους «πατάει» σε ένα Μ.Ο. ~ 7% και θα έχει ανοδική πορεία για δύο λόγους:
α) και εξαιτίας της απλής αναλογικής και
β) και η «καταγωγή» τους από τα Κεντροδεξιά του πολιτικού φάσματος τα διευκολύνει όταν είναι Κ/Α κυβέρνησης επί +3 χρόνια στο τιμόνι της χώρας.
10. Το 63,55% που σκόραρε ο δικομματισμός το ’15 σε συνδυασμό με τις μεγάλες και βίαιες αποσυσπειρώσεις της εποχής των Αγανακτισμένων και των Μνημονίων, μάλλον είναι καμπανάκι κινδύνου για τους μεγάλους.
11. Τέλος, έχουν ήδη παρέλθει 1000 ημέρες κυβέρνησης Μητσοτάκη. Από μόνος του ο χρόνος αυτός είναι υπερεπαρκής για να συσσωρεύσει αρνητικά «υπόγεια ρεύματα». Οι δεξαμενές της δυσαρέσκειας είναι προς το παρόν αδιαμόρφωτες σε κοινωνικό επίπεδο και πολιτική/κομματική έκφραση. Υπάρχουν όμως 3 μεγάλες κρίσεις εν εξελίξει οι οποίες έχουν οδηγήσει σε μεγάλες ρήξεις εξαιτίας ρήξης χωρίς εκφραστή! α) Covid – εμβόλια, β) Εθνικά – Ελληνοτουρκικά και γ) ακρίβεια / ενεργειακή κρίση. Γι’ αυτό και επειδή η πολιτική απεχθάνεται το κενό, αναμένονται εξελίξεις.
12. Η Χρυσή Αυγή που εξέφραζε σε μεγάλο βαθμό το ακροδεξιό ακροατήριο φαίνεται πως μπορεί είτε να κατέβει διασπασμένη είτε να μην της επιτραπεί να «κατέβει» /συμμετάσχει καθόλου στις εκλογές. Πώς και πού θα κινηθεί αυτό ο κόσμος, που οριακά δεν πέρασε το κατώφλι του 3%, το ’19 (2,93% - 165.620 ψήφοι), ενώ δύο φορές σημείωσε το ’15 αξιοπρόσεκτες επιδόσεις, (6,28% τον Ιανουάριο και 6,99% τον Σεπτέμβριο);
Θα προστεθούν οι «άστεγοι» σκληροί της Δεξιάς στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ή θα τους πάρει κοντά του το τρίδυμο Θάνου Τζήμερου, Φαήλου Κρανιδιώτη και Κωνσταντίνου Μπογδάνου;
Στον μεν πρώτο σενάριο το προσωποπαγές κόμμα Βελόπουλου μπορεί να πλησιάσει διπλάσιο ποσοστό, στη δε δεύτερη «Εθνική Δημιουργία» να πετύχει το στόχο της εισόδου στη Βουλή, ο οποίος σήμερα φαίνεται μακρινός…
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αρπαγή παιδιού μπροστά σε Έλληνες πολίτες - Το συγκλονιστικό πείραμα (VIDEO)
- Πέθανε ξαφνικά ο μουσικός των "Χαΐνηδων", Γιώργος Σταυράκης
- Χαΐνηδες: Πέθανε ξαφνικά ο Γιώργος Σταυράκης
- Τουρκία: Η Άγκυρα «επικαιροποιεί» το casus belli - Σε συναγερμό η Αθήνα
- Ο μυστηριώδης γίγαντας της Μάχης του Μαραθώνα
- ΠΑΣΟΚ: Ενός κακού, μύρια έπονται – Τα απόνερα της υπόθεσης Καϊλή
- Τα αυτόνομα οχήματα επιπέδου 5 θα αντικαταστήσουν όλα τα αυτοκίνητα
- Κριστιάνο Ρονάλντο: Ουρές για να αγοράσουν τη φανέλα του – Πόσα λεφτά έχει βγάλει ήδη η νέα του ομάδα
- Συγκλονιστική μαρτυρία για την υπόθεση του νεκρού βρέφους στον Αλιάκμονα που πάγωσε το πανελλήνιο
