«RS-26 Rubezh»: Ο διηπειρωτικός πύραυλος που εκτόξευσε η Ρωσία - Έχει βεληνεκές 5.800 χλμ

Ο πύραυλος επιτυγχάνει ταχύτητες 5 Mach ή και μεγαλύτερες. Το πλεονέκτημα και το μειονέκτημα.

Νέες πληροφορίες γίνονται γνωστές σχετικά με την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου με στόχο την Ουκρανία, στην οποία προχώρησε σήμερα Πέμπτη (21/11) η Ρωσία (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), εν μέσω νέας ραγδαίας κλιμάκωσης στο μέτωπο.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι η Ρωσία εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο προς το Ντνίπρο,

χωρίς να διευκρινίσει τον τύπο του πυραύλου.

Λίγο αργότερα όμως, όπως μετέδωσε το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Ukrainska Pravda επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ο ρωσικός διηπειρωτικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε ήταν ένας RS-26 Rubezh.

Σύμφωνα με την Ένωση Ελέγχου των Εξοπλισμών, ο RS-26 έχει βεληνεκές 5.800 χιλιομέτρων.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ρωσία χρησιμοποίησε έναν τόσο ισχυρό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Τι είναι ο RS-26 Rubezh

Ο εν λόγω βαλλιστικός πύραυλος έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει μια κεφαλή (είτε πυρηνική είτε συμβατική) βάρους έως και 1.200 κιλών, ωφέλιμο φορτίο ισοδύναμο με τρεις πυραύλους Iskander μαζί, σύμφωνα με το eutoday.net.

Σε αντίθεση με τους πυραύλους Iskander που καθοδηγούνται με ακρίβεια, ο RS-26 είναι σχετικά μη δοκιμασμένος και ενδέχεται να μην διαθέτει ακρίβεια, αυξάνοντας τον κίνδυνο παράπλευρης ζημιάς.

Ωστόσο, ο πύραυλος επιτυγχάνει ταχύτητες 5 Mach ή και μεγαλύτερες, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την αναχαίτιση με υπάρχοντα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας όπως το Patriot ή το NASAMS.

Υπάρχουν τέσσερις τύποι βαλλιστικών πυραύλων - μικρού βεληνεκούς, μεσαίου βεληνεκούς, μεσαίου βεληνεκούς και μεγάλου βεληνεκούς.

{https://www.youtube.com/watch?v=4djhfKqgH4A}

Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι (ICBM) - η κατηγορία με το μεγαλύτερο βεληνεκές - μπορούν να διανύσουν περισσότερα από 5.500 km (3.418 μίλια).

Αυτό σημαίνει ότι οι ICBM μπορούν να χτυπήσουν στόχους σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο.

Το χτύπημα έρχεται αφότου η Ουκρανία χρησιμοποίησε αμερικανικούς (ATACMS) και βρετανικούς πυραύλους (Storm Shadow) για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας, κάτι που η Μόσχα είχε προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι θα θεωρούνταν μεγάλη κλιμάκωση.

Το «πράσινο φως» που έδωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν στη χρήση αμερικανικών πυραύλων ATACMS εντός ρωσικού εδάφους έχει κλιμακώσει την ένταση τις τελευταίες ημέρες. Ήδη το Κίεβο έχει πλήξει, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την περιοχή του Μπριάνσκ με έξι πυραύλους ATACMS από τους οποίους δεν προκλήθηκε κανένας τραυματισμός.

Από την πλευρά της, η Μόσχα αναθεώρησε το πυρηνικό δόγμα της χαμηλώνοντας το όριο για τη χρήση πυρηνικών, ωστόσο, σε ό,τι αφορά στη χρήση Storm Shadow πυραύλων δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο ή τοποθέτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα
RS-26 Rubezh, Ρωσία - Έχει, 5 800,RS-26 Rubezh, rosia - echei, 5 800