World War 3: Πανικός στο διαδίκτυο για «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» μετά την εξόντωση Σουλεϊμανί
Σε πανικό είναι το διαδίκτυο, καθώς σημειώνονται από χθες εκατομμύρια αναζητήσεις για «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο». Ο φόβος για κλιμάκωσης των συγκρούσεων και ενός παγκοσμίου πολέμου οδήγησε τους ανθρώπους ανά τον κόσμο –αλλά ιδιαίτερα τους πολίτες των ΗΠΑ- να αναζητήσουν τον όρο «WWIII» ή World War 3 τόσο στο Google όσο και στο Twitter, όπου έχει γίνει το πιο δημοφιλές τρεντ, όπως γράφει ο βρετανικός
Ο φόβος για κλιμάκωσης των συγκρούσεων και ενός παγκοσμίου πολέμου οδήγησε τους ανθρώπους ανά τον κόσμο –αλλά ιδιαίτερα τους πολίτες των ΗΠΑ- να αναζητήσουν τον όρο «WWIII» ή World War 3 τόσο στο Google όσο και στο Twitter, όπου έχει γίνει το πιο δημοφιλές τρεντ, όπως γράφει ο βρετανικός Independent.
Κάθε ένα από τα κορυφαία θέματα του Ηνωμένου Βασιλείου συσχετιζόταν με το θέμα, μεταξύ άλλων trends όπως ήταν ο Τραμπ, το Ιράκ, το Ιράν, η Μέση Ανατολή και ο Σουλεϊμανί.
Οι αναζητήσεις στο Google ήταν εκατομμύρια.
«Ενώ μερικοί έχουν περιγράψει τη δολοφονία του Σουλεϊμάνι ως κήρυξη πολέμου από τις Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον του Ιράν, είναι σημαντικό τόσο να μην υπερεκτιμάται ούτε να υποτιμάται η σημασία της στιγμής» γράφει το BBC.
«Αυτό δεν θα προκαλέσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι βασικοί παράγοντες που ενδέχεται να εμπλακούν σε μια τέτοια σύγκρουση, για παράδειγμα η Ρωσία και η Κίνα, δεν είναι σημαντικοί παράγοντες σε αυτό», εξηγείται.
«Αλλά αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει καθοριστική στιγμή για τη Μέση Ανατολή και για το ρόλο της Ουάσινγκτον σε αυτήν. Βαρυσήμαντα αντίποινα αναμένονται από το Ιράν, και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν κύκλο δράσης και αντίδρασης που θα μπορούσε να φέρει τις δύο χώρες πιο κοντά σε μια ισχυρή σύγκρουση».
World War 3: Εκατομμύρια αναζητήσεις για «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο»Η εξολόθρευση από τις ΗΠΑ του υποστρατήγου Κασέμ ΣουλεϊμανίΗ εξολόθρευση από τις ΗΠΑ του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί — για πολλούς του δεύτερου ισχυρότερου ανθρώπου των μηχανισμών εξουσίας στο Ιράν, που πρακτικά αναφερόταν μόνο στον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας αγιατολά Αλί Χαμενεΐ — αντιμετωπίζεται από την Τεχεράνη ως πράξη πολέμου, που εγείρει κίνδυνο ανάφλεξης όλης της περιοχής της Μέσης Ανατολής.
Διατάσσοντας την επιδρομή που έγινε στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, στο Ιράκ, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, με στόχο τον διοικητή της Δύναμης Κουντς (η Ιερουσαλήμ στα περσικά), η οποία είναι αρμόδια για τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ οδήγησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σε αχαρτογράφητα νερά στη σύγκρουσή τους με το Ιράν, τις πολιτικές δυνάμεις και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις που πρόσκεινται στην Ισλαμική Δημοκρατία στην περιφέρεια.
Η ιρανική ηγεσία μπορεί να καιροφυλακτεί. Αλλά οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι αυτό το βαρύ πλήγμα για το πρεστίζ της, όπως και η προσωπική δέσμευση του αγιατολά Χαμενεΐ στον Σουλεϊμανί, τον εγκέφαλο πίσω από την εκστρατεία για τη δημιουργία ενός άξονα σιιτικής ισχύος, ιδίως παραστρατιωτικής, που διασχίζει τον Λεβάντε και φθάνει ως τον Κόλπο, συνεπάγονται ότι τα ιρανικά αντίποινα θα είναι φονικά.
