Αφγανιστάν: Μητέρες δίνουν τα παιδιά τους στους Αμερικανούς στρατιώτες - Συγκλονιστικό βίντεο

Νέες τραγικές εικόνες έρχονται από το πολύπαθο Αφγανιστάν.Πλάνα που προκαλούν απύθμενη θλίψη έρχονται από το Αφγανιστάν και κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει την εξουσία και τα ανθρώπινα δικαιώματα κινδυνεύουν. Για να σώσουν τα…

Κι άλλα ντοκουμέντα φρίκης

Παράλληλα, ένοπλοι Ταλιμπάν χτυπούν τις πόρτες σε πόλεις, σε ολόκληρη τη χώρα σήμερα, σύμφωνα με μαρτυρίες, λέγοντας στους φοβισμένους κατοίκους να επιστρέψουν στις δουλειές τους, μία ημέρα αφότου οι μαχητές

ανακοίνωσαν πως θέλουν να αναζωογονήσουν τη διαλυμένη οικονομία.

Την ίδια στιγμή, κι άλλα στιγμιότυπα που προκαλούν οργή και αγανάκτηση ήλθαν στο φως της δημοσιότητας:

Οι εκτεταμένες καταστροφές κατά τη διάρκεια του 20ετούς πολέμου μεταξύ των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ κυβερνητικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν, η πτώση των εγχώριων δαπανών λόγω της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων, η κατάρρευση της αξίας του νομίσματος και η έλλειψη δολαρίων τροφοδοτούν την οικονομική κρίση στη χώρα.

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, μετά την κατάληψη της Καμπούλ, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν χθες ειρήνη, ευημερία και φάνηκε να κρατούν αποστάσεις από τους προηγούμενους κανόνες που προέβλεπαν την απαγόρευση της εργασίας για τις γυναίκες. Όμως, πολλοί άνθρωποι παραμένουν ανήσυχοι.

Οι Ταλιμπάν απέναντι στη λαϊκή οργή

Εν τω μεταξύ, μετά την υποστολή της εθνικής σημαίας πραγματοποιήθηκε διαδήλωση. Οι Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ, παρά τις δεσμεύσεις τους για μη χρήση βίας, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για νεκρούς:

Η 38χρονη Γουασίμα είπε πως σοκαρίστηκε όταν τρεις Ταλιμπάν με όπλα επισκέφθηκαν το σπίτι της, στην πόλη Χεράτ, σήμερα το πρωί. Κατέγραψαν τα προσωπικά στοιχεία της, τη ρώτησαν σχετικά με τη δουλειά της σε μια οργάνωση αρωγής και τον μισθό της, αλλά και της είπαν να επιστρέψει στην εργασία της, περιέγραψε η ίδια.

Πάνω από 12 άνθρωποι είπαν στο Reuters πως δέχθηκαν απρόσμενες επισκέψεις από τους Ταλιμπάν τις τελευταίες 24 ώρες, από την πρωτεύουσα Καμπούλ έως το Λασκάρ Γκαχ , στα νότια, και το Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στα βόρεια.

Δεν θέλησαν να αποκαλύψουν τα ονόματά τους, υπό τον φόβο αντιποίνων.

Αν και ενθάρρυναν τους ανθρώπους να πάνε να δουλέψουν, ορισμένοι σημείωσαν πως ένιωσαν ότι οι έλεγχοι ήταν σχεδιασμένοι για να εκφοβίσουν.

Ένας εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν δεν έχει ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters να σχολιάσει τις επισκέψεις.

Χιλιάδες γυναίκες στο έλεος των Ταλιμπάν

Τρέμουν για τη ζωή τους και για τα παιδιά τους οι γυναίκες του Αφγανιστάν που θα πρέπει να ζήσουν πάλι κάτω από την εξουσία των Ταλιμπάν:

Στη συνέντευξη Tύπου της Τρίτης, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε πως η ισλαμιστική οργάνωση επιδιώκει καλές σχέσεις με άλλες χώρες, που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ωστόσο, ορισμένοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τους Ταλιμπάν, οι οποίοι κατά την προηγούμενη εξουσία τους, μεταξύ 1996-2001, υπαγόρευαν ότι οι γυναίκες δεν μπορούσαν να εργαστούν και στα κορίτσια δεν επιτρεπόταν να πάνε σχολείο, ενώ επέβαλαν τιμωρίες, όπως λιθοβολισμό.

Η παρουσιάστρια Σαμπνάμ Νταουράν κατήγγειλε σε ένα βίντεο, που ανήρτησε στο Twitter σήμερα, ότι την έδιωξαν από τη δουλειά της στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Αφγανιστάν Radio Television Afghanistan.

«Μου είπαν ότι το καθεστώς άλλαξε. Δεν σου επιτρέπεται να είσαι εδώ, πήγαινε σπίτι», αποκάλυψε.

Μπάιντεν και Μέρκελ συζητούν για την εκκένωση και την ανθρωπιστική βοήθεια

O Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, συζήτησαν τις προσπάθειες εκκένωσης και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας για τους ευάλωτους πολίτες του Αφγανιστάν και των γειτονικών χωρών, αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχιστεί ο προγραμματισμός της βοήθειας στην προσεχή συνεδρίαση της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οργή στις Ηνωμένες Πολιτείες

Στις ΗΠΑ, πάντως, κυριαρχεί ο θυμός για την άτακτη υποχώρηση. Κύμα διαμαρτυρίας κατά του Αμερικανού προέδρου υπάρχει και από τους δημοσιογράφους:

Keywords
Τυχαία Θέματα