Μητσοτάκης: Το δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου οι αποφάσεις για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Πρόσωπα εκτός διπλωματικού σώματος» επιλέγουν οι ΗΠΑ για τις σημαντικές πρεσβείες, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μέχρι το δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου θα έχει ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις αποφάσεις του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως τόνισε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα για την προστασία των ανηλίκων από τους κινδύνους του διαδικτύου, τον προϋπολογισμό για το 2025 που ψηφίστηκε στη Βουλή,

τις προμήθειες των τραπεζών και τις αμυντικές δαπάνες.

Επίσης, εξαπέλυσε τα «βέλη» του στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το για σοβαροφάνεια, δήλωσε σίγουρος για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, ενώ μίλησε και για την επιλογή της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ για τις πολύ σημαντικές πρεσβείες επιλέγουν «πρόσωπα εκτός διπλωματικού σώματος».

Μητσοτάκης: Συγκροτημένο πλαίσιο για τους κινδύνους του διαδικτύου

Με αφορμή τη σύσκεψη που έγινε την Τρίτη (17/12) στο Μέγαρο Μαξίμου για την Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο διαδίκτυο, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Στις 30 του Δεκέμβρη θα παρουσιάσουμε ένα πολύ συγκροτημένο και καλά μελετημένο πλαίσιο για το πώς θα κινηθούμε από εδώ και στο εξής», όπως «και τα μέτρα που αφορούν τα παιδιά κάτω των 16-15 ετών».

«Υπάρχει πλέον μια μεγάλη ευαισθησία της κοινής γνώμης συνολικά για τα ζητήματα αυτά. Βλέπετε πόσο θετικά αποδεκτή έγινε η πρωτοβουλία μας για εφαρμογή της απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία, κάτι το οποίο γίνεται στην πράξη», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Τα παιδιά παρακολουθούν πιο εύκολα το μάθημα, έχουν λιγότερη διάσπαση προσοχής, παίζουν περισσότερο στα διαλείμματα», υπογράμμισε και ανέφερε πως «είναι το πρώτο βήμα το οποίο κάναμε στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής, της οποίας θα ξεδιπλώσουμε σε αυτόν τον σκοπό πάλι, να διαμορφώσουμε και ευρωπαϊκές απαντήσεις πάνω σε ένα πρόβλημα, το οποίο νομίζω ότι αφορά κάθε ελληνική οικογένεια».

«Κάνουμε πιο τολμηρή παρέμβαση για τις προμήθειες των τραπεζών»

«Αυτό το οποίο επιχείρησα να κάνω στον προϋπολογισμό, δεν είναι απλά να ανακοινώσω μια σειρά από μέτρα που αφορούν τις τράπεζες, τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ήταν κυρίως να εντάξω την Ελλάδα σε ένα συνολικό γεωπολιτικό και οικονομικό πλαίσιο και κυρίως να εκπέμψουμε αυτό το μήνυμα της Ελλάδος της σιγουριάς και της σταθερότητας σε έναν αβέβαιο κόσμο -γεωπολιτικά αβέβαιο», τόνισε στη συνέχεια, αναφερόμενος στον πρόσφατο προϋπολογισμό.

Συνεχίζοντας, είπε: «Βλέπετε τι γίνεται στην ευρύτερη γειτονιά μας... Η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα προόδου, σταθερά βήματα σύγκλισης. Δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε να είμαστε, το έχουμε πει πολλές φορές, αλλά έχουμε βάλει τα θεμέλια, τα οποία μας επιτρέπουν αυτό το μέρισμα της ανάπτυξης και της προόδου της οικονομίας σταδιακά και πάντα στα πλαίσια των κανόνων να το επιστρέφουμε στην ελληνική κοινωνία (…)».