Η αλληλουχία αυτή κλιμακώνει τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης Ιράν-ΗΠΑ, που ίσως βάλει φωτιά σε όλη την περιοχή.
Για τον Μοχάναντ Χατζ Αλί, επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Κάρνεγκι για τη Μέση Ανατολή στη Βηρυτό, η δολοφονία του Σουλεϊμανί αποτελεί «γυμνή πρόκληση» και η ιρανική ηγεσία πρέπει να «απαντήσει» για να αποκαταστήσει το κύρος της. «Δεν έχουμε δει ακόμα το τέλος» αυτής της ιστορίας, προειδοποιεί.
Ο Σουλεϊμανί, που απέκτησε μεγάλη φήμη στο Ιράν ήδη από την εποχή του πολέμου Ιράν-Ιράκ (1980-1988), ανέβηκε σταδιακά στην ιεραρχία και το 1998 του ανατέθηκε η διοίκηση της Δύναμης Κουντς.
Μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003 που ανέτρεψε τον δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν — σουνίτη — και άνοιξε τον δρόμο για την άνοδο της σιιτικής πλειοψηφίας του ιρακινού πληθυσμού στην εξουσία, η Δύναμη Κουντς άρχισε να οργανώνει ένα δίκτυο παραστρατιωτικών οργανώσεων που έθεταν υπό αμφισβήτηση την αμερικανική στρατιωτική κατοχή.
Υπόδειγμα ήταν η Χεζμπολάχ, η σιιτική παραστρατιωτική δύναμη που σχηματίστηκε με καίρια συμβολή του Ιράν στον Λίβανο. Όμως στο Ιράκ, οι παραστρατιωτικές δυνάμεις απέκτησαν τετραπλάσιο μέγεθος.
Όταν η Συρία βυθίστηκε στον αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο με τη σουνιτική εξέγερση του 2011, ο Σουλεϊμανί κινητοποίησε τη Χεζμπολάχ και ιρακινές σιιτικές πολιτοφυλακές για να συμβάλλουν να σωθεί το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και, στην πορεία, να δημιουργηθεί ένα νέο οχυρό της Δύναμης Κουντς.
Με αυτή την κίνηση, η Τεχεράνη συνέδεσε δυνάμεις που πρόσκεινται σε αυτήν από το Ιράκ στη Συρία ως τη Μεσόγειο, θορυβώντας συμμάχους των ΗΠΑ, από το Ισραήλ ως τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.
Ο Σουλεϊμανί, ο αρχιτέκτονας του σχεδίου, μετατράπηκε σε «ζωντανό μάρτυρα» κατά τον Χαμενεΐ, σε λαϊκό ήρωα, ειδικά στο Ιράκ, όπου οι άνδρες του και ο ίδιος προσωπικά έγιναν επανειλημμένα αιχμή του δόρατος στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).
Αλλά η επιτυχία της στρατηγικής του Σουλεϊμανί με τις μονίμως κινητοποιημένες παραστρατιωτικές οργανώσεις εφοδιασμένες με πυραύλους υψηλής ακρίβειας και με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα είχε κόστος.
Στο Ιράκ οι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης (ΔΛΚ), η συμμαχία παραστρατιωτικών οργανώσεων που διαθέτει 100.000 μαχητές και βρίσκεται στο επίκεντρο του μπραντεφέρ του Ιράν και των ΗΠΑ ίσως υπερτίμησε τη δύναμή της.
Οι ΔΛΚ, κατ’ εντολή όπως υποστηρίζει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς του Σουλεϊμανί, ενέτειναν την τακτική παρενόχλησης των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.
Ο θάνατος ενός Αμερικανού, ιδιώτη συμβασιούχου, σε βομβαρδισμό εναντίον βάσης στο βόρειο Ιράκ που φέρεται να έκανε η σιιτική παραστρατιωτική οργάνωση Κατάεμπ Χεζμπολάχ («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού») την περασμένη εβδομάδα πυροδότησε αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα σε αντίποινα στα οποία σκοτώθηκαν 25 φιλοϊρανοί παραστρατιωτικοί.
