Kαύσωνας και φωτιές σαρώνουν την Ευρώπη: Θερμοκρασίες έως 44 βαθμούς - Πότε φτάνει στην Ελλάδα

Κύμα επικίνδυνου καύσωνα «σκέπασε» την Ευρώπη. Στο «κόκκινο» Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία.Με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40 βαθμούς, η Ιβηρική χερσόνησος δοκιμάζεται και πάλι σήμερα, ενώ ο υδράργυρος αναμένεται ότι θα ανέβει κι άλλο τις επόμενες ημέρες, λιγότερο από έναν…

Ένα νέο κύμα ζέστης πλήττει στο μεταξύ από σήμερα τη νοτιοδυτική Γαλλία. Οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι αύριο Τρίτη η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 36-38 βαθμών στην

κοιλάδα του Ροδανού και στη συνέχεια η ζέστη θα επεκταθεί προς τα κεντρικά, τα ανατολικά και τα βόρεια. Δεν αποκλείεται από την Κυριακή και μετά να εξελιχθεί σε κύμα καύσωνα (υψηλή θερμοκρασία μέρα και νύτα). Σύμφωνα με τον Σεμπαστιάν Λεάς, της Météo-France, το φαινόμενο θα διαρκέσει 8-10 ημέρες και η κορύφωσή του αναμένεται «μεταξύ Σαββάτου και Τρίτης», 19 Ιουλίου.

Προειδοποίηση για «ακραία ζέστη» από την επόμενη Κυριακή εξέδωσε σήμερα και η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας. Η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει τους 35 βαθμούς Κελσίου στην Αγγλία και σε μέρος της Ουαλίας.

Οι θερμοκρασίες ήδη από τις αρχές αυτής της εβδομάδας είναι υψηλότερες από τις αναμενόμενες για την εποχή. Σήμερα και αύριο ο υδράργυρος θα φτάσει μέχρι και τους 33 βαθμούς Κελσίου στη νοτιοδυτική Βρετανία.

Το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανάγεται στις 25 Ιουλίου 2019 και ήταν οι 38,7°C που καταγράφηκαν στον βοτανικό κήπο του Κέιμπριτζ, στην ανατολική Αγγλία. Με βάση ορισμένα μοντέλα πρόβλεψης, ίσως το Σαββατοκύριακο και την επόμενη εβδομάδα να ξεπεραστεί το όριο των 40 βαθμών σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Καύσωνας και στην Ελλάδα

Σύμφωνα με του Έλληνες μετεωρολόγους ο καιρός στην χώρα θα ζεσταίνει από τις 14 Ιουλίου και μετά με την κορύφωση του καύσωνα να αναμένεται μεταξύ 20 και 24 του μηνός.

Η πρόγνωση Μαρουσάκη

Για κύμα ζέστης μίλησε σήμερα και ο μετωρολόγος κ. Κλέαρχος Μαρουσάκης. Ο καύσωνας που πλήττει την Ιβηρική Χερσόνησο θα χτυπήσει προς τα τέλη της εβδομάδας και κυρίως από την επόμενη εβδομάδα και τη χώρα μας, δεν έχουμε ωστόσο ακόμα ενδείξεις καύσωνα και για την Ελλάδα, κατέληξε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Σάκης Αρναούτογλου: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για νέα άνοδος της θερμοκρασίας με τον Σάκη Αρναούτογλου να δίνει επιπλέον στοιχεία.

Όπως σημειώνει από την Τετάρτη 20/7 αναμένουμε άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή αυτή θα συνεχιστεί.

Μάλιστα υπογραμμίζει ότι σε κλειστές πεδινές περιοχές, μακριά από τη θάλασσα, στα δυτικά πεδινά αλλά και στο κέντρο μεγάλων πόλεων η θερμοκρασία θα είναι έναν με δύο βαθμούς υψηλότερη.

Παράλληλα στην αναρτήσή του τονίζει: «Η θερμοκρασία στην Ελλάδα το επόμενο 10ήμερο με μια μόνο ματιά. Διαβάστε προσεκτικά τις λεπτομέρειες στο πάνω μέρος της εικόνας για να υπολογισετε τη θερμοκρασία στην περιοχή σας!
Για να μη χάνετε τον...καιρό σας Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλες και σε όλους!».

Πρωτοφανής ζέστη και στον Καναδά

Την ίδια στιγμή οι θερμοκρασίες στον Βόρειο Καναδά είναι ιδιαίτερα υψηλές. Σύμφωνα με το Climatebook σημειώνονται θερμοκρασίες ρεκόρ σε μεγάλος μέρος του Καναδά και ειδικότερα στον Βόρειο Καναδά και σε περιοχές της Αλάσκας, μέσα στον Αρκτικό κύκλο.