- Βραζιλία: Οι αγορές υποδέχονται τον Λούλα με… βουτιά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEidiseis
- Εορτολόγιο Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τρίτη 3/1
- Ανδρέας Ξανθός: Τραγικά και ανεπαρκή τα αντανακλαστικά του Υπουργείου Υγείας για τα φάρμακα
- Πυκνή ομίχλη «εξαφάνισε» τη Λάρισα - Μαγικές εικόνες
- Γιώργος Σταυράκης: Πέθανε στην Κρήτη ο «Πάκο» του συγκροτήματος «Χαΐνηδες»
- Παγκράτι: Χειροπέδες σε 24χρονο και 19χρονη για ναρκωτικά και πλαστά νομίσματα
- Λεωφόρος Ποσειδώνος: Ανατροπή με τον θάνατο του Γιώργου Χατζηβάσιλα - Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
- H «ανατομία» των εκλογικών τάσεων που χάνουν τα ραντάρ των δημοσκόπων
- Ιράν: Σε θάνατο καταδικάστηκαν δύο ακόμη διαδηλωτές
- Ουκρανία: Τρεις λέαινες από ζωολογικό κήπο σε εμπόλεμη ζώνη μεταφέρθηκαν στη Δανία
- Γαλλία: Πέθανε ο διάσημος κομμωτής Ζαν-Μαρκ Μανιάτης - Αλέν Ντελόν και Πρινς στους πελάτες του
- Τελευταία Νέα iEidiseis
- H «ανατομία» των εκλογικών τάσεων που χάνουν τα ραντάρ των δημοσκόπων
- Καρκίνος: Πώς μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης του
- «Μητσοτάκη… δώστα όλα»: Γράφουν - σβήνουν μέτρα ενόψει εκλογών
- Φωτιά στη Βούλα: Το «φάντασμα» του Υμηττού - 7 μήνες από τον πύρινο όλεθρο
- Στο… θρανίο ή εκτός ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) - Τα κριτήρια για τα έκτακτα βοηθήματα
- Έξαρση κορονοϊού στην Κίνα: Σε «τροχιά» έκτακτων μέτρων η Ευρώπη
- Από τον νεοφιλελεύθερο χειμώνα στην Άνοιξη της Αριστεράς η Λατινική Αμερική
- Εορτολόγιο Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τρίτη 3/1
- Ιράν: Σε θάνατο καταδικάστηκαν δύο ακόμη διαδηλωτές
- Παγκράτι: Χειροπέδες σε 24χρονο και 19χρονη για ναρκωτικά και πλαστά νομίσματα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βασίλης Τόπαλος: Το τραγικό τέλος ενός μοναδικού ταλέντου της πυγμαχίας – Το μοιραίο χτύπημα στο κεφάλι
- Με δυσοίωνες προβλέψεις ξεκινά η χρονιά για την παγκόσμια οικονομία
- Ο καιρός για σήμερα Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023
- Τι δηλώνει ο πατέρας του βρέφους που πέταξε η μάνα του στο φράγμα του Αλιάκμονα
- FT: Η ΕΕ προσφέρει δωρεάν εμβόλια κατά της COVID-19 στην Κίνα
- Μπουρκίνα Φάσο: Έρευνα για τουλάχιστον 28 δολοφονίες
- 265 φάρμακα σε έλλειψη: Το κύμα ιώσεων έπιασε στον ύπνο την κυβέρνηση
- United Cup: Σούπερ Σάκκαρη, νίκησε 2-0 τη Μέρτενς και η Ελλάδα στον τελικό του Περθ
- Χωρίς ρεύμα σήμερα περιοχή της Θεσσαλονίκης
- Ποδαρικό με ανατιμήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης κάνει το 2023