Σε αντίδραση, οι σιίτες παραστρατιωτικοί πολιόρκησαν την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, παραβιάζοντας την περίμετρό της πριν αποσυρθούν.
Το γεγονός αυτό, που θύμισε την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη το 1979 — ταπείνωση που οι Αμερικανοί ουδέποτε ξέχασαν — πιθανόν εξώθησε τον Τραμπ, που έχει μπροστά του εκλογές την 3η Νοεμβρίου ενώ πολύ σύντομα αναμένει να δικαστεί στο Κογκρέσο, να υπογράψει την εντολή εξόντωσης του υποστρατήγου Σουλεϊμανί.
Οι ΗΠΑ «ουδέποτε ξέχασαν την εισβολή στην πρεσβεία τους στην Τεχεράνη και την κρίση των ομήρων. Το θέμα γι’ αυτούς ήταν σημαντικότερο από τον θάνατο του Σουλεϊμανί. Η πρεσβεία τους είναι σύμβολο του έθνους και της επιρροής τους», παρατηρεί ο Σαρκίς Ναούμ, αναλυτής.
Από την οπτική γωνία των Ιρανών, οι μαζικές κινητοποιήσεις στο Ιράκ και στον Λίβανο, οι διαδηλώσεις για τη διαφθορά και την κακή διακυβέρνηση, θυμίζουν τις αρχές του πολέμου στη Συρία.
Ο υποστράτηγος Σουλεϊμανί ταξίδεψε τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ για να εξασφαλίσει ότι η Χεζμπολάχ και οι ΔΛΚ θα προστάτευαν την ιρανική πολιτική και στρατιωτική επιρροή στις δύο χώρες.
Μετά τον φόνο του, το Ιράν αναμένεται να επιμείνει στη στρατηγική που χάραξε στο Ιράκ, στον Λίβανο, στη Συρία και την Υεμένη, όπου έχει στήσει προκεχωρημένες γραμμές άμυνας για την αποτροπή της περικύκλωσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας από τις ΗΠΑ, με τη βοήθεια του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.
Μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας και να επιβάλλει ξανά σταδιακά τις αμερικανικές κυρώσεις με στόχο να στραγγαλιστεί η ιρανική οικονομία, οι Φρουροί της Επανάστασης και δυνάμεις που συνδέονται με αυτούς κατηγορήθηκαν για επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων ως τη θεαματική επίθεση εναντίον των εγκαταστάσεων της γιγαντιαίας σαουδαραβικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας ARAMCO. Οι ενέργειες αυτές θεωρούνται παραδείγματα του πώς θα μπορούσε να αντιδράσει η Τεχεράνη.
Αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι θα υπάρξουν πολυδιάστατα αντίποινα από το Ιράν εναντίον των ΗΠΑ και συμμάχων τους.
Ήδη, η εξόντωση του Σουλεϊμανί ένωσε τις κατά τα άλλα διχασμένες σιιτικές παρατάξεις στο Ιράκ που απαιτούν τώρα οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να φύγουν από τη χώρα.
Η ιρανική «εκδίκηση» δεν θα έρθει «γρήγορα», προβλέπει ο Χατζ Αλί, ο συνεργάτη του Κάρνεγκι. «Ακόμα και σε μια κατάσταση όπως αυτή, [οι ιρανοί ηγέτες] αντιμετωπίζουν τα πράγματα ψυχρά, λογαριάζουν τις επιλογές τους και το πότε θα αντιδράσουν. Θα πάρει καιρό, αλλά όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι».
Η εξόντωση του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί ήταν «χτύπημα στην καρδιά του Ιράν», σύμφωνα με τον Ναούμ, καθώς οι ΗΠΑ «δεν σκότωσαν απλώς τον ιθύνοντα νου των στρατιωτικών ενεργειών του Ιράν στην περιοχή» αλλά και κάποιον που δυνητικά θα μπορούσε στο μέλλον να γίνει «ο ηγέτης» της χώρας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Άπληστος ερασιτέχνης ψαράς στην περιοχή του Μανταμάδου!
- Χαμός στο Αιγαίο: Μπήκαν οπλισμένοι οι Τούρκοι πιλότοι - Τους πήραν στο... κυνήγι οι Έλληνες
- Η μισή Ελλάδα εμφανίζεται ως Τουρκία σε χάρτη γνωστού πολυκαταστήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο!
- Πεντάγωνο: Δυστυχώς είναι πιθανό να δεχθούμε επιθέσεις από το Ιράν
- Γιάννης Τσιμιτσέλης: Είμαι ερωτευμένος με την Εύα, μπορεί να είμαστε μαζί και να μου λείπει
- Τραγωδία στον Πειραιά: Ανέσυραν νεκρό παιδί από φλεγόμενο κτήριο
- Τρόμος στο Blue Star Delos: Εικόνα που κόβει την ανάσα στα μανιασμένα κύματα
- Τραγωδία στην Πεύκη: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας της 5χρονης – «Ήταν όλη η ζωή μου»
- Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Νέα διαγνωστική μέθοδος στη θέση της κολονοσκόπησης
- Πανικός με τη Σταματίνα Τσιμτσιλή: Αποχώρησε από το Happy Day - Δείτε τι έγινε (pics)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEidiseis
- Οι εθνικές οδοί «θωρακίζονται» ενόψει χιονιά - Συμβουλές στους οδηγούς
- World War 3: Πανικός στο διαδίκτυο για «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» μετά την εξόντωση Σουλεϊμανί
- Λιβύη: Ο Χαφτάρ ανακοίνωσε γενική επιστράτευση
- Τραγωδία στο φλεγόμενο κτίριο στον Πειραιά: Βρέθηκε νεκρό παιδί
- ΣΥΡΙΖΑ: Βαθιά θλίψη για τον θάνατο του Αντώνη Μπαλωμενάκη
- Πεύκη: Συγκλονίζει ο πατέρας της 5χρονης - «Υπεραγαπούσαμε το παιδάκι»
- Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Νέα διαγνωστική μέθοδος
- Είκοσι νεκροί σε τροχαία τον Δεκέμβριο στην Αττική
- Κάμερον Ντίαζ: Έγινε για πρώτη φορά μητέρα στα 47 της
- Τελευταία Νέα iEidiseis
- World War 3: Πανικός στο διαδίκτυο για «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» μετά την εξόντωση Σουλεϊμανί
- Τραγωδία στο φλεγόμενο κτίριο στον Πειραιά: Βρέθηκε νεκρό παιδί
- ΣΥΡΙΖΑ: Βαθιά θλίψη για τον θάνατο του Αντώνη Μπαλωμενάκη
- Οι εθνικές οδοί «θωρακίζονται» ενόψει χιονιά - Συμβουλές στους οδηγούς
- Πεύκη: Συγκλονίζει ο πατέρας της 5χρονης - «Υπεραγαπούσαμε το παιδάκι»
- Λιβύη: Ο Χαφτάρ ανακοίνωσε γενική επιστράτευση
- Είκοσι νεκροί σε τροχαία τον Δεκέμβριο στην Αττική
- Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Νέα διαγνωστική μέθοδος
- Κάμερον Ντίαζ: Έγινε για πρώτη φορά μητέρα στα 47 της
- Πυρκαγιά σε κτίριο στον Πειραιά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η κακοκαιρία «Ηφαιστίων» φέρνει χαμηλές θερμοκρασίες στην Πάτρα!
- ΠΑΤΡΑ: Στα χέρια των αστυνομικών δύο ληστές! Ανακρίνονται και για άλλες υποθέσεις
- Η εξόντωση του Σουλεϊμάνι εγείρει κίνδυνο ανάφλεξης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής
- Κυρά Ρηνιώ: Δεν πρόκειται να φύγω από την Κίναρο (VIDEO)
- Άλμπερτ Καμύ: Η λογική μέσα από το παράλογο
- Τραγωδία στον Πειραιά: Νεκρό τρίχρονο παιδί μετά από πυρκαγιά
- Τραγωδία στον Πειραιά: 3χρονο παιδί ανασύρθηκε νεκρό από φλεγόμενο κτίριο
- Οι τέσσερις παράγοντες που θα καθορίσουν την οικονομία το 2020
- Αγγ. Συρίγος για EastMed: Τα κράτη της περιοχής συνεργάζονται, ενώ η Τουρκία επιλέγει να απομονωθεί
- Επειγόντως μέτρα για το δημογραφικό - Πώς μπορεί να ανακοπεί η τάση μείωσης του πληθυσμού της Ελλάδας