Άλκης Βατόπουλος: Είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων εκφράζουν οι επιστήμονες. Ποιος δείκτης θα καθορίσει την πορεία και τι λένε για το άνοιγμα των σχολείων

«Ώριμη» χαρακτήρισε την απόφαση της σταδιακής άρση των μέτρων που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ο καθηγητής μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Όπως εξήγησε

από τη στιγμή που η διασπορά της νόσου έχει ανακοπεί σε σημαντικό βαθμό -πράγμα που φανερώνουν οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων- τότε είναι λογικό να επιστρέψει σταδιακά η κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα. Παράλληλα όμως τόνισε πώς το άνοιγμα της αγοράς θα φέρει αύξηση των κρουσμάτων. 

«Είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα, αυτό είναι σαφές. Ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Το θέμα είναι τα νέα κρούσματα να μην επηρεάσουν το R0 δηλαδή τον δείκτη αναπαραγωγής του ιού που οι θέλουμε να παραμείνει κάτω από 1» υπογράμμισε. «Αν κάτι πάει στραβά μπορεί να υπάρξει πισωγύρισμα, αλλά δεν μπορούμε να το προβλέψουμε. Θα μας του πουν οι αριθμοί» συμπλήρωσε. 

Ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων που έχει ξεσηκώσει και αντιδράσεις στο δημόσιο διάλογο απάντησε πώς πρέπει να ανοίξουν ώστε να γίνει και η προσαρμογή για τη νέα σχολική χρονιά. 

«Είτε ανοίξουν τώρα, είτε τον Σεπτέμβριο οι κίνδυνοι θα παραμείνουν οι ίδιοι. Το Σεπτέμβριο όμως δεν θα έχουμε την πολυτέλεια της αναπροσαρμογής. Πρέπει να διαπιστώσουμε τώρα πώς θα λειτουργήσει το μοντέλο για τα σχολεία» σημείωσε.

Τους φόβους του για την αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χ. Γώγος.

Δείτε όσα είπε:

Keywords
Τυχαία Θέματα