Αναφερόμενος στα μέτρα για τις τράπεζες, επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει ένα μήνυμα σταθερότητας. «Δεν κάναμε τώρα τις πρώτες κινήσεις στο ζήτημα των τραπεζών. Θέλω να θυμίσω ότι είχαμε ήδη μειώσει κάποιες προμήθειες. Εμείς ήμασταν αυτοί που ουσιαστικά σπρώξαμε το σύστημα πληρωμών IRIS, το οποίο χρησιμοποιούν εκατομμύρια συμπολίτες μας σήμερα και είμαι σίγουρος πολλοί τηλεθεατές για δωρεάν μεταφορές χρημάτων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επί του ίδιου θέματος συμπλήρωσε: «Αυξήσαμε και το όριο στα 1.000 ευρώ, αλλά τώρα που βλέπουμε ότι οι τράπεζες πια -και είναι σημαντικό αυτό- πατάνε καλά στα πόδια τους, αρχίζουν και εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους. Τώρα πιστεύω ότι ήρθε η ώρα, όπως και το ανακοινώσαμε, να ξεδιπλώσουμε μια πιο τολμηρή παρέμβαση μηδενισμού σε προμήθειες πληρωμών αλλά και σημαντικού περιορισμού των προμηθειών, σε μεταβιβάσεις χρημάτων ως τα 5.000 ευρώ».

Έκανε λόγο για μια «ενδεδειγμένη πολιτική παρέμβαση από πλευράς κυβέρνησης που ανακουφίζει πολίτες και επιχειρήσεις», η οποία «λαμβάνει ταυτόχρονα υπόψη και τη συνολική κατάσταση του τραπεζικού συστήματος. Διότι ο φόρος τον οποίο εισηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ θα ήταν δώρο άδωρον.

Διότι πρώτον, δεν μας αρέσει και θέλουμε να ξεφύγουμε από τη λογική των έκτακτων φόρων, αλλά δεύτερον, δεν θα μειώνονταν οι προμήθειες με το να βάλουμε έναν έκτακτο φόρο, οι τράπεζες να έχουν παραπάνω δάνεια».

Μητσοτάκης για ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε ένα πρόγραμμα σύγχυσης

Σε ερώτηση για την αντιπολίτευση από το ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Κατ' αρχάς το ΠΑΣΟΚ για τις τράπεζες είπε τουλάχιστον τρία διαφορετικά πράγματα και νομίζω ότι η τροπολογία την οποία κατέθεσε ήταν -θα έλεγα- ένα παράδειγμα σύγχυσης και θα έλεγα έλλειψης και κατανόησης βασικών κανόνων λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Αλλά, από εκεί και πέρα, δεν νομίζω ότι έχει κανένα ιδιαίτερο νόημα αυτός ο εσωτερικός πολιτικός ανταγωνισμός».

«Αυτό το οποίο μένει τελικά και αυτό το οποίο αξιολογούν οι πολίτες», όπως σημείωσε, «είναι ότι η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση η οποία ανακουφίζει εκατομμύρια Έλληνες πελάτες των τραπεζών και διευκολύνει πολύ, ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βαρύνονται δυσανάλογα από τέτοιου είδους προμήθειες. Θέλω να θυμίσω αυτό το οποίο κάναμε εμείς, είναι τελικά διαφορετικό αυτό το οποίο πρότεινε το ΠΑΣΟΚ στην τελευταία εκδοχή της τροπολογίας του ότι είχαν ακολουθήσει προφανώς και άλλες προτάσεις, αλλά εγώ δεν έχω καμία δυσκολία».

Όπως διευκρίνισε, «εάν υπάρχει μια σωστή πρόταση από την αντιπολίτευση και να την χαιρετήσω και να την υιοθετήσω. Δεν θεωρώ ότι ντε και καλά δεν πρέπει να δίνουμε, να αποδίδουμε τα εύσημα, όταν αυτό συμβαίνει. Αλλά, κατά κανόνα δεν συμβαίνει, αυτό το οποίο δυστυχώς βλέπω και από το ΠΑΣΟΚ.

«Είναι μια σοβαροφάνεια, θα έλεγα, μια προσπάθεια να αρθρώσει έναν διαφορετικό λόγο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως «όταν σκαλίζουμε λίγο και μπαίνουμε στη λεπτομέρεια των προτάσεων, διαπιστώνουμε ότι συχνά είναι και ατεκμηρίωτες και κοστολογημένες».

Μητσοτάκης: Έχουμε μειώσει συνολικά 72 φόρους.

Αναφορικά με τις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης για τη δυσαναλογία άμεσης και έμμεσης φορολογίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε: «Οποιαδήποτε παρέμβαση στη φορολογική πολιτική, θα πρέπει να συνοδεύεται και από ισοδύναμα μέτρα, ή άλλους φόρους, ή μείωση δαπανών, διότι αυτή είναι οι ευρωπαϊκοί κανόνες και προφανώς δεν μπορούμε να έχουμε και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο.

Όπως τόνισε, «έχουμε μειώσει συνολικά 72 φόρους. Το γεγονός ότι η οικονομία αναπτύσσεται και ότι αυτό φέρνει περισσότερα έσοδα είναι υγιές».

Συνεχίζοντας, μίλησε για τους «δύο συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς», τος οποίους «καταθέσαμε μέσα στο 2024. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Να το πούμε με απλά λόγια: Περισσότερα χρήματα σε επενδύσεις στην Υγεία, στην Παιδεία».

Δηλαδή, «αυτά τα οποία παίρνουμε δηλαδή από τους λίγους, οι οποίοι ουσιαστικά κλέβουν το κράτος, να το πω πολύ απλά, τα επιστρέφουμε στους πολλούς με αυξημένες δαπάνες και με πρόσθετες μειώσεις φόρων. Και προφανώς όσο η πολιτική αυτή αποδίδει μόνιμες αυξήσεις φόρων, τόσο θα μπορούμε να συζητάμε και για μόνιμες μειώσεις φόρων».

«Το πρόγραμμα για το 2025 είναι καθορισμένο και καλό», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Πριν μιλήσουμε για το 2026, να δούμε τι κάνουμε για το 2025 που μειώνουμε τις εργοδοτικές εισφορές, καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος. Όμως, ο προϋπολογισμός το 2025 είναι το πρώτο βήμα από τρεις προϋπολογισμούς».

«Πολύ σίγουρος για τις αναπτυξιακές δυναμικές της ελληνικής οικονομίας»

Αναφορικά με το πόσο τον ανησυχεί εάν οι δυσμενείς πολιτικές εξελίξεις σε Γερμανία και Γαλλία επηρεάσουν την Ελλάδα, απάντησε: «Κοιτάξτε, προφανώς η ελληνική οικονομία είναι μια εξωστρεφής οικονομία και δεν μπορεί να μην επηρεάζεται καθόλου από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Και το να έχουμε ύφεση, ας το πούμε σε σημαντικές αγορές για την Ελλάδα, είτε αφορούν τον τουρισμό σε επίπεδο υπηρεσιών, είτε αφορούν τις εξαγωγές μας σε επίπεδο προϊόντων, δεν είναι κάτι το οποίο μας αφήνει αδιάφορους».

«Είμαι πολύ σίγουρος για τις αναπτυξιακές δυναμικές της ελληνικής οικονομίας», υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης και ανέφερε πως «τα δείγματα για τον τουρισμό μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικά και για το 2025. Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να αποκλίνει σημαντικά προς τα πάνω, να έχει πολύ καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

»Όμως αυτή η δυσθυμία, η οποία υπάρχει στην ευρωπαϊκή οικονομία, ίσως μας οδηγήσει και σε πιο τολμηρές αποφάσεις για μια πιο γρήγορη εφαρμογή προτάσεων από την έκθεση του κ. Ντράγκι, κάτι το οποίο θα βοηθήσει συνολικά την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. Προσωπικά, πιέζω σε αυτή την κατεύθυνση και νομίζω ότι όσο και οι μεγάλες οικονομίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες τόσο ενδεχομένως μπορούν να δουν πιο θετικά μια Ευρώπη, η οποία θα ενηλικιωθεί και γεωπολιτικά και οικονομικά».