Στο Βορειοδυτικό Καναδά στις 4 Ιουλίου 2022 σημειώθηκε ένα ασυνήθιστο ρεκόρ για αυτές τις περιοχές. Πιο συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο του Inuvik στις Βορειοδυτικές Περιφέρειες του Καναδά σημειώθηκε μέγιστη θερμοκρασία πάνω από 30°C για τρεις συνεχόμενες ημέρες. Το γεγονός αυτό συνέβη για πρώτη φορά στην περιοχή (που βρίσκεται μέσα στον Αρκτικό Κύκλο) από τις αρχές των καταγραφών που κρατάνε από το 1957!

Η έντονη ζέστη η οποία αγγίζει και τους +12°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, επιδρά σημαντικά και στην τήξη του πάγου της θάλασσας. Σημαντικό μέρος του θαλάσσιου πάγου στη Θάλασσα Μποφόρ έχει υποχωρήσει.

Εκτός όμως της τήξης των πάγων, σημαντικό πρόβλημα παρατηρείται στο Βόρειο Καναδά και κυρίως στην Αλάσκα από τον πολύ υψηλό αριθμό δασικών πυρκαγιών καθώς και των υψηλών εκπομπών άνθρακα.

Τεράστιες φωτιές και στις ΗΠΑ

Και στην Καλιφόρνια τα πράγματα πάντως δεν είναι καλύτερα. Μια πολύ μεγάλη φωτιά μαίνεται εκτός ελέγχου εδώ και τρεις ημέρες στο πάρκο Γιοσέμιτι, στην Καλιφόρνια και απειλεί πλέον τις γιγαντιαίες σεκόγιες.

Εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες που έχουν φτάσει στο Μαριπόζα Γκρόουβ, τον τομέα του πάρκου όπου βρίσκονται κάποια από τα ψηλότερα δέντρα στον κόσμο. Η φωτιά «δεν ελέγχεται καθόλου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Νάνσι Φίλιπ, μια εκπρόσωπος του πάρκου, αρμόδια να ενημερώνει για τις πυρκαγιές στο Γιοσέμιτι.

Οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν καθόλου: η ζέστη και η ξηρασία θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τη σβήσουμε, χρησιμοποιούμε αεροσκάφη και ελικόπτερα», εκτός από τις πεζοπόρες δυνάμεις, πρόσθεσε η Φίλιπ. Περίπου 545 πυροσβέστες βρίσκονται στην περιοχή και ο αριθμός τους αναμένεται ότι θα αυξηθεί τις επόμενες ώρες.

Αυτός ο τομέας του πάρκου ανασχεδιάστηκε και άνοιξε ξανά για το κοινό το 2018. Το Γιοσέμιτι είναι ένα από τα μεγαλύτερα και γνωστότερα αμερικανικά πάρκα. Οι κάτοικοι του χωριού Ουαουόνα, όπου βρίσκονται πολλά ξενοδοχεία για τους τουρίστες που έρχονται να θαυμάσουν το τοπίο με τις απόκρημνες πλαγιές και τους καταρράκτες, έχουν πάρει εντολή να το εκκενώσουν εδώ και αρκετές ημέρες.

Μία ομάδα εθελοντών φροντίζει για τη διάσωση της «Γκρίζλι Τζάιαντ», της διασημότερης και εντυπωσιακότερης σεκόγιας του πάρκου, καταβρέχοντάς την συνεχώς με νερό. Η «Γκρίζλι Τζάιαντ», με ύψος 64 μέτρων, είναι το δεύτερο ψηλότερο δέντρο του Γιοσέμιτι, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι φωτιές μέτριας έντασης γενικά δεν είναι ικανές να καταστρέψουν τις γιγαντιαίες σεκόγιες, που έχουν προσαρμοστεί σε αυτού του είδους τις καταστροφές και προστατεύονται από τον χοντρό φλοιό τους και από το γεγονός ότι τα πρώτα κλαδιά τους μπορεί να βρίσκονται σε ύψος τριάντα μέτρων, εκεί που δεν τα φτάνουν οι φλόγες. Αντιθέτως, οι σεκόγιες χρειάζονται τις φωτιές για να αναπαραχθούν: από τη ζέστη σκάνε τα κουκουνάρια τους και πέφτουν στο έδαφος σαν ποπ-κορν, απελευθερώνοντας εκατοντάδες σπόρους. Όμως οι γίγαντες αυτοί, που φυτρώνουν μόνο στην Καλιφόρνια, δεν μπορούν να αντισταθούν σε πυρκαγιές μεγαλύτερης έντασης, όπως αυτές που εκδηλώνονται τα τελευταία χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ οι πυρκαγιές μαίνονταν στην περιοχή, οι διασώστες τύλιξαν με πυρίμαχες κουβέρτες τις γιγαντιαίες σεκόγιες, μεταξύ των οποίων και τον «Στρατηγό Σέρμαν», ένα από τα ψηλότερα δέντρα του κόσμου, με ύψος 83 μέτρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα