Ανασχηματισμός: Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σημαντικές αρρυθμίες παρατηρούνται στο κυβερνητικό σχήμα σε σημείο που ήδη έχουν αρχίσει να συζητούνται στο παρασκήνιο σενάρια ανασχηματισμού προς το τέλος του Δεκεμβρίου, μετά βεβαίως την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πλήρη επίγνωση των αρρυθμιών που καταγράφονται από τον συντονιστή του κυβερνητικού έργου, Ακη Σκέρτσο στο πλαίσιο της αξιολόγησης που γίνεται των υπουργών, των αναπληρωτών τους και των υφυπουργών.

Αν και υπάρχουν διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι δεν υπάρχει συζήτηση για ανασχηματισμό, καθώς η κυβέρνηση πρόσφατα συμπλήρωσε 100

ημέρες πορείας, εντούτοις όμως στα ενδότερα της γαλάζιας εξουσίας συζητούνται πρόσωπα και καταστάσεις που ενισχύουν την άποψη περί των αναγκαίων αλλαγών.

Το ενδιαφέρον όμως στοιχείο είναι ότι σε συγκεκριμένο κέντρο της γαλάζιας εξουσίας συζητάνε ότι για ανασχηματισμό με την ευρεία έννοια, αλλά διορθωτικές κινήσεις, καθώς ήδη υπάρχει εικόνα για όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου με βάση το σύστημα αξιολόγησης που έχει το Μέγαρο Μαξίμου.

Εξάλλου, και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε πει σε υπουργικό συμβούλιο ότι όλοι αξιολογούνται και προς τα Χριστούγεννα θα υπάρχει μια σαφής και ξεκάθαρη εικόνα για το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα στην κυβέρνηση είναι με την διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού, καθώς ο Πρωθυπουργός ουσιαστικά, αν και με έμμεσο τρόπο, παραδέχθηκε ότι έγινε λάθος με την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ταυτόχρονα «καπέλωσε» τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη και αρμόδιο για την μεταναστευτική πολιτική με την τοποθέτηση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή ως υπευθύνου για το χειρισμό του μεταναστευτικού.

Πολλά προβλήματα παρατηρούνται και σε άλλα υπουργεία, ενώ τις τελευταίες ημέρες δημιουργήθηκε αρνητικό κλίμα και για σειρά δηλώσεων και κινήσεων μελών της κυβέρνησης. Στο στόχαστρο βρέθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για τα όσα ανέφερε στο μήνυμά της για την 28η Οκτωβρίου, αλλά και η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου για την επισήμανση περί εθελοντισμού στο έπος του 1940 που προκάλεσε την οργή και πάρα πολλών δεξιών βουλευτών και στελεχών, αλλά και διαμορφωτών της κοινής γνώμης από το χώρο της κεντροδεξιάς.

Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρατηρείται χάσμα μεταξύ του υπουργού Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Νότη Μηταράκη, ενώ η ίδια κατάσταση παρατηρείται, με βάση καλά πληροφορημένες πηγές εντός της Κ.Ο. της ΝΔ με γνώση του χώρου της υγείας, και στο υπουργείο Υγείας μεταξύ του υπουργού Βασίλη Κικίλια και του υφυπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Την ίδια στιγμή παρατηρούνται και διαφορετικές στρατηγικές από κορυφαίους υπουργούς που με την δημόσια παρουσία τους ενοχλούν αρκετές φορές το Μέγαρο Μαξίμου που δεν θέλει μεγάλη υπερέκθεση των μελών της κυβέρνησης στα ΜΜΕ, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του Άδωνι Γεωργιάδη.

Προβλήματα παρατηρούνται και στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Νίκο Δένδια να δέχεται σφοδρή παρασκηνιακή κριτική για διάφορες κινήσεις του, με το Μέγαρο Μαξίμου και το πρωθυπουργικό γραφείο να έχει το «πάνω χέρι» στα θέματα της διπλωματίας, αφήνοντας σε δεύτερο ρόλο τον υπουργό.

Ιδιαίτερα προσεκτικός είναι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που δεν θέλει να παρεκκλίνει ο προϋπολογισμός και είναι πολύ σφιχτός στη διαχείρισή του, ενώ θέλει –και λογικά- να έχει άποψη για πολλά ζητήματα που άπτονται και αρμοδιοτήτων άλλων υπουργών που όμως τους ενοχλεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα