Ανάλυση: Η επανεμφάνιση των τζιχαντιστών στη Συρία και ο ρόλος της Τουρκίας

Η επανεμφάνιση των Τζιχαντιστών στο Χαλέπι, η εμπλοκή της Τουρκίας και ο ρόλος των Κούρδων.

Η Δύση πρέπει να ανησυχεί για την αιφνίδια επανεμφάνιση των Τζιχαντιστών στο Χαλέπι της Συρίας;

Πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν με την νέα εστία έντασης στην Συρία λίγα εικοσιτετράωρα μετά την σύναψη εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Στην Ουάσιγκτον για τους πιο μετριοπαθείς διπλωματικούς κύκλους κρίνεται ως θνησιγενής

η κίνηση επανεμφάνισης του ISIS στο Χαλέπι και διαβλέπουν προσπάθεια της Άγκυρας και της Τεχεράνης να δημιουργηθούν τετελεσμένα εν όψει μεγάλων γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην Μέση Ανατολή που φοβούνται ότι θα φέρει :

Η επανεκλογή Τράμπ. Το ζωτικό ενδιαφέρον (εμπορικό και γεωπολιτικό ) της Ρωσίας. Οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ ταυτοχρόνως κατά των πέντε βασικότερων αποσταθεροποιητικών οργανώσεων που δρουν στην περιοχή ( Χαμάς στην Γάζα, Χεσμπολάχ στο Λίβανο, Χούθι στην Υεμένη και ISI - Τζιχαντιστές στην Συρία).

Καταρχάς ας δούμε γιατί η διεθνής κοινότητα υποψιάζεται την Τουρκία ότι έβαλε το χέρι της ώστε οι ένοπλες ομάδες Τζιχαντιστών να καταλάβουν ένα μεγάλο τμήμα στο Χαλέπι;

1ον) Διότι οι συγκεκριμένες ομάδες αποτελούν τμήμα του μισθοφορικού Στρατού του Ερντογάν που έστειλε στην Λιβύη για να πολεμήσουν κατά του στρατηγού Χαφτάρ!

- Από που προκύπτει ότι πρόκειται για τις ίδιες ομάδες;

Από το σημείο εκκίνησης, το Ιντλέμπ της βόρειας Συρίας που ελέγχεται απο την Τουρκία. Εκεί βρίσκεται στρατιωτική βάση εκπαίδευσης όσων μισθοφόρων Συριακής καταγωγής επιστρέφουν απο την Λιβύη και παραμένουν στην ενεργό μισθοφορική δράση της Τουρκίας!

- Τι λόγο έχει η Άγκυρα ενεργοποιεί τους Τζιχαντιστές; Φοβάται κάτι;

Προφανώς επιχειρεί να προκαταλάβει εξελίξεις που φοβάται ότι μπορεί να είναι δυσμενείς για τα εθνικά της συμφέροντα. Ανησυχεί σφόδρα για το γεωπολιτικό παιχνίδι των ΗΠΑ και της Ρωσίας με επίκεντρο την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της Μουσούλης και με τοποτηρητές τους Κούρδους.

- Έχει τέτοιου είδους ενδείξεις η Τουρκία που της προκαλούν ανησυχία;

1ον) Ο μεγάλος ρωσικός πετρελαϊκός όμιλος Lukoil έχει συνάψει εικοσαετές συμβόλαιο για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πηγών της Μουσούλης πέριξ της περιοχής του Ιράκ και μέχρι τις όχθες του ποταμού Τίγρη. Στην Μοσούλη υπάρχουν δεκαπέντε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της περιοχής και οι οποίες συνεργάζονται με αντίστοιχες αμερικανικές εταιρίες του χώρου των πετρελαιοειδών.

Κοινός στόχος Αμερικανών και Ρώσων είναι το πετρέλαιο της Μουσούλης να διοχετεύεται στην Δύση όχι μέσω του Ιράν και του Περσικού Κόλπου όπως γίνεται σήμερα αλλά μέσω συντομότερης και πιο συμφέρουσας οδού που θα διασχίζει οριζόντια την Βόρεια Συρία και θα καταλήγει στην Μεσόγειο ! Στο σχέδιο που συμφωνούν ΗΠΑ και Ρωσία προβλέπεται η δημιουργία οριζόντιας «buffer zone» (νεκρής ζώνης) στην βόρεια Συρία που θα ελέγχεται απο τους Κούρδους και απο την οποία θα περνάει αγωγός που θα μεταφέρει το πετρέλαιο της Μοσούλης στο λιμάνι της Λατάκια στην Μεσόγειο!

Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει τρεις ισχυρούς πονοκεφάλους στην Τουρκία.

A) Ο έλεγχος της νεκρής ζώνης ( buffer zone) που θα περνάει ο αγωγός οι μεγάλες δυνάμεις (Ρωσία και ΗΠΑ ) έχουν αποφασίσει να δοθεί στην YPG που είναι η Κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας και η οποία είναι η μόνη που μπορεί να ελέγξει το ISI. Με την YPG έχει αναπτύξει στενές σχεσεις η Αμερική και ειδικότερα οι προτεινόμενοι απο τον Τράμπ υπουργος Άμυνας και η επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ που έχουν υπηρετήσει σε μάχιμες θέσεις στην Συρία και το Ιράν και έχουν κατασταλαγμένη άποψη για τα δρώμενα στην περιοχή. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί τεράστια δυσφορία και ανησυχι´α στην Άγκυρα.

Β) Η υποβάθμιση της στρατηγικής σημασίας του αγωγού Μπακού -Τσεϊχάν που ξεκινάει απο το Αζερμπαϊτζάν και καταλήγει στο Τσεϊχάν της Τουρκίας σχεδόν απέναντι απο την Κύπρο. Η Τουρκία νιώθει ότι με την δημιουργία ενός νέου αγωγού στην βόρεια Συρία και μάλιστα υπο τον έλεγχο των Κούρδων εκείνη χάνει προνόμια , εκτοπίζεται απο την Βόρεια Συρία και το Ιντλέμπ που μέχρι τώρα έχει τον απόλυτο έλεγχο.

Γ) Όλα τα παραπάνω σενάρια που φέρεται ότι έχουν την συναίνεση αμερικανών , Ρώσων και Ισραηλινών αφενός αναβιώνουν τον “εφιάλτη” στην Τουρκία που είναι η δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους και αφετέρου αποκόπτουν το Ιράν απο τον έλεγχο και την διαχείρηση του πετρελαϊκού πλούτου του Ιράκ αφού δεν θα διακινείται μέσω του Περσικού Κόλπου αλλά απευθείας μέσω της Μεσογείου.-

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανάλυση, Συρία, Τουρκίας,analysi, syria, tourkias