Novartis: Έτοιμος να καταθέσει ο «Σαράφης» ⎯ Ο όρος που έθεσε στην ΕΛΑΣ

Έτοιμος υπό όρους να καταθέσει δηλώνει ο «Μάξιμος Σαράφης»

Με το τμήμα προστασίας μαρτύρων της Ασφάλειας Αττικής επικοινώνησε ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάκιμος Σαράφης» το μεσημέρι της Πέμπτης (20/2).

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο μάρτυρας δήλωσε στον αρμόδιο αξιωματικό ότι είναι διαθέσιμος να καταθέσει στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή αλλά μόνο υπό το καθεστώς της προστασίας στο οποίο έχει ενταχθεί και χωρίς να αποκαλυφθούν τα στοιχεία του.

Ανέφερε ακόμη ότι μόνο γι αυτό το λόγο δεν παρουσιάσθηκε στο ραντεβού με τα μέλη της επιτροπής.

Από την αστυνομία ενημερώθηκαν

για το θέμα όλοι οι αρμόδιοι.

Πρώτη αντίδραση της πλειοψηφίας στην Προανακριτική

«Το αρμόδιο τμήμα της αστυνομίας ενημέρωσε σήμερα την ειδική επιτροπή ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία ‘Μάξιμος Σαράφης' εξέφρασε τη βούλησή του να εξεταστεί με ηλεκτρονικά μέσα προστασίας της ανωνυμίας του», ανέφερε απόψε μέλος της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

«Δεν διαπραγματευόμαστε με τους μάρτυρες πως θα τους εξετάσουμε», σχολίασε βουλευτής της πλειοψηφίας στην επιτροπή.

Ο Άρειος Πάγος στέλνει ΝΔ και ΚΙΝΑΛ πίσω στην Εισαγγελία Διαφθοράς

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Β. Πλιώτας, αναφορικά με την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση Novartis, παρέπεμψε τα μέλη της Προανακριτικής από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση πίσω στον αρμόδιο Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσο.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Πέμπτης ο κ. Μπρακουμάτσος απαντώντας στο υπόμνημα που είχε καταθέσει την Τετάρτη ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες μπορούν να καταθέσουν στην Προανακριτική, υπό την προϋπόθεση να τηρηθεί η ΚΥΑ για τη διαδικασία εξέτασης, δηλαδή μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικών ή οπτικοακουστικών μέσων προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι της προστασίας τους.

«Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην απόφαση σε αυτή οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε κάθε στάδιο της έρευνας μπορούν να εξετάζονται μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικών ή οπτικοακουστικών μέσων προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι της προστασίας τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και εάν εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής που έχουν εκδοθεί για τους προστατευόμενους μάρτυρες αυτοί θα καταθέσουν με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέτρων προστασίας», προσθέτει.

Τούτων δοθέντων, αντιπροσωπεία της Προανακριτικής χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ μετέβη στον Άρειο Πάγο προκειμένου να ενημερώσει τον εισαγγελέα του, Βασίλη Πλιώτα, για όλες τις εξελίξεις και να θέσουν τρία θέματα:

- Να κρίνει το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων.

- Να διαμαρτυρηθούν για την άρνηση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη να συνεργαστεί με την Προανακριτική Επιτροπή.

- Να ζητήσουν να εξεταστούν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» στα πρότυπα της εξέτασης τους από τον αντιεισαγγελέα Λάμπρο Σοφουλάκη.

Καθίσταται σαφές ότι μετά και τα νέα δεδομένα της απάντησης Μπρακουμάτσου όλα τα κόμματα επανακαθορίζουν τη θέση τους, με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ να επικεντρώνουν στην αναφορά του περί αποκλειστικής αρμοδιότητας της Προανακριτικής αλλά συγχρόνως τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για δικαίωση και να υπογραμμίζει την αναφορά για τήρηση της κείμενης νομοθεσίας και της Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με την οποία η κατάθεση πρέπει να γίνει χωρίς να αποκαλυφθούν τα στοιχεία των προστατευόμενων μαρτύρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: «Μύλος» στην Προανακριτική – Ο Άρειος Πάγος στέλνει ΝΔ και ΚΙΝΑΛ πίσω στην Εισαγγελία Διαφθοράς

Keywords
Τυχαία Θέματα