Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Ανεβάζει τους τόνους για την επιλογή της ο ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Η επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της ΝΔ - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθέτησε την επιλογή μας

Και μαθηματικά είναι πλέον βέβαιο ότι την επόμενη Τετάρτη 22 Ιανουαρίου η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα είναι η επόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά και τις χεσινές θετικές εισηγήσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Κινήματος Αλλαγής.

Ωστόσο, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν ψηλά τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση, αντικρούοντας

παράλληλα την κριτική που λέει ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ στριμώχτηκε και αναγκάστηκε να υποστηρίξει την επιλογή Μητσοτάκη». Πηγές της Κουμουνδούρου ισχυρίζονται το ακριβώς αντίθετο:  «Ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να στηρίξει μια επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ». Και αυτό διότι, όπως υπενθυμίζουν, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που πρότεινε την κ. Σακελλαροπούλου για πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπενθυμίζουν ακόμα ότι το 2018 ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε στηρίξει την πρόταση της τότε κυβέρνησης.

Επιπλέον, κάνουν λόγο για επιχείρηση αποπροσανατολισμού από πλευράς πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι επέσπευσε την προεδρική εκλογή για ν’ αλλάξει την ατζέντα «από το φιάσκο στα εθνικά μας θέματα, τόσο μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ, όσο και στο Λιβυκό και το Προσφυγικό».

«Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπήκε σε καμία απολύτως ονοματολογία, επομένως καμία πιρουέτα δεν έκανε. Η στάση που τήρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν μία στάση ευθύνης τόσο απέναντι στο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και απέναντι στις εθνικές προκλήσεις των τελευταίων μηνών», συμπληρώνουν και θυμίζουν ότι η ονοματολογία ξεκίνησε από το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, διότι, όπως τονίζουν, «τόσους μήνες ο κ. Μητσοτάκης με αλλεπάλληλες πιρουέτες έβαζε τον φιλοκυβερνητικό Τύπο να ‘’ζυγίζει’’ τον ΣΥΡΙΖΑ στα ονόματα που πραγματικά ήθελε να προτείνει (Διαμαντοπούλου, Δαμανάκη, Βενιζέλος, Πικραμμένος, ακόμα και Σαμαράς) αλλά εισέπραττε μία σταθερά υπεύθυνη στάση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Καμία ονοματολογία και προφανώς καμία συναίνεση σε πρόσωπα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που έθετε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Οι ίδιες πηγές λένε ότι οι επιλογές που διέρρεε το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα μπορούσαν να συγκεντρώνουν ευρύτατη πλειοψηφία: «Όλες εγκυμονούσαν σοβαρούς κινδύνους για διαρροές και καταψηφίσεις από το εσωτερικό της ΝΔ, αφού ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε δώσει το παράδειγμα το 2015 καταψηφίζοντας τον κ. Παυλόπουλο». Έτσι, συμπεραίνουν, ο κ. Μητσοτάκης, με δεδομένο ότι είχε απορρίψει την ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου,  αναγκάστηκε να προσέλθει «με μία πρόταση την οποία ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας είχαν ήδη αναδείξει από το 2018 με την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Οι πηγές της Κουμουνδούρου στρέφουν τα βέλη τους και προς την Φώφη Γεννηματά, για την οποία σημειώνουν ότι «είχε στήσει πολιτικό παζάρι με τον κ. Μητσοτάκη». Υπενθυμίζουν, δε, ότι η κ. Σακελλαροπούλου δεν πληροί καμία από τις δύο βασικές προϋποθέσεις που είχε θέσει η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής: ότι δηλαδή δεν είναι πολιτικό πρόσωπο από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, ούτε ήταν παρούσα τα χρόνια της κρίσης στο πολιτικό σκηνικό. Έτσι, επισημαίνουν, η κ. Γεννηματά ήταν αυτή που «έκανε πολιτική πιρουέτα, καθώς ψηφίζει ένα πρόσωπο εκτός του πολιτικού πλαισίου που η ίδια έχει θέσει, μόνο και μόνο για να ξαναγίνει ουρά του κ. Μητσοτάκη».

Η διαδρομή Σακελλαροπούλου έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τις αρχές της ΝΔ

Επίσης, από τον ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν ότι η «διαδρομή της κ. Σακελλαροπούλου έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τις αρχές, τις αξίες, κι εν τέλει τις πολιτικές που έχει εφαρμόσει η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης».

Ως παράδειγμα δίνουν το γεγονός ότι «η ΝΔ πλειοδοτεί τόσα χρόνια σε μισαλλοδοξία και λαϊκισμό για το προσφυγικό και καταψήφιζε το νόμο για την ιθαγένεια, ενώ η κ Σακελλαροπούλου δεν δίστασε να συνταχθεί ακόμη και με τη μειοψηφία για να υπερασπιστεί το δικαίωμα των παιδιών των μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή έχουν πάει σε ελληνικό σχολείο, να αποκτούν την Ελληνική ιθαγένεια».

Ακόμα, υπογραμμίζουν, «την ώρα που η ΝΔ καταψήφιζε ένα προς ένα τα νομοσχέδια για τη διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων  και αρνούνταν να μπει στο Σύνταγμα η κατοχύρωση των δικαιωμάτων αυτών και η απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού καθώς και την πρόταση να μπει στο Σύνταγμα η αρχή ‘’ίση αμοιβή για ίση εργασία’’ ανεξαρτήτως ηλικιακών διακρίσεων, η κ. Σακελλαροπούλου τασσόταν με τη δικαστική κρίση της υπέρ της ενίσχυσης όλων των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών και δικαιωμάτων».

«Η κ. Σακελλαροπούλου είναι το ακριβώς αντίθετο από ό,τι εκπροσωπεί η ΝΔ», σχολιάζουν από την Κουμουνδούρο και σημειώνουν ότι «είναι το αντίθετο της συντήρησης και του σκοταδισμού, είναι μία προοδευτική ανώτατη δικαστικός, της οποίας οι αρχές ταυτίζονται με αυτές που επί του πρακτέου και όχι αόριστα και θεωρητικά, υπηρέτησε και υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ουσιαστικά, καταλήγουν, αυτό που συνέβη ήταν ότι «ο κ. Μητσοτάκης προσχώρησε στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίαζαν τα ίδια στελέχη και τόνιζαν πως αυτή η απόφαση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων αντίστοιχων επιλογών:

Κατήγγειλε τη δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και τώρα το επανιδρύει,κατήγγειλε τη Συμφωνία των Πρεσπών και τώρα λέει ότι θα την τηρήσει και θα την τιμήσει,κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, και αφού έγινε πρωθυπουργός θυμήθηκε την κλιματική αλλαγή».
Keywords
Τυχαία Θέματα