Για τις αμυντικές δαπάνες: Η Ελλάδα βγήκε από την πρώτη στιγμή μπροστά

Αναφερόμενος στις αμυντικές δαπάνες της χώρας μας, επισήμανε πως «είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή βγήκε μπροστά σε αυτήν τη συζήτηση. Προσερχόμαστε με αξιοπιστία, γιατί δαπανούμε άνω του 3% του ΑΕΠ μας σε αμυντικές δαπάνες.

»Στην Ευρώπη, αυτή η συζήτηση και είναι πραγματική και από χώρες οι οποίες θα έλεγα ότι κατατάσσονταν στην κατηγορία των ειδώλων. Χώρες δηλαδή που είχαν μεγάλη δυσκολία ή δυστοκία να συζητήσουν για συνολική αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Και αυτές οι χώρες, πια, προσέρχονται σε αυτήν τη συζήτηση μετά από αυτά που γίνονται στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή».

«Η Ελλάδα έχει άμεσο ενδιαφέρον για τη Μέση Ανατολή»

Για τις συζητήσεις στη Βηρυτό με τον Λιβανέζο ομόλογό του, απάντησε: «Κατ’ αρχάς, η Ελλάδα έχει άμεσο ενδιαφέρον για τη Μέση Ανατολή και έχει σταθερά καλές σχέσεις με όλα τα κράτη και με όλες τις κυβερνήσεις και αυτό μας προσφέρει και μας προσδίδει μεγάλη αξιοπιστία. Λαμβάνοντας υπόψη, βέβαια, ότι είμαστε και μέλος, θα είμαστε μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας από τις αρχές του επόμενου χρόνου, άρα είμαστε ντε φάκτο συνομιλητές όλων».

Όπως ανέφερε: «Ο Λίβανος είναι μια χώρα πολυπολιτισμική, πολυθρησκευτική και φυσικά και στο Λίβανο και στη Συρία. Υπάρχει μια πολύ σημαντική ορθόδοξη κοινότητα, ελληνόφωνη και αραβόφωνή. Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και με τον Πατριάρχη Αντιοχείας, ο οποίος εκφράζει το ορθόδοξο στοιχείο στην ευρύτερη περιοχή και θα έλεγα ότι είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα η οποία μπορεί να συνομιλήσει απευθείας με σημαντική θρησκευτική κοινότητα, που διαμορφώνει εξελίξεις και στο Λίβανο, αλλά κυρίως στη θρησκεία στη Συρία.

Συνεπώς, «γι’ αυτό και μας ενδιαφέρει τόσο πολύ όλη αυτή η συζήτηση για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων. Γιατί υπάρχει ορθόδοξη μειονότητα στη Συρία, η οποία προσβλέπει στην Ελλάδα ώστε να εγγυηθεί την προστασία της και τα δικαιώματά της. Οπότε θα έλεγα ότι ήταν μια πολύ χρήσιμη επίσκεψη. Είναι πολύ νωρίς να πει κανείς ακόμα για το τι θα γίνει στη Συρία, θα το συζητήσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ελπίζω να μπορούμε να καταλήξουμε σε μια ενιαία ευρωπαϊκή γραμμή».

Η απάντηση για την επιλογή της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ

Κληθείς να σχολιάσει το ότι η Τουρκία φαίνεται ότι ενισχύεται γεωπολιτικά και διπλωματικά και με την έλευση του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο από τις 20 Ιανουαρίου και μετά, επισήμανε: «Γι' αυτό που μπορώ να μιλήσω, είναι πάντα για τα συμφέροντα της χώρας μας. Μπορώ να μιλήσω για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και όχι για τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Και να σας πω ότι είναι στο καλύτερο σημείο που βρισκόντουσαν ποτέ. Και ότι προσβλέπω ότι αυτή η συμμαχία και η σταθερή σχέση θα συνεχιστεί και με την προεδρία Τραμπ, επ’ ωφελεία και των δύο χωρών».

Όσον αφορά τις κολακευτικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς τον χαρακτήρισε «πολύ έξυπνο τύπο», που «διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Συρία», ο πρωθυπουργός απάντησε: «Αφήστε να δούμε πώς θα καταλήξει αυτό. Είναι πολύ νωρίς να το πούμε».

Όσον αφορά την τοποθέτηση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στην Αθήνα, σημείωσε ότι πρόσωπα εκτός διπλωματικού σώματος επιλέγονται από τις ΗΠΑ για τις πολύ σημαντικές πρεσβείες (εννοώντας και αυτήν στην Ελλάδα).

Όπως σημείωσε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ίδιο θέμα, «φαίνεται πως (η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ ) είναι κοντά στο περιβάλλον του Ντόναλτ Τραμπ» και «αυτό είναι καλό».

«Ξέρετε», είπε, «οι εποχές που πια οι Αμερικανοί πρέσβεις καθόριζαν τις εξελίξεις και ενίοτε επηρέαζαν και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, νομίζω ότι ανήκουν σε έναν άλλο αιώνα. Αυτό το οποίο θέλω να τονίσω και πάλι, ότι οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε επίπεδο εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, είναι βαθιές και σφυρηλατημένες. Και σίγουρα πιστεύω ότι όποιος πρέσβης κι αν ερχόταν, την ενίσχυση αυτών των σχέσεων θα υπηρετούσε».

Το δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου η απόφαση για ΠτΔ

Αναφορικά με την Προεδρία της Δημοκρατίας και αφού πρώτα ρωτήθηκε για το αν θα σκεφτεί το πρόσωπο σε βουνό ή θάλασσα (όπως συνήθιζε στις μεγάλες αποφάσεις κατά την εορταστική περίοδο), απάντησε: «Θα πάω στη Κρήτη που έχει και βουνό και θάλασσα. Θα απαντήσω… καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές. Θα επανέλθω στο ζήτημα, όταν συνταγματικά προβλέπτεαι. Μέχρι τότε δεν θα πω τίποτα μέχρι τότε».

Έθεσε ως χρονικό όριο των ανακοινώσεων «το δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου...», καθώς «οτιδήποτε άλλο θα ήταν άκαιρο».

Τέλος, για τη συνταγματική αναθεώρηση τόνισε ότι θα ξεκινήσει αυτή τη συζήτηση στο δεύτερο μισό του 2025. «Από τη φύση της η αναθεώρηση επιβάλλει ευρύτερες συναινέσεις. Προσέρχομαι στη συζήτηση με συναινετική διάθεση. Πόσα θα έχουν ψηφιστεί με 150 και πόσα με 180 ψήφους, θα το δούμε», είπε.

Δείτε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Keywords
δευτερο, μητσοτακης, ηπα, ΕΡΤ, βουλη, τραπεζες, ΠΑΣΟΚ, σχολεια, ελλαδα, iris, υγιές, σημαίνει, προυπολογισμος, γαλλια, αεπ, αθηνα, κρητη, Χριστούγεννα, εθνικη τραπεζα, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, λιβανος, τι σημαινει, ωφελεια, χωρες, αεπ, βημα, γερμανια, δωρεαν, εθνικη, ηπα, θαλασσα, θεμα, οικονομια, ουκρανια, πλαισιο, προγραμμα, υγεια, υφεση, ωρα, αυξηση, απλα, αφορμη, γεγονος, γειτονια, γινει, γινεται, γινονται, δυστυχως, δειτε, δηλωσεις, δωσει, διαδικτυο, δωρο, εγινε, ευκαιρια, ευκολα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, ενιοτε, επενδυσεις, εποχες, ερντογαν, ευρωπη, εξυπνο, ιδιο, ηνωμενες πολιτειες, θρησκεια, οικο, κυβερνηση, λογια, λογο, μαξιμου, μειωση, νοημα, παντα, ουσιαστικα, παιδια, περιβαλλον, ρολο, σιγουρα, σιγουρος, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, σειρα, συρια, τουρκια, τρια, τριτη, φυση, φυσικα, φορολογικη, αγορες, βηματα, δικαιωματα, εφαρμογη, εξαγωγες, χωρα, ιδιαιτερο, iris, κυριακου, λευκο, μπροστα, ποδια, σημαίνει, θελω να, θετικα, βουνο
Τυχαία Θέματα